صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

هيات رياست جمهورى: منارجام در دو مرحله بازسازى مى شود

هيات رياست جمهورى: منارجام در دو مرحله بازسازى مى شود

فيروزکوه: هيات موظف از سوى رياست جمهورى که جهت بررسى وضعيت منارجام به  ولايت غور رفته بود، تصميم اتخاذ کرده که اين منار، در دو مرحله بازسازى خواهد شد. منار جام در مناطق کوهستانی ولایت غور، در ۶۲ کیلومتری منطقه «شهرک» در روستای موسوم به «جام»، محلی که رودخانۀ جام از جنوب به طرف شمال به رودخانۀ خروشان «هریرود»  جریان دارد، واقع شده است. این منار که در سدۀ دوازدهم میلادی ساخته شده، ۶۵ متر ارتفاع دارد و در سال ۲۰۰۲ مرکز حفظ میراث جهانی یونسکو، خواستار ثبت این منار در فهرست میراث فرهنگی جهان شد. اين منار تاريخى، در ماه جوزای امسال با سرازير شدن سیلاب ها در معرض تخریب شدن قرار گرفت و این کار نگرانیهای جدی باشنده گان اين ولايت را برانگیخت. به دنبال اين نگرانى ها اخيراً رييس جمهورکشور، هياتى را موظف ساخت که روز گذشته ٢٠ دلو، تیم پنج نفری اداره عملیاتی ریاست جمهوری برای بررسی و رسیده گی به ساحات منار جام، وارد شهر فیروزکوه مرکز ولایت غور شدند. حجت الله مجددی مسئول مطبوعاتی اداره عملیاتی ریاست جمهوری وعضو هيات ياد شده، به آژانس خبرى پژواک گفت که آنان، این ساحه را در دو مرحله بررسی کردند و تصميم گرفتند که برخى اقدامات آنى، براى جلوگيرى از سرازيرشدن سيلاب ها در منطقه،  روى دست گرفته شود.
همچنان به گفتۀ موصوف، هيات موظف تصميم اتخاذ کرد که در مرحلۀ بعدى که زمان گيراست، براى بازسازى منار جام اقدامات صورت گيرد. اما نظرمحمد ثاقب آمر فرهنگ و سرپرست ریاست اطلاعات فرهنگ ولایت غور، به پژواک گفت که اين هيات خيلى دير رسيده؛ زيرا درحال حاضر نسبت سردى هوا و بارش برف و باران، کار ساختمانى نتيجۀ درست نخواهد داد.
وى افزود که در گذشته ها نيز چندين بار اين چنين تصاميم اتخاذ شده؛ اما عملاً کارى براى جلوگيرى از بين رفتن اين منار صورت نگرفته است. وى گفت که تنها منار جام غور نیست که در حال حاضر، وضعیت بدی قرار دارد، بلکه ٣٤٩ بناى تاريخى ديگر نيز در اين ولايت به دليل تدابير ناکافى محافظتى در معرض خطر تخريب قرار دارند.
اما فعالان مدنی ولایت غور، از این اقدام حکومت ستایش نموده و خواستار کار عملی روی استحکام اين منار تاريخى شدند. نثاراحمد يک تن از فعالان مدنى در غور به پژواک گفت اين اقدام رياست جمهورى در جهت محافظت منار تاريخى غور قابل ستايش است و فعالان مدنى اظهار تشکر مى کنند.
وى افزود: «منار جام یکی از شهکاری های دوره غوریان است و منار پر افتخار مردم افغانستان است که باید حکومت روی آن کار عملی را شروع کند و با بررسی کار نمی شود، بلکه عملی کار شود و اگر نشود شاهد سقوط آن خواهیم بود.»
در همين حال، عبدالحی خطیبی سخنگوى والی غور، با آنکه از فرستادن هیات برای بررسی و رسیدگی به منار جام استقبال کرو؛ اما گفت که بیشتر محلات تاریخی در این ولایت، در حالت نابودی قرار دارد.
موصوف افزود: «آثار باستانی و ساحات باستانی ما در زمان جنگ و هم اکنون در حالت فرسایش و نابودی قرار دارند و ما بارها اين موضوع را با مقام ها در مرکز شريک ساختيم، ولى توجه نشده است.» به گفتۀ وى، پیش از این «یونسکو» یا سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد وعدۀ اختصاص دو میلیون دالر امریکایی را برای بازسازی منار جام داده است و حکومت افغانستان هم، از اختصاص بودجهای هر چند نامشخص برای حفاظت از این  بنای تاریخی خبر داده بود.