صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سرباز؛ نمادِ فداکاری و جوانمردی!

سرباز؛ نمادِ فداکاری و جوانمردی! نویسنده : سیدعلی مطهری هلمندی

کابینة جمهوریاسلامی افغانستان درسال ۱۳۹۵ روز ملی نیروهای امنیتی و دفاعی را تصویب و پس از آن، این روز در تقویم رسمی افغانستان درج شد. بههمین مناسبت هرسال در روز  نهم حوت از نیروهای امنیتی و دفاعی تجلیل میشود. بدونشک، حمایت و قدردانی از تمام نیروهای مسلح کشور که پاسبانان واقعی این سرزمین هستند، یک وجیبة ملی و انسانی است؛ اما در میان ردههای مختلفِ نیروهای امنیتی و دفاعی کسانیکه بیشتر مستحق تجلیل و حمایتاند، سربازانِ گمنام، بینام و بینانی هستند که در سختترین شرایط و دورترین نقطههای کشور از اینخاک و مردم، جانانه و شجاعانه دفاع میکنند.
نیروهای امنیتی و دفاعی، چنانکه از نامش پیداست؛ حیاتیترین، دشوارترین و خطیرترین مسئولیت و مکلفیت را از سوی دولت جمهوری اسلامی افغانستان نسبت بهشهروندان و ساکنان این سرزمین برعهده دارند و با جدیت و قاطعیت تمام این وظیفه سنگین را انجام میدهند. در مادة پنجم قانوناساسی افغانستان برخی از مهمترین و اساسیترین وظایف دولت در حوزةحاکمیتِقانون، دفاع و امنیت چنین احصا و مورد تأکید قرارگرفته است: «تطبیق احکام این قانوناساسی و سایرقوانین، دفاع از استقلال، حاکمیتملی و تمامیتارضی و تأمینِامنیت و قابلیتِدفاعی کشور از وظایفاساسی دولت میباشد.» مطابق مادة پنجاه و پنجم قانوناساسی؛ دفاع و حراست از این آب و خاک، بهمثابة یک تکلیفملی بردوش همه شهروندان قلمداد شده است: «دفاع از وطن وجیبة تماماتباع  افغانستان است. شرایط اجرای دورة مکلفیتعسکری توسط قانون تنظیم میگردد.»
در مادة شصت و چهارم، مراقبت از اجرای قانوناساسی و اتخاذ تصمیم لازم درحالت دفاع از تمامیتارضی و حفظ استقلال؛ از جمله صلاحیتها ووظایف رئیسجمهور ذکر شده است. همچنین در مادة هفتاد و پنج پاسداری از استقلال، دفاع از تمامیتارضی و تأمینامنیت و نظم از وظایف و مکلفیتهای اصلی حکومت بهشمار رفته است: «تعمیلِ احکام اینقانوناساسی و سایرقوانین و فیصلههای قطعی محاکم؛ حفظاستقلال، دفاع ازتمامیت ارضی و صیانت از منافع وحیثیت افغانستان درجامعة بین المللی؛ تأمیننظم و امنعامه و ازبین بردن هرنوع  فساد اداری و...»
براستی تطبیق و اجرای وظایف و مسئولیتهای فوق را که برعهده دولت، حکومت و رئیسجمهور میباشند، چهکسانی و کدام نهاد میتوانند انجام دهند و عملی سازند؟  تردیدی نسیت که این امور تنها در ذیل نیروهای مسلح کشور و در قالب نیروهای امنیتی و دفاعی جنبة عملی پیدا میکنند.
به یقین میتوان گفت؛ تأمینامنیت و دفاع از تمامیتارضی در میان تمام مشکلات و بحرانیهای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی کنونی افغانستان، اصلیترین مسأله است؛ زیرا حل تمام معضلات و چالشهای موجود منوط به امنیت سرتاسری و حفظ تمامیتارضی است. از همینرو، مهمترین وظیفة پولیسملی عبارت از: تأمینامنیت، برقراری نظمِعمومی، جلوگیری از وقوعجرایم، تنفیذِ قانون، مبارزه با مجرمین و گروههای تروریستی در جامعه هستند. همچنین وظایفاساسی اردویملی شامل: دفاع از استقلال، حاکمیتِملی، تمامیتِارضی، تأمینامنیت و قابلیتدفاعیکشور، حراست از ارزشهای مادی و معنوی ملی، حراست از دارائی و ملکیت عامه و... میباشد.