صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۲۴ میزان ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

موج انتقادها از اسکار شگفتی‌ساز ۲۰۲۰

موج انتقادها از اسکار شگفتی‌ساز ۲۰۲۰

عده‌ای از نادیده گرفتن فلم‌سازان زن گلایه دارند و برخی دیگر از نادیده گرفتن بازیگران رنگین‌پوست. انتقاد از نادیده گرفتن فلم‌سازان زن در حالی به شکل روزافزونی ادامه پیدا می‌کند که طبق گزارش‌های رسانه‌ای، زنان فلم‌ساز امسال بیش از هر زمان دیگری تلاش کردند تا فلم‌ بسازند.
البته در مقابل انتقادها، مدیران اسکار آماری اعلام کرده‌اند که طبق آن ۳۱ درصد (۶۹ نفر) از نامزد‌های امسال را زنان تشکیل می‌دهند. افزون بر جوایز آکادمی، رویدادهای هنری دیگر نظیر جوایز انجمن بازیگران، گلدن گلوب و بفتا نیز فلم‌سازان زن را نادیده گرفتند. آکادمی اسکار به جای کارگردان‌هایی مثل گرتا گرویگ برای فلم‌ «زنان کوچک»، لو لو ونگ برای «وداع» و ماریل هلر برای «یک روز زیبا در محله»، نامزد‌های خود را از بین آثاری با کارگردان‌های مرد انتخاب کرده است.
در تاریخ جوایز ۹۲ ساله آکادمی اسکار، تنها پنج زن موفق به نامزدی در بخش بهترین کارگردانی شده‌اند که شامل لینا ورتمولر در سال ۱۹۷۶، جین کمپیون در سال ۱۹۹۳، سوفیا کاپولا در سال ۲۰۰۳، کاترین بیگلو در سال ۲۰۰۹ و گرتا گرویگ در سال ۲۰۱۷ می‌شود. تنها زنی هم که موفق به دریافت این جایزه شده بیگلو است که برای فلم‌ «مهلکه» آن را دریافت کرده است. دیگر انتقادی هم که به اسکار وارد شده نامزد‌های غیر سفیدپوست اسکار است که کاهش چشمگیری داشته و از ۲۴ درصدی که در آمار سال گذشته اعلام شده بود، امسال به ۸ درصد کاهش یافته است. اسکار در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ با به راه افتادن هشتگ OscarSoWhite به دلیل توجه نکردن به بازیگران و سینماگران سیاه‌پوست، مورد انتقاد قرار گرفته بود، چراکه از بین ۲۰ نامزد تمامی بخش‌های بازیگری تنها یک سیاه‌پوست توانسته بود حضور داشته باشد.
شگفتی‌های اسکار
اما در کنار تنش‌ها و حاشیه‌های متعدد، اسکار ۲۰۲۰ شگفتی‌های جالبی نیز دارد. انتخاب نشدن جینفر لوپز برای «شیادان» یکی از این شگفتی‌ها است. بازی لوپز در این فلم‌ با تحسین زیادی همراه شد و او را موفق به حضور در فهرست نامزدهای گلدن گلوب و انجمن بازیگران سینمایی کرد. انتخاب نشدن آوکوافینا برای «وداع» یکی دیگر از شگفتی‌ها است. این بازیگر موفق به کسب جایزه بهترین بازیگر زن گلدن گلوب برای این نقش‌آفرینی شد و اسکار حتی در فهرست نامزدها هم جایش نداد. حضور نیافتن لوپیتا نیونگو برای فلم‌ ترسناک «ما» در فهرست نامزدها هم از دیگر شگفتی‌ها است. بازی نیونگو در «ما» با تحسین زیاد منتقدان روبه رو شده است.
او پیش‌تر برای «۱۲ سال بردگی» جایزه اسکار را کسب کرده و برای «ما» نامزد انجمن بازیگران سینما شده است.همچنین  معرفی نشدن گرتا گرویگ برای ساخت فلم‌ «زنان کوچک» در میان نامزدهای بهترین کارگردانی یکی از نقاط عجیب اسکار امسال بود. وی توانست با نقدهای مثبت بسیار ۶ نامزدی کسب کند که نامزدی در بخش بهترین فلم‌ ، بهترین بازیگر زن برای سیرشا رونان و بهترین فلم‌نامه اقتباسی برای گرویگ، از جمله آنها بود اما گرویگ در میان کارگردان‌های امیددار کسب اسکار جایی نیافت. اگر او در این بخش نامزد می‌شد اولین زنی بود که دوبار نامزدی کارگردانی اسکار را کسب می‌کرد زیرا وی قبلا یک بار برای «لیدی برد» این نامزدی را به دست آورده بود. در هر حال بخش کارگردانی اسکار امسال کاملا مردانه بود و شامل مارتین اسکورسیزی، سم مندس، کوئنتین تارانتینو، بونگ جون هو و تاد فیلیپس شد.
نادیده گرفتن تارون اجرتون برای بازی در فلم‌ «راکت من»، انتخاب نشدن کریستین بیل برای بازی در فلم‌ «فورد در برابر فراری»، دیده نشدن آدام سندلر برای بازی تحسین‌شده و غیرکمدی‌اش در «الماس‌های تراش‌نخورده»، انتخاب نشدن جورج مک‌کی برای بازی در فلم‌ «۱۹۱۷»، نادیده گرفتن ایفای نقش تحسین‌برانگیز ادی مورفی در فلم‌ «دولمایت نام من است»، نادیده گرفتن بیانسه خواننده معروف برای اجرای ترانه فلم‌ «روح» و همچنین نادیده گرفتن فلم‌ «یخ‌زده ۲» به عنوان پرفروش‌ترین انیمیشن کل تاریخ سینما در میان نامزدها از شگفتی ‎های این دوره از اسکار است. اما این همه ماجرا نیست. برخی شگفتی‌های امسال جنس متفاوتی دارند. برای مثال امسال نامزدی بازیگر معروفی مثل آنتونیو باندراس در اسکار که برای نخستین بار اتفاق می‌افتد، شگفتی جالب توجهی است. افزون بر این، شگفتی جاناتان پرایس برای «دو پاپ» نیز قابل توجه است. پس از از دست دادن نامزدی انجمن بازیگران سینما، حضور در میان نامزدهای اسکار جای تعجب دارد.
او در نقش پاپ فرانسیس در این درام نت‌فلیکس ظاهر شده است. آنتونی هاپکینز هم که در نقش پاپ بندیکت جانشین وی ظاهر شده نامزدی بخش بازیگر مکمل را کسب کرده است.احتمالا شگفتی آخر اسکار ۲۰۲۰ انتخاب فلورانس پیو برای بازی در فلم‌ «زنان کوچک» است. پس از اینکه این بازیگر از نامزدی گلدن گلوب و انجمن بازیگران سینما جای ماند حالا در میان نامزدهای اسکار حضور دارد.