صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افزایش نا امنی ها در غزنی و بی توجهی مسئولان

-

افزایش نا امنی ها در غزنی و  بی توجهی مسئولان

غزنی از معدود ولایات کشور است که هم از لحاظ فرهنگی و هم به لحاظ اقتصادی و تجاری اهمیت و جایگاه مهمی در کشور دارد. شهر غزنی علاوه بر اینکه به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2013پیشنهاد شده و به این جهت اهمیت فرهنگی ویژه ی یافته است. این شهر موقعیت جغرافیایی بسیار حساسی در مسیر شاهراه اصلی کابل قندهار هرات دارد که به لحاظ ترانزیتی اهمیت آنرا بیشتر کرده است.

در ولایت غزنی دو معدن غنی و پراهمیت لیتیوم و طلا وجود دارد که لزوم توجه به این ولایت را بیش از پیش افزایش می دهد. معدن لیتیوم در ولسوالی ناهور و معدن طلای زرکشان در ولسوالی قره باغ از بزرگترین و غنی ترین معادن این ولایت و کشور به شمار می رود که استخراج و بهره برداری فنی از آنها در آینده می تواند تاثیر فوق العاده ی در بهبود وضع اقتصادی کشور داشته باشد. شهر غزنی بناها و اماکن تاریخی مهمی را در خود جای داده است که می تواند در جلب و جذب توریست و بالا بردن سطح درامد مردم و کشور کمک فراوان نماید.

شاید به همین دلیل است که این ولایت و مخصوصا شهر غزنی و مسیر های مواصلاتی آن به ولسوالی های این ولایت هر از چند گاهی به شدت نا امن می شود و شهروندان این ولایت را با مشکلات و زحمات زیاد مواجه می سازد.

اخیرا نا امنی ها در این کشور به اندازه ی زیاد شده است که شکایت های مردم و تاجران را باعث شده است. در همین راستا مسئولان اتاق تجارت و صنایع ولایت غزنی از ناامنی ها و آدم ربايی در اين ولايت به شدت ابراز نگرانی کرده اند. به گفته رئيس اتاق تجارت و صنایع ولايت غزنی ده ها تاجر و سرمايه گذار از غزنی و مسير شاهراه كابل – غزنی اختطاف شده اند.

به گفته او شماری از این افراد در برابر پرداخت پول آزاد شده اما برخی دیگر، هنوز در بند آدم ربایان قرار دارند. این درحالیست که باشندگان غزنی می گويند در تازه ترين رويداد، آدم روبایان، پسر يك صراف را از شهر غزنی و دو شخص ديگر از مسير شاهراه كابل – غزنی با خود برده اند. به گفته آنان این کودک شب گذشته در بدل پرداخت بیش از 16 هزار دالر آزاد شده است.

این گونه رویداد ها نشان می دهد که به این ولایت همچنان بی توجهی صورت می گیرد و غزنی از ولایات ناامن کشور است که باندهای آدم ربایی، شورشیان و گروه های مسلح غیر مسوول در آن حضور گسترده دارند.

این درحالیست که وزارت دفاع ملی بارها وعده سپرده تا مسیر این شاهراه را از وجود افراد مسلح پاکسازی می کند. اما عملا گسترش نا امنی ها نشان دهنده این واقعیت است که هنوز وزارت دفاع برنامه عملی و منظم مو ثری را در این زمینه اجرا نکرده است. این درحالیست که نا امنی ها به این ولایت آسیب های جدی وارد می کند و به دلیل افزایش ناامنی دونرها در ولایت غزنی سرمايه گزاری لازم را نمی کنند. این درحالیست که غزنی قرار است سال آینده میزبان میهمانان مختلف از جهان اسلام به مناسبت اعلام این شهر به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام باشد.

علاوه بر نا امنی ها در این ولایت مردم از اوج گیری فساد اداری دراین ولایت نیز شکایت دارند. رئيس اتاق تجارت و صنایع غزنی از افزایش فساد اداری در اين ولايت اظهار نگرانی کرده می گويد که کارهای اداری در ولایت غزنی به صورت غیر شفاف انجام می شود. به همین دلیل تاجران و سکتور های خصوصی نیز سهم گیری شان در بازسازی شهر غزنی را مشروط بر شفافیت کارهای اداری این ولایت عنوان کرده اند. رییس اتاق تجارت غزنی می گوید تا کنون چند پروژه به دلیل فساد اداری و پول شویی از سوی برخی افراد، بازگردانده شده است.

به نظر می رسد مخالفان مسلح و گروه های مخرب نمی خواهند غزنی یک چهره درخور شان خود را درسال آینده برای جهان اسلام به نمایش بگذارد و قطعا این گروه ها در مسیر رشد و توسعه این ولایت سنگ اندازی می کنند. ریشه تمامی مشکلات و ناامنی های این ولایت نیز به همین مسئله بر می گردد. از این رو بایسته است مقامات مسئول هر چه زود تر برای تامین امنیت بهتر این ولایت دست بکار شوند.

با نزدیک شدن به سال 2013 سالی که قرار است غزنی به عنوان مرکز فرهنگی و تمدنی جهان اسلام معرفی گردد حکومت نباید فرصت های باقی مانده آماده سازی شهر غزنی را برای این رویداد مهم، از دست بدهد. بنا بر این باید روند بازسازی آبده های تاریخی و آماده سازی این شهر برای استقبال از سال 2013، به شدت افزایش یابد.

واقعیت این است که کم کاریهای وزارت خانه های مختلف باعث شده است این شهر همچنان در وضعیت نابسامان امنیتی و معیشتی به سر ببرد. تداوم بی توجهی های وزارت های اطلاعات و فرهنگ، داخله و دفاع و امنیت ملی به شهر غزنی باعث شده است که طالبان دراین ولایت قدرت بگیرند و اکنون این شهر را تهدید کنند. بی توجهی ها به غزنی باعث شده است که در استانه سال 2013 طالبان دست رسی به سلاح های سنگین پیدار کرده و می توانند همانگونه که مجسمه های تاریخی بودا در بامیان را تخریب کردند مناطق تاریخی غزنی و آبدات آنرا آماج حملات خود قرار دهند.

با توجه به آنچه گفته آمد می توان نتیجه گیری کرد که متاسفانه حکومت بجای آنکه بیش از سایر ولایات به این ولایت و ولسوالی های آن در سالهای اخیر توجه می کرد بی توجهی های دولت باعث شده است که تعداد زیاد از مخالفان مسلح از سایر ولایات جنوبی به این ولایت سرازیر شوند و اکنون این افزایش تعداد مخالفان مسلح در این ولایت عملا مانع اجرایی شدن پروژه های بازسازی و ساخت و ساز در این ولایت شده است.

شهر غزنی به توجهات ویژه دولت در تمامی بخش های امنیت، معارف، بازسازی، ترمیم ساحات باستانی و ... نیازمند است اما بی توجهی مداوم به غزنی باعث شده است که اکنون گروه ها و باندهای تبهکار و آدم ربا در مسیر های شهر غزنی به ولسوالی های آن فعال شوند. باید دولت در قسمت تامین امینت لازم در این ولایت و تقویت نهاد ها و ادارات دولتی در خدمت رسانی به مردم این شهر و ولایت از هیچ تلاشی دریغ نورزد.

دیدگاه شما