صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جای خالی شبکه حقانی در فهرست سیاه امریکا

-

جای خالی شبکه حقانی در فهرست سیاه امریکا

واشنگتن پست / برگردان: عبدالاحد بهرامی

شبکه حقانی که مقامات امریکایی می گویند در شمالغرب پاکستان مستقر است، در جریان سال های گذشته مسئول حملات خونین و مرگباری در داخل افغانستان و شهر کابل بوده است: این شبکه در جریان سال گذشته دو بار حملات هماهنگ و سازمان دهی شده ای را بر سفارت امریکا در کابل و مراکز نظامی نیروهای ناتو را در این شهر هدف حملات مرگبار و جسورانه خود قرار دادند.

این شبکه مسئول بمبگذاری در سفارت هند در کابل بود و حملات متعدد دیگری را بر هوتل های محل اقامت شهروند خارجی به راه انداخته است. شبکه حقانی همچنان تلاش کرده است تا رییس جمهور کرزی را ترور کند. مقامات ناتو می گویند که این شبکه روابط نزدیک و تنگاتنگی با شبکه القاعده دارد. اخیرا این گروه، حملات دیگری را علیه مراکز نیروهای امریکایی در افغانستان انجام داد.

در انفجار یک لاری در بازاری در نزدیکی یک پایگاه نیروهای امریکایی در ولایت میدان وردک، دستکم 13 غیرنظامی جان خود را از دست دادند و ده ها تن دیگر زخمی شدند. با این وجود، دولت باراک اوباما تا هنوز در اینکه این گروه را به عنوان یک شبکه تروریستی در فهرست سیاه وزارت خارجه امریکا قرار دهد، مشکل داشته است.

درج این گروه به عنوان یک شبکه تروریستی بین المللی در وزارت خارجه ایالات متحده، زمینه آن را فراهم خواهد ساخت تا تحریم های شدید مالی علیه این گروه وضع گردد و منابع تمویل این گروه با محدودیت های جدی مواجه شود. پیش از این، نمایندگان کنگره بارها از کاخ سفید درخواست کرده اند تا این گروه را در فهرست گروه های تروریستی شامل سازد.

اکنون کنگره به وزارت خارجه امریکا تا نهم سپتمبر مهلت داده است تا در این باره تصمیم بگیرد و درباره تصمیم خود در مورد درج این گروه در فهرست گروه های تروریستی گزارش دهد. روزها و هفته ها مذاکرات پشت درهای بسته مقامات وزارت خارجه و نهادهای مربوطه دیگر دولت باراک اوباما نشانه دیگری از ناهماهنگی و ابهام در سیاست امریکا در رابطه با اوضاع جاری در افغانستان و پاکستان و گروه های فعال در این دو کشور است.

شامل ساختن حقانی ها در لیست سیاه در واقع امر عجیب و غیرمنتظره ای نمی تواند باشد؛ چه آنکه این گروه دست به حملات تروریستی می زنند؛ ایالات متحده و متحدانش را هدف قرار می دهد و این گروه با گروه ها و سازمان های دیگر تروریستی بین المللی ارتباط گسترده دارد.

این گروه، ظاهرا بیش از هر یک از حدود پنجاه گروه تروریستی که در فهرست سیاه وزارت خارجه امریکا قرار دارد، برای ایالات متحده، نیروهای امریکایی و منافع این کشور در سراسر جهان خطرناک است. به گزارش خبرنگار واشنگتن پست، مخالفان شامل ساختن گروه حقانی در فهرست گروه های تروریستی، در کاخ سفید و نهادهای دیگر دولت امریکا استدلال می کنند که همین اکنون شماری از اعضای ارشد این گروه در فهرست تحریم و لیست سیاه امریکا قرار گرفته است.

آنها می گویند که شامل ساختن شبکه حقانی در لیست سیاه تروریزم امریکا، ممکن است برای مقامات نظامی و استخباراتی در پاکستان اهانت آمیز تلقی شود که شبکه حقانی را ابزاری برای اعمال نفوذ در افغانستان می پندارند و به ویژه اینکه بعد از مدت ها روابط تنش آلود اسلام آباد و واشنگتن رو به بهبودی گذاشته است.

یکی از احتمالات دیگر در اینکه دولت اوباما تا حال به چنین اقدامی تمایل نشان نداده می تواند این باشد که شامل ساختن شبکه حقانی در گروه های تروریستی می تواند منجر به گسیختن روند مذاکرات صلح با گروه های شورشی در افغانستان شود که شبکه حقانی خود جزئی از این مذاکرات است.

استدلال اولی که در مخالفت با درج این گروه در فهرست گروه های تروریستی صورت می گیرد، احتمالا ضعیف ترین استدلال در این رابطه است. شامل ساختن شبکه حقانی به عنوان یک کل، در فهرست سیاه امریکا در مقایسه با درج افراد مزایای بسا بیشتری در روند مبارزه با تروریزم دارد.

این به مقامات و نهادها و سازمان های اطلاعاتی اجازه می دهد تا شبکه های تجارتی و بانکی مرتبط با شبکه حقانی را هدف قرار دهد و همچنان همه افرادی را که با این گروه معامله می کنند. این شبکه، در پاکستان و کشورهای دیگر منطقه شبکه وسیعی از معاملات املاک، شرکت های ساخت و ساز و حتی شرکت های معاملات وسایط نقلیه را اداره می کند.

در صورت وجود قوانین واضح و مشخص، این شبکه ها می تواند از طریق کشورهای متحد و همچنان از طریق سی آی ای و نیروهای امریکایی هدف قرار داده شود و تحت فشار قرار گیرد. این شبکه همچنان تمویل کنندگان ثروتمندی را در کشورهای عربی به ویژه در عربستان سعودی دارد که بصورت گسترده ای آنرا تمویل می کنند.

استدلال های دیگری که در راستای مخالفت با تصمیم وزارت خارجه ایالات متحده به درج این شبکه در "فهرست سیاه" صورت می گیرد بیشتر به مرز اوهام و مهملات نزدیک می شود. در ماه گذشته میلادی، بدرالدین حقانی، یکی از بلندپایه ترین رهبران این شبکه در حمله هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی در شمالغرب پاکستان کشته شد.

از سوی دیگر، واشنگتن همچنان مقامات پاکستانی را تحت فشار گذاشته اند تا مراکز این گروه در وزیرستان شمالی را هدف حمله قرار دهد. آیا در این حال، باز هم مقاماتی در واشنگتن از این واهمه دارند که یک اقدام بوروکراتیک و اداری در وزارت خارجه امریکا برای شامل ساختن این گروه در لیست گروه های تروریستی، منجر به انحراف گفتگوهای صلح و یا به تنش کشاندن روابط اسلام آباد با واشنگتن شود؟ طوری که مقامات پاکستانی نیز بصورت دوامدار بر این نقطه انگشت گذاشته اند، مشکل اصلی اینست که دولت اوباما تاکنون عاجز از این بوده است که تصمیم بگیرد که آیا می خواهد این گروه را نابود سازد و یا اینکه می خواهد با حقانی ها آشتی کند. بدون تردید، مصالحه با حقانی به هیچ صورت یک گزینه مطلوب و جدی نمی تواند باشد.

حقانی خواستار تسلط بر دستکم سه ولایت شرقی افغانستان اند که این ایجاد دولت مرکزی باثبات را در کابل غیرممکن می سازد و زمینه و پناهگاه امن و مناسبی را برای گروه های دیگر تروریستی مساعد می سازد. ارتباط این گروه با پاکستان نشاندهنده جاه طلبی های غیر قابل قبول پاکستان برای سلطه و اعمال نفوذ بیشتر در افغانستان است.

اگر بنابر این باشد که در افغانستان صلح پایدار بوجود آید و پاکستان یک دوست و متحد قابل اعتمادی برای ایالات متحده امریکا باشد شبکه حقانی باید درهم شکسته شود و نابود گردد. شامل ساختن شبکه حقانی در لیست گروه های تروریستی وزارت خارجه امریکا می تواند گام مثبت و کوچکی در این راستا باشد.

دیدگاه شما