صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امتیازدهی های یکجانبه به طالبان و تقویت جبهه ترور و خشونت

-

امتیازدهی های یکجانبه به طالبان و تقویت جبهه ترور و خشونت

سالهاست که استراتیژی صلح حکومت مورد انتقاد کارشناسان و آگاهان مسائل سیاسی اجتماعی افغانستان است. اما عدم توجه به انقادها و نقد ناپذیری نهادهای مسئول در این زمینه باعث شده ست که روز بروز بر مشکلات کشور افزوده گشته و بحران جنگ وارد مراحل تازه ترگردد.

گروه طالبان تنها در چند سال اخیر ده ها شخصیت سیاسی اجتماعی و جهادی، عالم دینی، نمایندگان ملت در پارلمان، مقامات ارشد حکومتی در بخش های نظامی و ملکی، اعضای شوراهای ولایتی، و هزاران سرباز ارتش و پلیس و انسانهای بی گناه را به قتل رسانده اند. اما هیچگاهی نه تنها این گروه از اقدامات خود ابراز پشیمانی نکرده اند که روند کشتار مقامات و شخصیت های کشور و همینطور مردم عادی توسط این گروه همچنان ادامه دارد.

کوتاه آمدن های حکومت در برابر این گروه باعث شد که یکی از رهبران طالبان اخیرا آشکارا اعلام کند که هدف حملات این گروه از این پس نیروهای امنیتی افغانستان و سربازان ارتش و پلیس افغانستان خواهد بود. ملا دوران، فرمانده منطقه‌ای طالبان اعلام کرد اکنون بیشتر نیروهای امنیتی افغان هدف آنها هستند تا نیروهای آمریکایی. این فرمانده طالبان در شرق افغانستان در گفت‌و‌گو با الجزیره گفت:" ما چندین بار گفتیم که آنها را می‌بخشیم.

در جنگ بارها به آنها ارفاق و با ملایمت رفتار کردیم.ما تلاش کردیم آمریکایی‌ها را هدف اول‌مان بکنیم اما آسیب‌هایی که توسط نیروهای افغان ایجاد شد هر روز بیشتر و بیشتر شده است و اکنون آنها اولویت و هدف اول ما هستند." طالبان نه تنها پلیس ها و سربازان را هدف قرار داده بلکه سراغ خانواده‌هایشان هم می‌رود و از این نقطه ضعف استفاده می‌کند.

در روزهای اخیر گروه طالبان در میدان عمل نیز ثابت کرده اند که بیش از نیرو های خارجی این گروه حملات شانرا علیه نیروهای افغانی سازمان دهی و اجرا می نمایند.

مقام های امنیتی در ولایت قندهار می گویند که در پی انفجار ماین کار گذاری شده توسط طالبان در کنار جاده، دو پولیس کشته و دو پولیس دیگر نیز زخمی شده اند. جنرال عبدالرازق سرپرست قوماندانی امنیه قندهار می گوید که این رویداد، صبح روز سه شنبه در ولسوالی شاولی کوت این ولایت در منطقه موسوم به "کجور" رخ داده است.او گفت انفجار زمانی رخ داد که یک گروه از سربازان پولیس، هنگام اجرای گزمه امنیتی، با ماین از پیش کار گذاری شده، برخورد کرد. سرپرست قوماندانی امنیه قندهار، طالبان را عامل اصلی این رویداد معرفی کرد.

او افزود، منطقه "کجور" جایی که انفجار در آن رخ داده به تازگی در عملیات نیروهای امنیتی از وجود طالبان مسلح پاکسازی شده است. با این وجود به گفته سرپرست قوماندانی امینه قندهار، طالبان هر از گاهی با جاسازی ماین های کنار جاده در تلاش نا امن کردن ولسوالی شاولی کوت این ولایت هستند.

این درحالیست که حوالی ساعت 1:00 بامداد دیروز، شماری از افراد مسلح طالبان بالای یک پوسته امنیتی حمله کردند که در اثر این حمله چهار سرباز پولیس و دو نفرغیر نظامی که مهمان سربازان پوسته بودند، کشته شدند. سمونوال عبدالنبی الهام قوماندان امنیه ولایت هلمند با تایید این رویداد، به خبرگزاری بخدی گفت سه سرباز پولیس دیگر نیز تا کنون لادرک هستند و از سرنوشت شان خبری نیست. او افزود که یک پولیس دیگر نیز در این رویداد زخمی شده است.

جالب تر از همه این است که به گفته قوماندان امنیه ولایت هلمند، طالبان فردی نفوذی در درون پوسته پولیس داشتند که غذای سربازان مستقر در این پوسته را توسط مواد سمی آلوده کرده است. عبدالنبی الهام با اشاره به تعرض وسیع طالبان در ساعت یک بامداد، گفت که بر اثر درگیری میان پولیس و طالبان، یک جسد از گروه طالبان در محل درگیری باقی مانده و طالبان موفق شده اند تا یک موتر رنجر، یک راکت انداز و یک میل پیکا را با خود ببرند.

قاری یوسف احمدی سخنگوی طالبان در تماس با رسانه ها گفته است که آنان (طالبان) فرد نفوذی در درون پوسته داشته و توانسته اند در این درگیری ده سرباز پولیس را به قتل برسانند. احمدی گفته است که تمام سلاح های موجود در این پوسته از سوی طالبان برده شده است.

حملات گسترده طالبان و اعلام صریح تشدید جنگ این گروه علیه نیروهای دولت افغانستان در حالی صورت می گیرد که بازی صلح در جریان است و حکومت سعی می کند در کشور های مختلف باج های بیشتری به این گروه بدهد. به این خیال که مخالفان مسلح را به گفتگوهای صلح متقاعد نماید. اما تلاش ده ساله حکومت دراین زمینه غیر از آنکه تعداد زیاد از شخصیت های بزرگ سیاسی اجتماعی و دینی افغانستان و همینطور هزاران سرباز و افراد ملکی را به کام مرگ فرستاده است دست آورد دیگری نداشته است. این درحالیست که نفوذ عوامل گروه طالبان در درون ارگان های امنیتی، یکی از مشکلات جدی فراروی ارگان های امنیتی است.

به نظر می رسد افغانستان در بازی خطر ناک قدرت های بزرگ و کوچک منطقه ای و فرا منطقه ای گیر افتاده است و حکومت راهی برای نجات نمی یابد. زیرا تلاش ده ساله صلح و امتیاز دهی های یک جانبه به مخالفان مسلح فقط به تقویت بیشتر این گروه منجر شده است که در شرائط کنونی برخی قدرت های مهم درگیر جنگ در افغانستان نیز از اقتدار این گروه سعی می کنند به نفع خود استفاده نمایند. اما حکومت افغانستان غافل از سیاست گذاری های احتمالی پشت پرده قدرت ها خود را در این بازی نا خواسته درگیر کرده است بی آنکه دست آوردی داشته باشد.

اخیرا اندرس فاگ راسموسن برخلاف واقعیت های موجود افغانستان طی سخنانی تلاش کرد تا اینگونه جلوه دهد که حملات طالبان در افغانستان کاهش چشمگیری پیدا کرده و آنها تا حدودی زیادی به سمت صلح و آرامش متمایل شده اند. سرمنشی ناتو در بروکسل به خبرنگاران گفت: حملات دشمن در افغانستان سال به سال در حال کاهش بوده و در 9 ماه گذشته 22 درصد پایین آمده است که این نشان دهنده آن است که اقدامات غرب در روند صلح بسیار موثر واقع شده به حدی که این امید وجود دارد تا در آینده ای نزدیک، دیگر مخالف مقتدری برای دولت وجود نداشته باشد! وی افزود: بعد از ماه می سال گذشته، هر ماه نسبت به ماه پیشتر، حملات مخالفان در افغانستان کاهش یافته است و این مدت زمان، بر اساس گزارش نیروهای آیساف، طولانی ترین زمانیست که در آن، حملات دشمن سیر نزولی داشته است.

اندرس فاگ راسموسن همچنین اظهار داشت: در کنار این سیر نزولی حملات طالبان، اردوی ملی افغانستان به پیشرفت هایی هم در میدان جنگ دست یافته و توانسته تعداد بیشتری از مخالفان را سرکوب نماید. این آمار ارائه شده از سوی ناتو در حالی است که نسبت به ارقام های ارائه شده از سوی دیگر سازمانها کاملا متفاوت است، بطور مثال سازمان ملل تصویری بسیار تیره تر از اوضاع افغانستان را ترسیم می کند.

آنچه در این میان به شدت عجیب و دور از انتظار به نظر می رسد تلاش برخی مقامات غربی در بیگناه جلوه دادن طالبان زیرا این به این معنی است که تمامی تلاشهای گذشته و کشته و مجروح شدن ده ها هزار انسان در افغانستان و مبارزات و دیدگاه های مردمی را می توان نادیده گرفت و به باد فراموشی سپرد.

پرسش مهمی که در این میان به ذهن هر شهروند افغانستان می رسد این است که براستی عامل اصلی جنگ و کشتار و خشونت در افغانستان چه کسانی هستند؟ اگر مقامات غربی بعضا بگونه ای اظهار نظر می کنند که گویی طالبان را می توان بخشید و با آنان مصالحه کرد.

این یعنی این گروه عامل اصلی کشتار ها نیست پس چه گروهی عامل اصلی فجایع افغانستان است؟ این در حالیست که نه طالبان ذره ای دست از خشونت کشیده اند و نه تلاشهای صلح حکومت ره بجای برده است. به نظر میرسد مردم افغانستان و نخبگان جامعه ما باید با دقت و هوشیاری بیشتری تحولات کشورشانرا زیر نظر داشته باشند و در مواقع لازم تصامیم درخور را عملی کنند. تا بار دیگرمردم این کشور قربانی بازی های خطرناک دیگران نشود.

دیدگاه شما