صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

طرح مقبره ابوریحان البیرونی ترکیبی از سبک معماری غزنویان و اسلامی خواهد بود

طرح مقبره ابوریحان البیرونی  ترکیبی از سبک معماری غزنویان و اسلامی خواهد بود

افغانستان ما: وزارت اطلاعات و فرهنگ اعلام کرده است که کار بازسازی مقبره ابوریحان البیرونی در ولایت غزنی عنقریب آغاز میگردد.
روز شنبه تاریخ 15 جوزا ریاست دفتر مقام ریاست جمهوری نیز در خبرنامهای گفته بود که از بین طرح پیشنهادی وزارت شهرسازی و اطلاعات و فرهنگ، طرح وزارت شهرسازی مورد تایید ریاست جمهوری قرار گرفته و به زودی مرمت و بازسازی این آرامگاه آغاز میشود.
وزارت اطلاعات و فرهنگ همچنین گفته است، طرح مقبره ابوریحان البیرونی ترکیبی از از سبک معماری دوران غزنویان و معماری اسلامی خواهد بود.
در اعلامیه این وزارت آمده است که پلان این مقبره یک ستاره هشت ضلعی است که از منار بهرامشاه الگو برداری شده است. تزئینات به کار رفته در این طرح از منار سلطان مسعود الهام گرفته شده و در قسمت بالایی این طرح سعی شده تا با ترکیب قوسها و کمانها نمایی از معماری مدرن اسلامی ایجاد شود و به زیبایی طرح بیافزاید.
معماری اسلامی شامل سبکهای معماری ساختمانهای مرتبط به اسلام است که شامل تمام سبکهای مذهبی و غیر مذهبی معماری از زمان صدر اسلام تا به امروز میشود.
معماری اسلامی اولیه تحت تأثیر معماری رومی، بیزانسی، ایرانی، بینالنهرینی و تمام سرزمینهای دیگری بود که مسلمانان در قرن هفتم و هشتم فتح کردند.
با گسترش اسلام به جنوب شرقی آسیا، معماری اسلامی نیز در این نقاط تحت تأثیر معماری چینی و هندی قرار گرفت.
معماری اسلامی بعدها با استفاده از خوشنویسی اسلامی و طرحهای هندسی خاص، ویژگیهای منحصر به فردی در اشکال ساختمانها و تزئینات ایجاد کرد.
در معماری اسلامی، استخوانبندی بنا مهمترین قسمت و تزئین و پرداخت رویههای بنا، گیراترین عنصر آن میباشد.
معماری غزنویان نیز در زمینه ساخت منارهها، کاخها، مدرسهها، مسجدها، باغها و بناهای تدفینی با آرایههای متنوع به کار رفته است و این سبک معماری بر اهمیت تزیینات معماری در آراستن بناهای دورﮤ مذکور تأکید میکنند؛ از آن جمله باید به کاربرد گستردﮤ حجاریهایی با مرمر (رُخام)، آجرکاریهای متنوع با تکنیک تراش و قالبی، کاشیهای یکرنگ با نقوش برجسته، دیوارنگارهها، گچبریها و آثار چوبی در تزیینات معماری اشاره کرد که از میزان علاقهمندی و تسلط هنرمندان این دوره تاریخی نشان دارند.
گفتنی است که این پروژه در ساحهی به مساحت ۷۲۰۰ متر مربع در شهر تاریخی غزنی اعمار میشود که شامل ساختمان مقبره، محل فروش تکت، اتاق محافظین، تشنابهای عصری، پارکینگ، پیادهروها و ساحه سبز میباشد.