صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ضعف جدی مخالفان مسلح در برابر نیروهای امنیتی کشور

-

ضعف جدی مخالفان مسلح در برابر نیروهای امنیتی کشور

افزایش توانایی های قوای مسلح و نهادهای امنیتی کشور باعث شده است که مخالفان مسلح بجای جنگ های رو در رو، به اقدامات تخریبی از قبیل بمب گذاری های کنار جاده و عملیاتهای تخریبی دیگر روی بیاروند. بطور نمونه مسوولان امنیتی در ولایت نورستان می گویند که  طالبان مسلح با حمله بر چند آسیاب آبی شماری از آنان را به آتش کشیده اند.

این درحالیست که گفته می شود حدود یک هزار نفر از این آسیاب ها به منظور آرد کردن گندم شان استفاده می کردند. برخی گذارشهای دیگر حکایت از آن دارد که تعدادی از مخالفان مسلح، با پوشاندن صورت های شان توسط نقاب هایی سیاه رنگ، وارد قریه های دیموز و جمیز ولسوالی کامدیش شده و منازل مسکونی مردم این قریه ها را به آتش کشیده اند. در اعلامیه ای که از سوی دفتر مطبوعاتی فرماندهی زون ساحوی ۲۰۲ شمشاد منتشر شده آمده است این افراد، پس از درگیری با نیروهای پولیس و مردم منطقه را ترک کرده اند. براساس این اعلامیه، باشندگان محل تاکید کرده اند که این نقاب پوشان، با کسی حرف نمی زدند و با تهدید اسلحه و لت و کوب، مردم را وادار به ترک منازل شان می کردند.

روی آوردن طالبان به این گونه اقدامات نشان از نهایت ضعف این گروه در برابر توانایی های قوای مسلح کشور و عجز از مقابله رو در رو با این نیروها است. این درحالیست که در شرائط کنونی طالبان از بخش های وسیع کشور بکلی رانده شده و جنگ های نا منظمی در برخی ولسوالیهای معدود کشور گاها دیده می شود. جنرال گونتر کتز، سخنگوی نظامی آیساف روز (دوشنبه) در کابل اعلام کرد که در حال حاضر پنجاه درصد جنگ ها در 17 ولسوالی افغانستان متمرکز شده است و ولسوالی های ولایات میدان وردک و لوگر از مناطقی است که بیشتر در آنان جنگ جریان دارد. سخنگوی نظامی آیساف گفت: "فعالیت های مخالفان مسلح دولت در مناطق نا امن مانع پیشرفت آیساف در عملیات ها نمی شود و مشکلات قابل توجهی را ببار نمی آورد." گونتر کتز افزود که طالبان توان مقابله رودر رو با نیروهای افغان را ندارند به همین دلیل همواره بر جاسازی ماین های کنارجاده ای تاکید می کنند.

به نظر می رسد افزایش اقتدار و توانایی روز افزون نهاد های امنیتی کشور باعث شده است که مخالفان مسلح نه تنها توان جنگ های رودر رو با قوای مسلح کشور را از دست بدهند بلکه در بسیار موارد عملیات های تخریبی آنان قبل از اجرا؛ توسط نیروهای امنیتی کشور خنثی و عاملین آن دستگیر و به پنجه قانون سپرده می شوند. در همین راستا منابع امنیتی در شهر کابل تایید کردند که ماموران امنیتی شش بمب گذار انتحاری را در شهر کابل دستگیر کرده اند. جنرال ایوب سالنگی می گوید این شش تن، که مجهز با واسکت های انتحاری و جنگ افزار از قبیل کلاشینکوف بودند شام روز  یکشنبه از ساحه حوزه چهار امنیتی شهر کابل از یک خانه بازداشت شدند. به گفته او دستگیر شدگان قصد داشتند که در کابل حملات دهشت افنگی را انجام دهند.

 این در حالیست که مقام های محلی در ولایت فراه نیز اعلام کردند ماموران امنیتی پنج تن از طالبان مسلح را در این ولایت روز گذشته بازداشت کرده اند. سخنگوی والی فراه می گوید که ملا داوود یک فرمانده سرشناس طالبان نیز شامل این افراد است و آنان از ولایت هلمند به هدف سازماندهی حملات تروریستی و انتحاری  وارد ولسوالی بکوه ولایت فراه شده بودند که تمام این افراد  با مقداری سلاح، مهمات و مواد انفجاری، توسط نیروهای اردوی ملی بازداشت شده اند.

این نوع اقدامات قوای مسلح کشور و نهادهای امنیتی در خنثی سازی طرح های تخریبی دشمنان امنیت و اسایش مردم هم امیدواری ها نسبت به آینده را در اذهان عمومی تقویت می کند و هم حمایت های گسترده مردم از نظام کنونی و نیروهای امنیتی را افزایش می دهد. البته پیش از این نیز در چند حمله تروریستی دیگر در کابل تروریستان قبل از اینکه بتوانند عملیات خرابکارانه گسترده داشته باشند توسط نیروهای پلیس از پای در آمدند و این نشان می دهد که مخالفان مسلح کاملا نا توان از درک توانایی ها و قابلیت های پلیس و نیروهای امنیتی کشور است. اما با این همه به نظر می رسد دولت و متحدین بین المللی افغانستان در مبارزه با تروریزم باید بیش از پیش بر تقویت و تجهیز بیشتر نیروهای امنیتی افغانستان تمرکز نمایند. زیرا راه اندازی این گونه اقدامات تروریستی در کابل و سایر شهرهای افغانستان نشان می دهد که جبهه ترور و خشونت همچنان بر فعالیتهای تخریبی شان در افغانستان و برهم زدن ثبات و امنیت این کشور مصمم اند.

واقعیت این است که در روند انتقال مسئولیت های امنیتی به نیرو های افغان مخالفان مسلح تا بتوانند اقدامات تخریبی بیشتری را ران می اندازند تا با ایجاد رعب و حشت در جامعه مردم را از آینده کشور نا امید نمایند. اما خوشبختانه به همین میزان توانایی ها و تجارب سربازان ارتش و پلیس افغانستان نیز افزایش می یابد که این حاکی از اتوانایی و قابلیت قابل قبول نیروهای امنیتی کشور دربه عهده گرفتن مسئولیت تامین امنیت شهر ها و ولایات کشور است. اما با وجود حملات مرگبار مخالفان مسلح لازم است جامعه جهانی و دولت افغانستان همچنان مخالفان مسلح را به مثابه یک تهدید جدی و نیرومند علیه ثبات و امنیت این کشور بدانند و برای تقویت و تجهیز هر چه بیشتر نیروهای مسلح افغانستان بیش از پیش تلاش نمایند.

تداوم حملات مخالفان مسلح و اقدامات تخریبی آنان پیام روشن اش برای دولت افغانستان و جامعه جهانی طولانی تر ساختن جنگ و تضعیف نهاد های مسلح و امنیتی افغانستان در دراز مدت بدلیل فرسایشی شدن جنگ در افغانستان است. متاسفانه با وجود فراخوان صلح دولت، مخالفان مسلح بجای لبیک گفتن به فراخوان صلح، گفتگو و تفاهم برای پایان جنگ همچنان بر طبل جنگ و خشونت در کشور می کوبند و برای تحمیل خواسته های شان بر مردم و دولت از هر اقدام تخریبی فروگذار نمی کنند. بنا براین آنچه مسلم است این است که افغانستان با توجه به تداوم حملات مخالفان و عدم استقبال لازم آنان از فراخوان صلح به کمک و همکاری های دوام دار جامعه جهانی برای شکست کامل تروریزم در این کشور نیاز مند است.

بدیهی است که اگر مخالفان مسلح حاضر می شدند که به روند صلح بپیوندند وبا پذیرش قانون اساسی کشور به جنگ و کشتار پایان دهند تا دیگر تهدیدی از ناحیه افغانستان متوجه کشور های جهان نباشد در ان صورت قطعا جامعه جهانی و نیرو های ائتلاف نیز مایل نمی بودند هزینه های کلان نظامی را درافغانستان متحمل شوند. ولی تا زمانیکه تهدید وجود داشته باشد و نیروهای ارتش و پلیس افغانستان توان لازم برای مهار جنگ و مبارزه با ترور و خشونت در کشور را نداشته باشند قطعا به همکاری نظامی غرب با افغانستان نیاز است. در واقع در این صورت جامعه جهانی برای دفاع از خود و شهروندان کشور های مختلف جهان در برابر ترور و خشونت در افغانستان باید بجنگند.

کشورهای هم پیمان افغانستان در مبارزه با تروریزم باید در کنند که دولت افغانستان به کمک جامعه جهانی باید این توانایی را بدست بیاورد که با ارتش و پلیس ماهر و نیرومند برای تامین امنیت پایدار با جنگ افروزان مقابله کند. زیرا در غیر این صورت پایانی برای جنگ در کار نخواهد بود.

يكي از مسائل بسيار حياتي و مهم اين است كه روند تقویت و تجهیز کامل اردوي ملي بايد تسريع داده شود تا اين نيرو ها به زود ترين فرصت ممكن مسئوليت تامين امنيت در تمامی نقاط كشور و مبارزه با مخالفين مسلح را خود عهده دار شوند. زيرا زمانيكه چنين اتفاقي بيافتد يكي از بزرگترين بهانه هاي جنگ آفرینی مخالفان مسلح مبني بر حضور نيرو هاي خارجي در نقاط مختلف كشور از بين مي رود ديگر آنان نمي تواند حضور اين نيرو ها را در توجيه اقدامات تخريبي شان عليه دولت و ملت يدك بكشند.

دیدگاه شما