صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۲۲ میزان ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فلم : قدرت، پادشاهی در حال مرگ را فراموش می‌کند (نگاهی به فلم تاریخی J F K ساخته الیور استون)-بخش اول

فلم : قدرت، پادشاهی در حال مرگ را فراموش می‌کند  (نگاهی به فلم تاریخی J F K ساخته الیور استون)-بخش اول علی محبی:

جی اف ک «J F K » فلمی در ژانر مهیج تاریخی، درباره بازخوانی پرونده ترور جان اف کندی یکی از رییس جمهورهای پیشین امریکا است. این فلم ساخته  الیور استون، کارگردان سرشناس و سازنده فلم‌هایی «جوخه»، «جان اف کندی» و «وال استریت» و برنده ۴ جایزه اسکار است.
الیور در 19 سالگی رمان رویای یک کودک را نوشت و این کتاب در سال 1997 منتشر شد. الیور از کودکی به تشویق پدرش دم خور نوشتن و ادبیات بار آمد. او به صورت داوطلبانه به ارتش امریکا در ویتنام پیوست و جنگ ویتنام بر زندگی الیور تاثیر بسیار جدی گذاشت و نگاه او را به سیاست، قدرت و دولت امریکا تغییر داد. الیور در گفتگویی با بی بی سی می گوید: «دولت آمریکا به ما می‌گفت که داریم در جنگ پیروز می‌شویم. در تعداد کشته‌های دشمن اغراق می‌کرد. دروغ می‌گفت. به شکل گسترده دروغ می‌گفت. دروغ‌هایی واقعا عظیم. در آن موقع متوجه نبودم که دروغ است. به مرور متوجه واقعیت وضع شدم.» فلم «جوخه» و «متولد چهارم ژوئیه» الهام گرفته و تحت تاثیر همین جنگ بود.
استون پس از برگشت از جنگ ویتنام درباره آسیب روانی جنگ می گوید: «موقع برگشت هیچ حسی ندارید؛ از خود بیگانه می‌شوید. در خیابان وقتی بنزین نسوخته در اگزوز ماشینی منفجر می‌شد خودم را کف پیاده‌رو پهن می‌کردم. تا این حد مضطرب بودم.»
الیور استون در تمام فلم‌هایش درباره دولت امریکا و قدرت دولت نگاه متفاوت دارد. نگاه او به دولت امریکا و نهاد های مهم سیاسی و رسانه‌ای ایالت متحده توام با بدگمانی است. این بد گمانی را از زبان جیم گریسون شخصیت اول فلم جی اف ک بیان و استدلال می کند. نگاه الیور این است که اگر دولت قدیمی از مسیر اصلی خود منحرف شد، دست به تاسیس دولت جدید بزنید، چون قدرت نباید از مردم سلب شود. کارگردان در این فلم می‌خواهد بگوید دولت فدرال از مسیر اصلی خود منحرف شده و قدرت تصمیم گیری را از مردم سلب کرده است. الیور در این فلم می‌خواهد به اصل‌های قرار داد اجتماعی تلنگر بزند. در نظریه قرارداد اجتماعی دولت دستگاهی است که آدمیان برای تامین سعادت خود می‌سازند. الیور می‌خواهد در این فلم تاکید کند که دولت بر آمده از قرار داد اجتماعی در امریکا نتوانسته سعادت افراد جامعه را تامین کند؛ بنابراین دولت از فلسفه وجودی خود دور شده و وضعیت فعلی به نحوی به «وضعیت طبیعی» بازگشت کرده و هیچ‌کس امنیت ندارد. این نگاه در فلم جی اف ک به بهترین شکل خود مطرح می‌شود. الیور در این فلم به این باور است که یک میهن پرست واقعی باید همیشه از کشورش دفاع کند؛ دفاع در برابر دولت. همان طور که در بالا نیز گفته آمدیم این فلم بر اساس داستان واقعی ترور جان اف کندی، ساخته شده است و نقش اول را کوین کاستنر بازی می‌کند. پیامد این فلم تشکیل کمیته بررسی و رده بندی اسناد فوق سری ایالت متحده است. این کمیته بعد از بررسی تصمیم به قابل دسترس کردن بخشی از اطلاعات سری دولت می گیرد. جان فیتزجرالد کندی سی‌وپنجمین رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا از ۱۹۶۱ تا زمان به قتل رسیدنش در ۱۹۶۳ ریاست جمهوری آمریکا را به عهده داشت. کندی هنگام آغاز ریاست جمهوری ۴۳ سال داشت و از این رو جوان‌ترین رئیس جمهور تاریخ آمریکاست. کندی در روز جمعه ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ در ساعت ۱۲:۳۰ بعد از ظهر در دالاس، تگزاس به قتل رسید. «لی هاروی اسوالد» در ساعت ۷ بعد از ظهر همان روز به جرم قتل یک مأمور پلیس دالاسی مجرم شناخته شد و در ساعت ۱۱:۳۰ شب به‌ عنوان قاتل رئیس جمهور معرفی شد. اسوالد تنها دو روز بعد در ایستگاه پلیس دالاس توسط «جک روبی» به قتل رسید. تهاجم ناموفق به خلیج خوک‌ها، بحران موشکی کوبا، ساخته شدن دیوار برلین، آغاز مسابقه فضایی، اولین اتفاقات جنگ ویتنام و جنبش حقوق مدنی آمریکا را می توان به عنوان مهم ترین اتفاقات دوره ریاست جمهوری او قلمداد کرد.
بازیگران
کوین کاستنر در نقش جیم گریسون،کوین بیکن، تامی لی جونز در نقش کلی شاو، لاری‌میت کالف، گری اولدمن در نقش لی هاروی اسوالد، برایان دویل-موری در نقش جک روبی، مایکل روکر، جی او. ساندرس، سیسی اسپیسک، جو پشی در نقش دیوید فری از بازیگران اصلی فلم هستند. کوین مایکل کاستر هنرپیشه و کارگردان امریکایی است و دو بار برنده جایزه اسکار شد است. او هم‌ چنان سه بار جایزه گلدن گلوب را بدست آورده و یک بار نامزد جایزه بفتا شده است. الیوت نس در تسخیرناپذیران، کرش دیویس در بول دورهام، ری کینزلا در سرزمین رؤیاها، ستوان جان جی دانبر در رقصنده با گرگ‌ها، جیم گریسون در جی‌اف‌کی، رابین هود در رابین هود را می توان از نقش‌های برجسته و بازی‌های درخشان کاستنر شمرد. کاستنر در جی اف ک نقش درخشان و قابل قبول را بازی کرده است. دیالوگ‌های او در این فلم از ماندگارترین دیالوگ‌های سینمای سیاسی است. دیالوگ‌های طولانی با جذابیت فوق‌العاده.
جنگ بزرگ‌ترین تجارت در امریکاست
الیور در فلم «j f k » جنگ‌های امریکا را تجارت پر درآمد معرفی می‌کند. کوین کاستنر در نقش جیم گریسون در محمکه ایالتی خطاب به حضار می‌گوید: «جنگ بزرگ‌ترین تجارت در امریکاست و سالانه 180 میلیارد دالر ارزش دارد.» او قتل مارتین لوتر کینک و دیگر مبارزین آزادی‌ خواهی را نیز به گردانندگان جنگ نسبت می‌دهد. این فلم سوال‌های جدی را در زمینه جنگ‌های امریکا در جهان از جمله ویتنام مطرح می‌کند.  البته این موضوع را می‌توان درباره جنگ افغانستان و عراق نیز تعمیم داد. با استناد به طرح مسئله این فلم جنگ ویتنام را می‌توان سر آغاز جنگ صنعتی دانست که بعد از ویتنام دامن‌گیر کشورهای زیادی شد. در جنگ صنعتی جنگ را کارخانه‌داران تولید اسلحه مدیریت می‌کنند. گروه کوچکی مالیه‌دهندگان ایالات متحده را به نام رویا و ارزش‌های امریکایی دور زده با جنگ به درآمدی میلیاردی دست می‌یابند. هم‌چنان این فلم را می‌توان فلمی علیه جنگ‌های صنعتی و بدست گرفتن قدرت سیاسی و تصمیم‌گیری گروه محدود در دولت امریکا و در کل دولت‌ها دانست. فلمی که دعوت می‌کند از کشورهای مان در برابر دولت دفاع کنیم. دولت‌های که برخلاف مفاد «قرارداد اجتماعی» قدرت را از مردم سلب کرده و برای افراد جامعه سعادت به بار نیاورده است.