صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۲۳ میزان ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ولگردها، شاهکاری فراموش‌شده درباره دوره بلوغ

ولگردها،  شاهکاری فراموش‌شده  درباره دوره بلوغ

ولگردها (۱۹۷۹) فلمی نوجوانانه و کمابیش مهجور به کارگردانی فیلیپ کافمن، سزاوار آن است که اثری کلاسیک به شمار آید.
آیا این نوع فلم‌ها به نظرتان آشنا نیست؟ آثاری سرشار از نوستالژی، که پسرهای نوجوان تی‌شرت‌ سفید بر تن با موهای روغن‌زده را به تصویر می‌کشند، که در برگری‌ها و غذاخوری‌های بین راهی غذا می‌خورند و بر اتومبیل‌های قدیمی کشیده و عریض سوار می‌شوند. پیرنگ این آثار گرداگرد شیطنت‌های این پسران تنیده می‌شود؛ آن‌ها دنبال دخترها می‌افتند، با هم بگومگومی‌کنند و دوستی عمیقی میان‌شان پدید می‌آید. معمولا این فلم‌ها را موسیقی قدیمی نشاط‌‌‌بخشی از نوع راک اند رول یا دو-ووپ همراهی می‌کند.
از آثار شاخص این زیرگونه می‌توان از فلم بامزه، دوست‌داشتنی و متفاوت بری لوینسون، شام (۱۹۸۲) یا اثر خوش‌ساخت و اسطوره‌ای فرانسیس فورد کاپولا ماهی جنگی (۱۹۸۳) نام برد. گروهی هم شاید به فلم دیوارنویسی آمریکایی (۱۹۷۳) اشاره کنند که داستانی درباره بلوغ در غرب آمریکا روایت می‌کند. گرچه از فلم ولگردها (۱۹۷۹) ساخته فیلیپ کافمن کم‌تر نامی به میان می‌آید، اما کسانی که آن را دیده‌اند عمیقا دوستش دارند. این فلم از رمانی به همین نام نوشته ریچارد پرایس اقتباس شده است. مجموع ویژگی‌های اثر کافمن همچون حس شوخ‌طبعی هنجارشکنش، شورو‌شوق وانرژی بازیگران جوانش، آهنگ‌های فرانکی ویلی که به شنیدنش معتاد می‌شوید، و واقع‌گرایی ترکیب‌شده با عطوفت رمانتیکش باید بی‌درنگ آن را به اثری کلاسیک بدل می‌ساخت.
اما فلم ولگردها در تابستانی که به نمایش درآمد، قربانی بدشانسی در زمان‌‌بندی اکران شد. چند ماه پیش‌تر، سلحشوران فلم بسیار متفاوت والتر هیل درباره گروهی از نوجوان بزهکار نیویورک، در سینماهای ایالات متحده به نمایش درآمده بود. اثری پرتب‌و‌تاب و صریح و خشن که به دامن‌زدن خشونت در میان جوانان در سراسر کشور و حتی نزاع و چاقوکشی در سالن‌های انتظار سینماها متهم شد. کافمن گفت: «در نتیجه، ولگردها - که اندکی پس از آن فلم به نمایش درآمد- در سینماهای زیادی به نمایش درنیامد.»
داستان فلم در برانکس نیویورک در سال ۱۹۶۳ می‌گذرد. گروهی بازیگر جوان که بیشتر آن‌ها کمابیش فلم‌ -اولی و ناشناخته بودند، در این اثر بازی می‌کردند. در کانون فلم کید ریچی (کن وال)، جوان ایتالیایی-آمریکایی جای گرفته که سردسته‌ دارودسته جوانانی موتورسوار و کت چرم‌پوش از طبقه کارگر است. آنان نام آهنگ محبوب‌شان دیون اند دِ بلمونتز را بر گروه‌شان گذاشته‌اند. او و دوستانش (جان فردریش، تونی گانیوس) با دسته‌های عجیب‌وغریب و ناجور دیگر، مانند فوردهام بولدیز، بر سر حدود قلمرو و کنترل محله وارد نبرد می‌شوند و رقابت‌ ورزشی در دبیرستان را به خیابان می‌کشانند. کوچک‌ترین عضو گروه این بچه‌های حراف دعوایی، دختر آتش‌پاره ریزه‌ای است که نقشش را بازیگر برجسته کودک، لیندا مانز، بازی می‌کند. او که در اوایل ماه جاری در ۵۸سالگی درگذشت، بیش‌تر به خاطر بازی‌ در نقش راوی جوان اما بیزار از زندگی فلم روزهای بهشت اثر ترنس مالیک شناخته شده است. در فلم ولگردها آن‌جا که آشکار می‌شود خشونت و سرسختی این دختر، پوششی است بر آسیب‌پذیری بسیارش، صحنه‌ای بس به یادماندنی رقم می‌خورد.