صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آینده سوریه درهاله ای از ابهام !

-

آینده سوریه درهاله ای از ابهام !

در روزهای اخیر اوضاع سوریه به شدت روبه وخامت نهاده و نبرد میان مخالفین بشاراسد و حکومت سوریه هر روز شدت بیشتری میگیرد. در یکی از آخرین و مهم ترین تحولات که قطعا برآینده نظام سیاسی آن کشور و سرنوشت بشاراسد اثر گذار خواهد بود کشته شدن مقامات ارشد آن کشور از جمله وزیردفاع، معاون وزیر دفاع و مسئول امنیتی می باشد.

مقامات یاد شده در اثر یک انفجار انتحاری در دبیرخانه شورای امنیت ملی در دمشق، جان خود را از دست دادند. تحلیل گران به این باور هستند که انفجار در دبیرخانه شورای امنیت ملی سوریه در دمشق، پایتخت این کشور، در واقع رویدادی نمادین در متلاشی شدن حکومت بشاراسد به شمار می رود. اینکه مخالفین توانسته اند به یکی از مراکز حساس امنیتی کشور رخنه نموده و آنجا را هدف قرار دهند، توانایی دولت سوریه را در مقابله با مخالفین زیر سوال قرار داده است. از جانب دیگر اگر فرضیه سقوط رژیم بشاراسد واقعیت پیدا نماید، ، این نگرانی شدت می یابد که ادامه خشونت ها و نبردها به نزاع فرقه ای در سوریه بدل گردد.

بطور نمونه یکی از روزنامه نگاران غربی خاطرات خود را در مورد اوضاع دیروز و امروز سوریه چنین می‌نگارد:‌ "یک سال پیش از این، سوری‌ها در امنیت زندگی می کردند، و از تمام این سلاح هایی که حالا گاه گداری در مخفی‌گاه های شبه‌نظامیان کشف می کنند و جملگی نیز از مرز لبنان و ترکیه وارد شده است، هنوز چیزی نمی دانستند. هرگز بمب ندیده بودند، تفنگ، مسلسل از هر نوع، بمب های دست ساز، راکت ضد تانک، تپانچه، دستگاه‌های جاسوسی، تجهیزات دوربین دید در شب، مهمات انفجاری، جلیقۀ ضد گلوله. از پشت بام های دمشق، یک کلیسا و یک مسجد در صلح و سکوت در غروب آفتاب در کنار یکدیگر دیده می شدند.

امروز اوضاع نسبت به یک سال پیش خیلی تغییر کرده، حالا می دانیم که مرگ می تواند به شکل کپسول گاز، یا پیت نفت به سراغمان بیاید! امروز می دانیم که هر یک از ما در صورتی که نام‌مان در فهرست آنها ثبت شده باشد، می توانیم در حملۀ گروه های مسلح در یک انفجار بمیریم!

... زنی که در «دوما» [محله ای در حومۀ دمشق] زندگی می کند چشم دیدهای خود را چنین روایت می کند که چگونه شبه‌نظامیان مرد جوانی را دست بسته به میدان عمومی آوردند و مردم را مجبور کردند که دور میدان حضور داشته باشند واعدام او را تماشا کنند. و فردای آن روز نیز افراد دیگری را به همان شیوه کشتند. در همان دوران و هم زمان ایمن و فهد عربینی – به همراهی زاهر قویدر از گروه القاعده – به سوی کلیسای اربعین [در حومۀ دمشق]، و روی مدرسۀ اسلامی، راکت های آر پی جی پرتاب کردند.

یکی از جنایتکارانی که در بابا عمرو دستگیر شده بود، به همان شیوه ای که داستانهای عادی را تعریف می کنند، او نیز داستان قتل و تجاوزاتش به زنان را تعریف کرد؛ که شیخ های شورای نظامی در فتواهای‌شان قتل و تجاوز به زنان را مجاز دانسته اند. .... شیخ های وهابی در عربستان سعودی از منابر خود فتوای جهاد علیه دولت سوریه صادر می کنند، به همین گونه قرضاوی، شیخ الجزیره برای قتل علویان، مسیحیان، دروزها و سنّی های موافق دولت فتوا صادر می کنند."

با تأسف روایت چشم دیدهایی کسانی که از وقایع روزمره سوریه گزارش میدهند حکایت از آن دارد که روند جاری در آن کشور اگر بسود هرکسی باشد، مردم سوریه اولین و آخرین و تنها کسانی می باشند که بایستی زخم های عمیق و زیان های سنگین و آینده سراسر نگرانی را متحمل گردند. اگر در یک سوی حاکمیت سوریه نسبت به ایجاد اصلاحات غفلت نموده و دیر هنگام اقدام نمود و اینک برای دفع حملات مخالفین و احتمالا دست اندازی های نامشروع شیوخ عرب دست به اقدامات تلافی جویانه و سنگین می زند؛‌ در سوی دیگر مخالفین که خود را " ارتش آزادی " می خوانند، تنها چیزی که در مورد آنان صدق نمی کند عنوان " آزادی" است.

گزارش های بسیار متواتر وجود دارد مبنی بر اینکه مخالفین بوسیله سرویس های جاسوسی منطقه و بین المللی حمایت مالی و تسلیحاتی گردیده و حتا دوشادوش آنها حملات خونبار را رهبری می نمایند. به تعبیر دیگر امروز مردم و آینده سوریه بصورت بی رحمانه آماج گروههای تروریستی چون القاعده و صندوق های مالی، سلاح و سازماندهی های سرویس های خارجی قرار گرفته است. اوضاع کنونی سوریه هر روز بسوی وخیم تر شدن پیش می رود. در روزهای اخیر صلیب سرخ جهانی هوشدار داد که سوریه بسوی یک جنگ داخلی تمام عیار پیش می رود. به دلیل ارتکاب جنایت های تکان دهنده در نبردهای اخیر سوریه صلیب سرخ جهانی از تمام طرف ها خواسته است به اجراى قوانين بين‌المللى پاى‌بند باشند.

در چنین وضعیتی گزارش های دیگری به نشر رسیده است که با شدت یابی بحران در سوریه ایمن الظواهری و دیگر رهبران سازمان القاعده از نیروها و هواداران این سازمان خواسته اند که خود را به سوریه رسانده و علیه دولت بشار اسد وارد عمل شوند.
هوشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق نیز چند روز قبل در طی یک نشست خبری رسما اعلام کرد که دولت عراق اخبار موثقی در اختیار دارد که نشان می دهد نیروهای القاعده در حال خروج از عراق به سمت سوریه هستند و هم اکنون بخش هایی از این نیروها خود را به سوریه رسانده اند.

گفته می شود که رژیم های عربی منطقه نیز در این زمینه نقش عمده ای را ایفا می نمایند. بر بنیاد این گزارش‌ها حکام عرب سعی دارند که با دامن زدن به موضوعات فرقه ای و مذهبی اوضاع را در سوریه هرچه بیشتر به نفع خود تیره تر و بحرانی تر سازند.

به هر صورت وضعیت فعلی سوریه به شدت بحرانی شده است و خطر جنگ های فرقه ای و دوامدار را قوت بخشیده است. زیرا از یک طرف تشکیلات و سازماندهی حزب بعث سوریه و نقش علویون در آنجا، پراکندگی قومی و مذهبی و نژادی در میان مخالفان، انتباه روسیه از موضع اشتباهی که در مورد لیبیا و نیز حضور فعال برخی کشورهای حامی سوریه در این رویدادها است که کفه ترازو را به نفع رژیم سوریه نگهداشته است.

اما در کفه دیگر این ترازو همزمانی و تقارن اوضاع سوریه با تحولات جهان عرب، قدرت رسانه‌های ماهواره‌یی و اینترنتی در بازتاب و جهت دهی اخبار درگیری‌ها و رویدادهای جاری در سوریه، و حمایت‌های شدید غرب و برخی کشورهای عربی و گروه های تروریستی و فرقه گرا از مخالفان، نشانه ها وعوامل سنگینی کفه مخالفان به شمار می آیند. نگاهی به این دو کفه حکایت از آن دارد که نه بشار اسد قادر است موازنه را برای همیشه یکسویه حفظ کند و بساط مخالفان را بصورت مطلق برچیند و نه مخالفان قادر خواهند بود که بدون پذیرش هیچ پیش‌شرطی و نادیده انگاشتن واقعیت های موجود حکومت را سرنگون کنند.

نتیجه آنکه احتمالا درگیری‌های فرسایشی ادامه خواهد یافت؛‌ در چنین شرایطی، جز افزایش خشونت و توحش در رفتارها و رویدادها، وعمیق ترشدن اختلافات فرقه ای انتظار دیگری نمی‌توان داشت. حتا می توان این گمانه را نیز مطرح نمود در صورتی که وضعیت آینده سوریه به نفع یکی از طرفین ختم گردد، بازهم آثار تخریبی این زخم‌ها باقی خواهد بود و بدین سادگی و آسانی التیام نخواهد یافت. به این جهت این سوال بطورجدی مطرح می شود که آیا سوریه باگذرازگزینه های سخت وپیچیده وبرخوردهای فرقه ای وطایفه ای که اکنون درحال شکل گرفتن است، به دموکراسی، آنچه که مخالفین بشاراسد وعده داده اند دست خواهدیافت؟

دیدگاه شما