صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

انتخابات امریکا و اهمیت آن برای افغانستان

-

انتخابات امریکا و اهمیت آن برای افغانستان

مردم امریکا فردا ششم نوامبر، به پای صندوق های رای می روند تا رییس جمهور شان را از میان دو نامزد –باراک اوباما نامزد حزب دموکرات و میت رامنی نامزد حزب جمهوری خواه– انتخاب کنند. این انتخابات از جهات مختلف و منظرهای متفاوت برای امریکا و برای آینده این کشور بسیار مهم است؛ چه آنکه اقتصاد امریکا در یکی از دشوارترین مقاطع تاریخی خود قرار دارد و با دشواری های زیادی دست و پنجه نرم می کند.

علاوه بر آن، ایالات متحده در سیاست خارجی خود با چالش های جدیدی روبروست که از تحولات خاورمیانه، قدرت گرفتن گروه های اسلامگرا، جنگ سوریه، ظهور چین به عنوان یک غول اقتصادی و نظامی و برنامه های اتمی ایران ناشی می شود. بر این اساس، با توجه به تاثیرگذاری جهانی ایالات متحده، انتخابات هفته جاری در امریکا برای همه جهان و به ویژه افغانستان از اهمیت زیادی برخوردار است.

در افغانستان، آنطوری که باید، توجه زیادی به انتخابات امریکا نمی شود، همان طور که در حال حاضر و در مبارزات انتخاباتی باراک اوباما و میت رامنی، امریکایی ها توجه زیادی به جنگ جاری در افغانستان ندارند و این دو نامزد از پرداختن به جنگ افغانستان تا حد زیادی خودداری می کنند. این جنگ توانایی نظامی امریکا را به چالش گرفته است و ماهانه حدود پنج میلیارد دالر هزینه و زندگی شماری از سربازان امریکایی را بر آن کشور تحمیل می کند.

بر اساس آمارها در جریان دو سال گذشته حدود هفتصد سرباز امریکایی جان خود را از دست داده اند. اکنون بار دیگر این بحران به دلیل افزایش حملات سربازان افغان علیه نیروهای خارجی، آنچه که به حملات "سبز علیه آبی" موسوم شده، برجسته شده است. نظر سنجی ها نشان می دهد که اکثر آمریکایی ها از جنگ خسته و بیزارند و این جنگ را در شراط حاضر تا حدود زیادی با مطالبات و اولویت های خود بی ربط می بینند که بیشتر ناشی از این است که کدام کاندید به عنوان رییس جمهور عملکرد بهتر اقتصادی خواهد داشت و اقتصاد نحیف ایالات متحده را به سمت بهبودی رهبری خواهد کرد.

در این شرایط آمریکایی های اندکی اند که این را درک می کنند که ماموریت تامین ثبات و امنیت در افغانستان و جان سربازان شان در معرض خطر است. برای بسیاری از این رای دهندگان، رویدادهای روزانه از قبیل مرگ و انفجار در افغانستان دیگر تبدیل به یک امر انتزاعی شده است. در حالی که انتخابات ریاست جمهوری امریکا فرا می رسد و هر دو نامزد در جریان هفته های اخیر مبارزات نفسگیری با هم داشته اند، جنگ افغانستان به عنوان طولاترین جنگ امریکا کمتر در مبارزات انتخاباتی باراک اوباما و رقیب انتخاباتی او، میت رامنی، بازتاب داشته است.

اغلب گفته می شود که هر دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا درباره افغانستان، دیدگاه نزدیکی به هم دارند و یا دستکم اختلافات جدی و اساسی درباره استراتژی آن کشور درباره این جنگ ندارند. اما واقعیت این است که هر دو نامزد تلاش می کنند تا دیدگاهی را در این رابطه به مردم امریکا ارائه کنند که مطابق به میل و دغدغه امریکایی ها باشد. به عبارت دیگر، هم رامنی و هم اوباما تلاش می کنند تا به مردم امریکا بگویند که جنگ افغانستان در حال تمام شدن است و این ماموریت دیگر هزینه سنگینی بر دوش آنها نخواهد بود.

از آنجا که مردم امریکا بصورت گسترده ای از جنگ افغانستان روی برگردانده اند و این جنگ حمایت خود را در میان افکار عمومی آن کشور از دست داده است، رییس جمهور امریکا و رقیب انتخاباتی وی از اینکه با پرداختن به جنگ افغانستان، موقعیت خود را در میان حامیانش متزلزل سازد، پرهیز می کنند.

با آنکه میت رامنی در جریان مبارزات انتخاباتی خود گفته بود که به جدول زمانی خروج نیروها از افغانستان متعهد خواهد بود، اما ، باراک اوباما را به باد انتقاد گرفته و او را متهم کرده بود که در رابطه با افغانستان موضع مبهم دارد. آقای رامنی در عین حال که از افزایش سربازان امریکایی توسط رییس جمهور امریکا در سال 2010، ستایش کرده، اما اوباما را به "خروج زمانبندی شده‌ی سیاسی" از افغانستان متهم کرده است. اما با همه اینها، نامزد حزب جمهوریخواه امریکا در رابطه با افغانستان صراحتی آشکار در دیدگاه هایش نشان نداده است و در این باره اظهارات مبهمی داشته است.

این تناقض ها و مواضع متناقض هر دو نامزد درباره افغانستان، یک موضوع را به خوبی توضیح می دهد: اینکه میت رامنی و باراک اوباما، آنقدرها هم درباره استراتژی آن کشور در افغانستان توافق نظر ندارند و دارای دیدگاه یکسان نیستند. نامزد حزب جمهوریخواه بصورت ضمنی گفته که استراتژی "عجله برای خروج" باراک اوباما در جنگ افغانستان را نمی پسندد.

میت رامنی با انتقاد تند از سیاست باراک اوباما و اعلام خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، گفته است که وی، در صورت پیروزی، با فرماندهان نظامی مشورت خواهد کرد و با توجه به مشورت فرماندهان و شرایط عینی در افغانستان، نیروهای آن کشور را خارج خواهد کرد. بر این اساس، رامنی دستکم در بخش خروج و یا ادامه حضور نیروهای امریکایی در افغانستان، اختلافات جدی با رییس جمهور امریکا دارد با آنکه در ظاهر تلاش می کند تا جنگ افغانستان را در مبارزات انتخاباتی خود برجسته نسازد.

بنابر آن، اگر عامل افکار عمومی امریکا به عنوان شکل دهنده موضع اوباما و رامنی درباره افغانستان نمی بود، مسلما موضع هر دو نامزد بیش از این متفاوت و حتی در تضاد قرار می گرفت. بر خلاف آنچه تصور می شود هر دو نامزد در رابطه با افغانستان دیدگاه یکسان دارند، میت رامنی بصورت مشخص از چند منظر متفاوت، دارای دیدگاه های متفاوتی با باراک اوباما است و در صورتی که پیروز شود، در آینده کمابیش سیاست های متفاوتی را در قبال افغانستان دنبال خواهد کرد: اول، نامزد جمهوری خواهان خواهان خروج توام با عجله نیروهای امریکایی از افغانستان نیست و در صورتی که به قدرت برسد ترجیح خواهد داد تا مدت بیشتری سربازانش را در افغانستان نگهدارد؛ یا اینکه دستکم روند خروج این نیروها کندتر ادامه یابد و در پایان سال 2014 تکمیل نشود و همچنان ده ها هزار سرباز امریکایی بعد از سال 2014 در افغانستان حضور داشته باشند.

دوم، دموکرات های امریکا و دولت آن کشور به رهبری اوباما تمایلی چندانی ندارند تا در جریان بعد از 2014 هزینه مالی بیشتری در افغانستان صرف کنند، چه آنکه آنها از جنگ افغانستان به عنوان یک جنگ فرسایشی و "طولانی ترین جنگ امریکا" خسته شده اند و با توجه به رویکرد انفعالی خود در سیاست خارجی، ترجیح می دهند به تدریج از جنگ افغانستان فاصله بگیرند. اما میت رامنی به عنوان نامزد جمهوریخواهان مسلما تلاش خواهد کرد تا تعهد تازه ای را از جانب آن کشور در قبال افغانستان تعریف کند. جمهوری خواهان بصورت سنتی همیشه سیاست تهاجمی تری را دنبال می کنند و این حزب همواره در مبارزه با طالبان و سایر گروه های افراطگرا مواضع قاطع تری داشته است.

بر این اساس، میت رامنی نیز در صورتی که به قدرت برسد، موضع به مراتب سخت تر و غیرمنعطف تری در قبال طالبان و گروه های شورشی خواهد داشت و با قاطعیت بیشتری با این گروه ها مبارزه خواهد کرد. بر اساس اهمیت مواضع نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امریکا، این انتخابات برای مردم افغانستان معنای بیش از صرفا "انتخابات یک کشور خارجی" خواهد داشت و در واقع انتخابات امریکا با آینده افغانستان بصورت تنگاتنگی گره خورده است.

دیدگاه شما