صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کنار‌ه‌گیری عضو کمیته نوبل در اعتراض به گزینش هاندکهط

کنار‌ه‌گیری عضو کمیته نوبل در اعتراض به گزینش هاندکهط

جایزه نوبل ادبی به زودی به پتر هاندکه، نویسنده اتریشی، اهدا میشود. انتخاب او با انتقادهای فراوانی روبرو بوده است. حال دو عضو کمیته نوبل استعفای خود را به خاطر انتخاب هاندکه و کندی اصلاحات در آکادمی نوبل اعلام کردهاند.
روز دهم دسامبر (۱۹ قوس) جوایز نوبل ۲۰۱۹ در استکهلم به برندگان اهدا خواهد شد. یکی از برندگان امسال پتر هاندکه، نویسنده اتریشی است که به همراه اولگا توکارچوک، نویسنده پولند، نوبل ادبی را دریافت میکند.
جایزه نوبل ادبیات در سال گذشته به دلیل یک رسوایی بزرگ در آکادمی نوبل سوئد به کسی تعلق نگرفت و به همین دلیل بهطور استثنا جایزه سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ همزمان اعلام شد. به این ترتیب توکارچوک جایزه نوبل ادبی ۲۰۱۸ و هاندکه جایزه نوبل ادبی ۲۰۱۹ را دریافت خواهد کرد.
البته انتخاب هاندکه بحث و جنجالهای فراوانی را به دنبال داشت. او به خاطر طرفداری از صربها در جریان جنگ در یوگسلاوی سابق در دهه ۱۹۹۰ میلادی با انتقادهای زیادی روبرو بوده است.
این بحث و کشمکشها حال دامن کمیته نوبل را نیز گرفته است. دو تن از کاشناسان و اعضای کمیته نوبل روز دوشنبه ۱۱ قوس (۲ نوامبر) در اعتراض به اهدای نوبل ادبی به هاندکه و همچنین تغییر سیاستهای این کمیته کنارهگیری خود را اعلام کردند.
یکی از آنان گونبریت سوندستروم (Gun-Britt Sundström ) است که با انتشار یاداشتی در روزنامه سوئدی «داگز نیهتر» (Dages Nyheter ) دلیل کنارهگیری خود را تشریح کرد.
او در یادداشت خود از جمله نوشت: «انتخاب برنده نوبل ادبی ۲۰۱۹ نه تنها انتخاب مجموعه آثار یک نویسنده بلکه، طبق برداشت اعضای داخلی و خارجی آکادمی نوبل، دفاع از موضعی بود مبنی بر اینکه ادبیات فراتر از سیاست است که این با موضع من مطابقت ندارد.»
دیگر عضو کمیته نوبل که کنارهگیری کرده، کریستوفر لئاندور است که به خاطر کندی روند اصلاحات و ایجاد ساختارهای جدید در آکادمی نوبل تصمیم به پایان همکاری خود با کمیته نوبل گرفته است.
آکادمی نوبل در واکنش به از دست دادن دو عضو کمیته از کنارهگیری این دو کارشناس ابراز تأسف کرد، چرا که به گفته این آکادمی، این دو برای فعالیتهای کمیته نوبل «بسیار باارزش» بودهاند.