صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تجاوز جنسی و عملکرد ضعیف دولت

-

تجاوز جنسی و عملکرد ضعیف دولت

ماه قبل تجاوز گروهی به یک زن در کشور هند در صدر اخبار جهان قرار داشت و مردم هند نیز با برگزاری تظاهرات و تجمعات وسیع نشان دادند که از این حرکت به جوش و خروش آمده و جامعه هند به شدت از این حادثه تکان خورده است.

اما در افغانستان به نظر می رسد اوضاع جور دیگری است و گویا کشور با دیگر کشورها متفاوت و مردمش نیز حتما متفاوت بوده یا اینکه متفاوت می اندیشند، در این کشور هر روز خبری از تجاوز جنسی بر زنان و کودکان منتشر می شود، اما هیچ حرکتی موثر و هماهنگ از سوی دولت و مردم و حتی جامعه مدنی افغانستان دیده نمی شود.

به راستی تفاوت مردم هند با مردم ما در چه چیز است، آیا مردم هند که بیشتر پیرو دین هندویسم هستند بیشتر از مردم افغانستان که مسلمان هستند به زن و جایگاه او در جامعه اهمیت می دهند؟ یا اینکه زن در جامعه هند ارزش و عظمت خود را به عنوان یک انسان دارد؟ چرا نگرش این دو جامعه به تجاوز و خشونت جنسی اینقدر تفاوت فاحش دارد؟ چرا یک تجاوز جنسی کشور هند با بیش از یک میلیارد انسان را تکان می دهد و مردم به خیابانها آمده و صدای اعتراضشان تمام هند و حتی جهان را می گیرد اما در افغانستان هر روز خبری از تجاوز به گوش می رسد اما گویا اصلا اتفاقی نیافتاده است.

تفاوت را می توان در نگرش توده مردم به تجاوز به زنان و کودکان دانست، زن در جامعه مردسالار افغانستان جایگاه پایینی دارد و با توجه به تلاشهای زیادی که در راستای بلند بردن حقوق زن در جامعه صورت گرفته است هنوز وضعیت تفاوت نکرده و زنان در این کشور از حقوق پایینی در میان جامعه برخودار است.

مهم تر اینکه جامعه افغانستان هنوز پیامدهای تجاوز جنسی را درک نکرده است و به آن به عنوان نوعی از جنگی که همیشه در کشور بوده نگاه می کنند در صورتی که تجاوز جنسی آثاری به مراتب سنگینتر از جنگهای داخلی و چریکی که در کشور مرسوم بوده دارد و در دراز مدت اخلاق اجتماعی را از میان برده و جامعه را به فساد و تباهی می کشاند.

خبر تجاوز به یک دختر 15 ساله و یتیم در یکی از ولایات خبری دردناک و رنج آور است اما در جامعه ما موجب اعتراض های وسیع و مردمی نشده است و افزایش شمار این گونه تجاوزات گمان می رود که قبح این عمل را کم کم در جامعه ما از میان برده و توجه چندانی به آن نمی شود، در حالی که باید برعکس بوده و مردم و جامعه مدنی به شدت به این نوع قضایا باید واکنش نشان بدهند و تنها به عنوان یک خبر تاسف انگیز از کنار آن به راحتی نگذرند.

افزایش میزان تجاوز جنسی و خشونت هایی از این نوع در جامعه خبر از این می دهد که جامعه ما در حال غرق شدن در یک انحطاط اخلاقی است و اخلاق در این جامعه کم کم به فراموشی سپرده می شود. هر هفته خبری از تجاوز بر زنان و کودکان منتشر می شود اما بجای اینکه شمار این گونه خشونت ها کم شود زیادتر شده می رود در حالی که جامعه ما ادعای حرکت در مسیر اخلاق اسلامی را داشته اما هیچگونه حرکت اعتراضی نیز صورت نمی گیرد.

به راستی جامعه ما در کدام سطح از اخلاق ایستاده است؟ یک دختر بیچاره و بی پناه وقتی که به ریاست امور زنان این ولایت سپرده می شود همان شبش بر او 6 مرد نگهبان تجاوز می کنند، نگهبانانی که برای حفاظت از جان و ناموس مردم گمارده شده اند، این 6 مرد مگر از خود خانواده و یا حتی دخترانی به سن و سال این دخترک بی پناه نداشته اند؟ یا خود خواهرانی در چنین سنینی به چشم ندیده اند؟ این 6 مرد نمونه ای از مردان این سرزمین است و نشان می دهد که نگاه مردان این سرزمین به یک دختر بی پناه چگونه است و مهم تر اینکه تجاوز بر این دختر نشان می دهد که زن در این جامعه یک طعمه یا لقمه جنسی محض است برای شماری از مردان این سرزمین و آنان بی توجه به اینکه شاید خودشان خواهری یا دختری به این سن داشته یا اینکه خواهند داشت.

جامعه ما دارد از داشتن اخلاق تهی می شود، افزایش آمار تجاوز جنسی دلیل مدعای ماست و اینکه برای جامعه این گونه خشونت ها دیگر عادی شده است و دیگر کسی از اینکه دختری مورد تجاوز قرار بگیرد اندوهگین نخواهد شد و یا شاید اهمیتی برایش نخواهد داشت، این یعنی مرگ تدریجی اخلاق در جامعه و افزایش نگاه جنسی به زنان و کودکان برای مردان این جامعه و مهم هم نیست که این مردان در کدام جای جامعه ایستاده اند، خود مجری قانون هستند یا نگهبان آن یا اینکه یک فرد عادی جامعه.

دولت به عنوان مجری قانون و حافظ جان و ناموس ساکنان این کشور خود قادر نیست که به مبارزه جدی با این گونه اعمال بپردازد و به زور هم که شده جلوی افزایش فساد اخلاقی در جامعه را بگیرد. انسانهایی در جامعه ما بزرگ شده اند و پرورش یافته اند که به دختران و پسران نوزاد هم رحمی نمی کنند، زن برای آنان کالای جنسی است، در شماری از دفاتر همکار زن باید خواهشات جنسی رئیس مرد را نیز برآورده سازد، حتی نباید از یک دختر بی پناه هم گذشت... اینها مایه نگرانی است و خبر از انحطاط اخلاق در جامعه ما می دهد و نشان می دهد که هر روز اخلاق در جامعه ما کمتر می شود و فساد اخلاقی در جامعه ما ترویج می یابد.

پرسش این است که در ده سال گذشته چرا اوضاع خوب نشده است و گمان می رود که بدتر هم شود؟ مشکل اصلی را می توان در عدم اجرای قانون بر متجاوزان جنسی دانست و اهمال دولت در این زمینه. فساد در حکومت باعث شده است که مجرم تجاوز جنسی با اندک رشوتی رها شود و اگر زندانی می شود مدتی بعد با فرمان عفو دوباره به جامعه برگردد.

 دوایر قضایی کشور در این زمینه به شدت ضعیف عمل کرده است و این باعث جری تر شدن متجاوزان می گردد. محاکم ما به جدیت به پرونده متجاوزان جنسی رسیدگی نمی کند تا مردم که خبر تجاوز را شنیده اند به زودی خبر مجازات مجرم را هم بشنوند و بترسند.

 اعمال زور مشروع در جامعه ما نقش مهمی دارد، اگر دولت با اقتدار و زور با این گونه افراد برخورد کند میزان جرائم کم می شود و در سایه اهمال کاریهای دولت هر روز شاهد افزایش خشونت جنسی هستیم، عملکرد ضعیف دولت باعث شده است که فساد در جامعه افزایش پیدا کرده و کار به جایی برسد که هر روزخبر تجاوز جنسی بر کودکان این سرزمین منتشر شود و افکار عمومی هم خدشه دار نگردد. قوانین کشور نیز به صورت جدی از قربانیان جنسی حمایت نمی کند، در صورتی که در قوانین سایر کشور جزای چنین اشخاصی اعدام است اما در کشورما کمتر چنین کسانی اعدام می شوند و برای آنها حکم زندان بریده می شود که با فسادی که وجود دارد مجرم به راحتی می تواند از زندان رهایی یابد بدون اینکه مجازات او درس عبرتی برای دیگران شود. قوانین مدنی باید این اجازه را به دادگاهها بدهد که با سرعت تمام چنین متجاوزانی را به جزای اعمالشان برساند.

دیدگاه شما