صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افزایش فرار سرمایه از کشور

-

افزایش فرار سرمایه از کشور

فرار سرمایه از کشور به شدت ادامه دارد، این یکی از دلایل مهم بیکاری در کشور است و به نظر می رسد که به این زودی ها وضعیت تغییری نخواهد کرد و روند فرار سرمایه از کشور تسریع خواهد یافت. فرار سرمایه از کشور و خروج شتاب زده آن با خبرهایی خروج نیروهای خارجی از کشور تا سال 2014 سرعت یافته است و نگرانی ها در مورد وضعیت افغانستان بعد از خروج نیروهای خارجی افزایش یافته است، در چنین وضعیتی سرمایه داران که از عواقب خروج نیروهای خارجی از کشور به شدت هراس دارند به سرعت به خروج سرمایه از کشور شروع نموده اند.

شهر دوبی پایتخت اقتصادی کشور امارات متحده عربی محل سرمایه گذاری مطمئنی برای سرمایه داران جهان خصوصا افغانها مبدل شده است، در این شهر تجارتی بیشترین سرمایه گذاری اتباع خارجی را ابتدا سرمایه داران روسیه دارند و مقام دوم را سرمایه گذاران ایرانی و مقام سوم را نیز سرمایه داران افغان به دست آورده اند.

سرمایه داران افغان علاقه شدیدی به سرمایه گذاری در این شهر دارند، دولتمردان امارات متحده عربی تسهیلات فراوانی را برای سرمایه گذاران خارجی در این شهر مهیا نموده اند که این تسهیلات موجب جذب سرمایه از تمام جهان در این شهر گردیده است، بیشترین سرمایه گذاری در این شهر نیز توسط سرمایه گذاران غیر عرب انجام یافته است.

روند خروج سرمایه باعث شده است که ارزش پول افغانی در مقابل سایر اسعار خارجی نیز کاهش پیدا نماید و روند خروج دالر از کشور در نهایت باعث گردید که دولت برای منع خروج دالر از کشور تمهیداتی را روی دست بگیرد، اما با وجود این تمهیدات خروج دالر از کشور بیش از اندازه ای که از سوی دولت در نظر گرفته شده است ممنوع است، اما کارشناسان اقتصادی می گویند که این تمهیدات نتوانسته است روند خروج سرمایه ازکشور را کنترل نماید.

خروج سرمایه از کشور باعث به وجود آمدن بیکاری شدید در کشور شده است، که این نگرانی های شدیدی را در میان مردم عادی کشور ایجاد نموده است که تبعات منفی زیادی را بر جامعه در پی خواهد داشت.

گزارش های سازمانهای جهانی خبر از افزایش بیکاری در سال 2013 می دهد. خبر خوبی نیست و نگرانی ها را در مورد وضعیت زندگی افزایش می دهد و مسلما سطح رفاه در میان مردم فقیر جهان پایین خواهد آمد.

بیکاری و افزایش آن در جهان برای کارگر افغانی خبری نگران کننده است زیرا در کشور بیکاری بسیار زیاد است و سال بعد هم زیادتر خواهد گردید، مردم افغانستان اگر خبری در مورد بیکاری در رسانه ها نشر و پخش گردد به دقت آن را می شنوند و تعبیر کلی چنین است که وضعیت در کشور نیز بدتر خواهد شد.

با وجود امکانات لازم برای سرمایه گذاری در کشور در ده سال گذشته از این امکانات و فرصتها استفاده نگردید، نبود یک برنامه ریزی منظم و دقیق که ابتدا فرصت ها را مشخص و سپس فرایند سرمایه گذاری را تنظیم نمایند از مشکلات اساسی بود که مانع سرمایه گذاری در کشور گردید.

کسانی که در ابتدای حکومت به قدرت رسیدند و چرخه اقتصادی کشور به دست آنان افتاد فاقد دانش لازم برای جلب سرمایه بودند و تجربه لازم را هم برای جلب سرمایه به داخل کشور نداشتند، فرصت ها یکی پس از دیگری از میان رفت و شرایط نیز به نحوی پیش رفت که به این روند کمک نمود و در ده سال گذشته سرمایه گذاری زیادی در کشور صورت نگرفت و بیشتر فرصت های اقتصادی کشور از میان رفت. نبود دانش اقتصادی که باعث جلب سرمایه گردد باعث گردید که شرایط سرمایه گذاری در کشور بهبود نیابد و کسانی هم که با خوشبینی ها دست به سرمایه گذاری زده بودند در نهایت مجبور به خروج سرمایه خود از کشور شدند.

شرایط سرمایه گذاری در کشور در طول ده سال گذشته بهبود نیافت و در این زمینه دولتمردان کشور نتوانستند که شرایط را بهبود ببخشند و وجود قوانینی که سرمایه گذاری را در کشور سخت کرده بود و نبود تسهیلات وشرایط لازم دیگر باعث گردید با وجود تمام شعارهایی که دولت در این زمینه می داد سرمایه گذار ریسک سرمایه گذاری در افغانستان را به خود ندادند.

اینک بعد از ده سال و در شرایطی که آمادگی ها برای خروج نیروهای خارجی از کشور صورت می گیرد میزان سرمایه گذاری در کشور نهایت اندک بوده است و برنامه های دولت در این زمینه ناکام مانده است.

دولت می توانست که به سرعت شهرک های صنعتی را در سراسر کشور فعال بسازد و با دادن زمین به سرمایه گذاران در این شهرک ها سرمایه آنان را در داخل کشور استفاده کند، اما دولت نه تنها دست به ایجاد شهرک های صنعتی نزد بلکه شرایط سرمایه گذاری تاجران را در شهرک های صنعتی موجود سخت تر نمود، فساد اداری و نبود شفافیت در قوانین تجارتی بر مشکلات افزود، در چنین حالتی سرمایه گذار دیگر تمایلی به سرمایه گذاری را از دست داد.

دولت از کسانی که سرمایه خود را در کشور به کار انداخت نیز حمایت نکرد و آنها را با سیلی از مشکلات گمرگی و ترانزیتی تنها گذاشت، سرمایه گذار نیاز به حمایت جدی دولت دارد کاری که دولت ما تاکنون چنین قولی را به تاجران داده است اما در زمینه عملی ساخت آنها کاری صورت نداده است. شهرک های صنعتی موجود در کشور رشد ننمود و شرایط برای جذب سرمایه در این شهرک ها نیز به سود سرمایه گذار نبود.

کشور ما دارای نیروی انسانی کار فراوانی است که می شود با برنامه ریزی درست همه آنها را به کار انداخت و وضعیت اقتصادی کشور را بهبود بخشید اما دولت نتوانست این برنامه ریزی را انجام دهد. دیگر کشورها با استفاده از نیروی کار دیگر کشورها مثل نیروی کار افغانستان وضعیت اقتصادی کشورشان را بهبود بخشیده اند، اما دولت ما قادر نیست از نیروی کار خودشان استفاده کنند.

نبود امنیت لازم برای سرمایه گذاری نیز از دلایل مهم خروج سرمایه از کشور است، امروزه همه افراد خانواده تاجران کشور به شدت از سوی اختطاف گران و آدم ربایان تهدید می شود، روند اختطاف تاجران در کشور زیاد شده است که این یکی از علل خروج سرمایه از کشور است. امروز بیشتر تاجران خانواده های خود را از ترس اختطاف گران به خارج از کشور انتقال داده اند و میل سرمایه گذاری و زندگی در کشور را از دست داده اند. نبود قوانینی سخت که بتوان به کمک آنها اختطاف گران و آدم ربایان را سرکوب کرد باعث شده است که این گونه باندها در کشور افزایش یابد، فساد در ادارت قضای باعث گردیده است این افراد گروگانگیر از دست قانون خودشان را نجات بدهند، ارگانهای قضایی نیز در صورت دستگیری آدم ربایان با اهمال با آنان برخورد نموده است که این عوامل باعث شده است امروزه روند آدم ربایی در کشور افزایش پیدا نماید.

به طور مثال شهر هرات این روزا شاهد اعتصاب سراسری است که علت آن اختطاف و سپس قتل یک تاجر این شهر است، این گونه حوادث به مراتب اتفاق افتاده است اما دولت برای جلوگیری آن کاری نتوانسته است، این باعث شده است که سرمایه گذار از سرمایه گذاری در کشور دلسرد شده و به خروج سرمایه ازکشور تن دهد.

خروج نیروهای خارجی از کشور تا سال 2014 و نگرانیهای بعد از آن نیز بر خروج سرمایه از کشور شدت بخشیده است، کاهش قیمت املاک در کشور نشان دهنده نگرانی مردم افغانستان بعد از خروج نیروهای خارجی از کشور است،  در کنار آن میزان سرمایه گذاری نیز به شدت افت نموده است و خطر سقوط بعضی شهرک های صنعتی نیز افزایش یافته است.

دیدگاه شما