صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پیامدهای استراتیژی مبهم جنگ و صلح

-

پیامدهای استراتیژی مبهم جنگ و صلح

متاسفانه در سالهای اخیر استراتیژی جنگ و صلح در افغانستان بگونه ای مبهم و ناروشن طرح و پی گیری شده است این مسئله باعث شده است که در بسیار موارد خط کشی و مرز بندی روشنی میان دوست و دشمن از بین برود. پیامد چنین ابهامی کشتار و فاجعه آفرینی های بیشتر مخالفان مسلح در کشور بوده است. گاهی شاهد موضع گیری های از جانب مقامات ارشد حکومت هستیم که مخالفان مسلح را بیشتر جرات داده و مردم و نیروهای ارتش و پلیس را در وضعیت سر درگمی در برابر دشمن قرار می دهد. همین مسئله باعث می شود که خشونت آفرینی های مخالفان مسلح تشدید یابد.

در این سالها بسیار ادعا شده است که برخی از حلقات طالبان صلح را بر جنگ ترجیح می دهند و گویی طالبان به چند دسته تقسیم بندی می شود که از آن میان میانه رو های طالبان اهل صلح و تفاهم با مردم و دولت مردمی در افغانستان اند. اما در مقام عمل آنچه که شهروندان کشور شاهد بوده اند کشتار بی رحمانه مردم و خشونت آفرینی های روز افزون این گروه در کشور است. در روزهای اخیر فاجعه آفرینی های مخالفان مسلح افزایش یافته و طرح های تروریستی بسیاری در کشور خنثی شده است و گرنه معلوم نبود شاهد چه فجایع بزرگی در کشور بودیم. پس از ترور ناجوانمردانه پدر و چند تن از اقارب نزدیک رییس مجلس نمایندگان طرح های تروریستی بزرگی در کابل و ولایات دیگر طی روزهای گذشته خنثی شده است.

اداره امنیت ملی کشور اعلام کرده است که یک گروه هفت نفری از مهاجمان انتحاری در روزهای اخیر در مربوطات حوزه شانزدهم امنیتی شهر کابل کشته و بازداشت شدند. مخفیگاه این گروه تروریستان، در قریه الوخیل، از مربوطات ناحیه شانزدهم شهر کابل شناسایی شده است. این در حالیست که در جریان چند ماه گذشته، شهر کابل شاهد نفوذ قابل توجه از گروه ها و باندها تروریستی بوده است. به دنبال حمله بر وزارت دفاع ملی، این تلاش مجدد شورشیان برای اجرای حملات تروریستی در شهر کابل است.

در رویداد دیگر داره امنیت ملی و قطعه خاص کماندوی اردو در غرب کشور تایید کردند که ماموران امنیتی از دو حمله بزرگ در کابل و ولسوالی شیندند هرات جلوگیری کردند. به گفته سخنگوی این اداره، ماموران امنیتی، هفت تن مواد انفجاری را در حومه شرقی کابل کشف کردند. مهاجمان می خواستند ابتدا کامیون حامل هفت تن مواد انفجاری را، منفجر کنند و پس از آن به حملات خود به اهدافی در کابل ادامه دهند. در مورد ابعاد انفجار احتمالی این مواد گفته شده است که در صورت انفجار، می توانست تا فاصله یک هزار و پنجصد متری همه چیز را نابود کند.

 آنگونه که دیده می شود شورشیان با تغییر در نوع حملات شان، نخست محموله های مواد انفجاری را منفجر و سپس اقدام به درگیری می کنند. در همین حال، چهار مهاجم که قصد حمله به میدان هوایی ولسوالی شیندند را داشتند، از سوی کماندو های اردوی ملی بازداشت شدند. سخنگوی قطعه کماندوی اردوی ملی در هرات گفت: "این چهار تن وابسته به گروه طالبان هستند که، قصد داشتند بالای تاسیسات میدان هوایی شیندند حمله کنند."

این رویدادها نشان میدهد که طالبان مصمم تر از گذشته برای خشونت آفرینی های بیشتر در کشور می اندیشند و در استراتیژی آنان صلح هیچ جایگاهی ندارد. براستی اگر طالبان میانه رو و اهل مصالحه و مفاهمه در میان این گروه وجود دارد، چرا هیچگاهی فاجعه آفرینی های طالبان از جانب آنان محکوم نشده و بلکه برعکس از چنین خشونت آفرینی های که قربانیان مستقیم آن شهروندان عادی کشور اند همواره حمایت شده است؟ این پرسشی است که مدعیان رده بندی طالبان به طالبان تند رو  و میانه رو باید به آن پاسخ بدهند ولی آنچه مسلم است این است که عملکرد طالبان کاملا خلاف این مدعا را ثابت می سازد و آن اینکه هیچ کدام از حلقات طالبان اهل مدارا و تفاهم با سایر گروه های سیاسی در کشور نیستند و به رغم فریاد های مکرر رئیس جمهور مبنی بر اینکه طالبان باید علیه این اقدامات ضد بشری موضع بگیرد از جانب طالبان در این ده سال هیچ گونه موضع گیری که بی زاری آنان را از خشونت آفرینی های مکرر این گروه نشان بدهد دیده نشده است.

بر اساس یک نامۀ فرمانده کُل نیروهای خارجی به سربازانش که به روزنامه نیویارک تایمز درز کرده است. در این نامه فرمانده کُل نیروهای خارجی به سربازان اش دستور داده است که در برابر خطر های احتمالی به گونۀ جدی آماده باشند. فرمانده کُل نیروهای خارجی در این نامه اش گفته است که گفته های رییس جمهور کرزی حتا طالبان را جرات بیشتر داده است. این نشان می دهد که بی اعتمادی میان نیروهای خارجی و نیروهای افغان سخت زیان بار خواهد بود. اکنون مقامات غربی بر این باور اند که این گفته های اخیر رئیس جمهور کرزی خطر حمله های خودی یا حمله سربازان داخلی بر سربازان خارجی را افزایش داده است.

نیویورک تایمز بخش های از نامه یک جنرال چهار ستاره امریکایی به فرماندهان زیر دست اش را منتشر کرده که در آن آمده است « اظهارات رییس جمهورکرزی یک عامل تحریک کننده برای برخی ازکسانی بوده می تواند تا آنان برضد نیروهای ما اقدام کنند-آقای کرزی ممکن دستورهایی صادرکند که نیروهای ما را درمعرض خطر بیاندازد.» مقام های ارشد نظامی امریکا واقعی بودن نسخه یی ازاین نامه را که به نیویارک تایمز رسیده است تایید می کنند.

 به نظر میرسد تنها مردم اند که قربانی برخی سیاست ها در شرائط پیچیده کنونی می شوند. بی اعتمادی بین همکاران بین المللی افغانستان و حکومت  و همچنان در سطح نظامی بین نیروهای بین المللی و اردوی ملی افغانستان و پولیس ملی افغانستان، می تواند به یک تهدید امنیتی دیگر برای مردم افغانستان تبدیل شود. اگر این بی اعتمادی ها افزایش یابد تداوم حضور بخشی از قوای بین المللی برای تعلیم و تجهیز ارتش افغانستان نیز ناممکن خواهد شد و این می تواند روحیه مخالفان مسلح را بیش از پیش تقویت نماید. این یعنی بی اعتمادی ها می تواند خسارت های جبران ناپذیری را برای افغانستان در پی داشته باشد.

حملات مرگبار طالبان بر مردم عادی افغانستان به روشنی ثابت می سازد که این گروه به هیچ عنوان سر سازش با مردم افغانستان و نظام بر آمده از اراده جمعی این مردم را ندارند. این گروه حاضر است برای منافع دشمنان این آب و خاک، هزاران و یا شاید اگر لازم باشد ملیون ها شهروند این کشور را قربانی کنند تا آنان به منافع شان دست یابند. در استراتیژی جنگی طالبان تنها چیزی که هرگز دیده نمی شود صلح و تفاهم با سایر گروه های سیاسی مردمی در این کشور است. عملکرد این گروه در دو دهه گذشته ثابت کرده است که این گروه به هیچ عنوان به صلح نمی اندیشد .

دیدگاه شما