صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سرمایه گذاری در افغانستان بدون سیاست اقتصادی دولت ممکن نیست!

-

سرمایه گذاری در افغانستان بدون سیاست اقتصادی دولت ممکن نیست!

یکی از دغدغه های اساسی اقتصاد دانان و سیاستمداران هر کشور چگونگی افزایش تولیدات ناخالص ملی و تولیدات سرانه ملی می باشد. برای این مهم راهکار ها و روش های مختلف ارائه می دهد تا رشد اقتصادی کشور خود را بالا ببرد و در نهایت بتواند به توسعه اقتصادی دست یابد. برای رشد و توسعه اقتصادی جلب سرمایه گذاران خارجی به منظور سرمایه گذاری در کشور از اهمیت اساسی بر خوردار است.

 افغانستان نیز تلاش می کند تا سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری در افغانستان جلب نماید. برای همین منظور رئیس جمهور حامد کرزی در جشن نوروز در ترکمستان در سخنرانی خود بیان نمود که زمینه ها و فرصت های سرمایه گذاری برای خارجی ها در افغانستان فراهم است.

 وی همچنین در سفری خود در قطر با سرمایه گذاران و با مسئولین اطاق تجارت کشور قطر گفته است که "من از کشوری آمده ام که با کشور شما فاصله زیادی ندارد، افغانستان فرصت ها و منابع خوبی را در اختیار دارد و ما می توانیم آنرا با سرمایه گذاران قطری شریک کنیم."جلب سرمایه گذاران خارجی در افغانستان از چند جهت مهم است. اول اینکه تولیدات ناخالص ملی و تولیدات سرانه ملی افزایش می یابد، دوم اینکه سرمایه گذاری باعث ایجاد اشتغال در افغانستان می شود و شهروندان افغانستان می تواند صاحب کار شود.

 سوم اینکه سرمایه گذاران خارجی می تواند ما را با اقتصاد جهانی  و یا بین المللی پیوند دهد. این مسئله باعث می شود که منافع مشترک اقتصادی میان افغانستان و کشور های دیگر ایجاد شده و این منافع مشترک زمینه گفتگو را بجای جنگ و خشونت فراهم کند. چهارم اینکه ذهن شهروندان افغانستان بیشتر درگیر مسائل اقتصادی شده و ممکن مسائل خشونت آمیز چون جنگ را فراموش نماید.

دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری به نقل از کرزی گفته است که فرصت های خوب سرمایه گذاری در عرصه های استخراج معادن، خانه سازی، انرژی برق، سیاحت و توریزم، بانکداری، هوتل داری و ساحات دیگر در افغانستان وجود دارد.امروزه سرمایه گذاری در بخش سیاحت و توریسم از اهمیت ویژه ای برای کشور های در حال توسعه برخوردار است.

 اغلب گردشگرها بیش از هر چیز به آب و هوا، فرهنگ، آثار باستانی یا طبیعت مقصد خود علاقمند هستند. در گذشته ثروتمندان همیشه به مناطق دوردست سفر کرده‌اند، البته نه به صورت اتفاقی، بلکه در نهایت به یک منظور خاص. به طور مثال برای دیدن ساختمان‌های معروف و آثار هنری، آموختن زبان‌های جدید و چشیدن غذاهای متفاوت. افغانستان نیز دارای آثار باستانی، فرهنگ خاص و دارای آب و هوای خوب و مناسب می باشد. بنابراین ظرفیت جلب و جذب گردشگران را دارد.

توریسم در حال حاضر در کشورهای در حال توسعه روبه رشد نهاده و به‌ویژه در فعالیت‌های اقتصادی آنها اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد و از عناصر اصلی درآمد ناخالص ملی محسوب می‌شود. از آنجایی که توریسم در فعالیت های کشور ها تاثیر فوق العاده دارد برای اکثر کشور ها توریسم به عنوان یک صنعت مطرح است. به همین خاطر است که کشور ها میزان زیادی بودجه برای جلب گردشگرها یا توریست ها اختصاص می دهد.

عرصه های دیگری چون خانه سازی، هوتل داری، انرژی برق و بانکداری از عرصه های است که افغانستان شدیدا به آنها نیازمند است. زیرا در افغانستان فرایند شهر نشینی بعد از 2001 یعنی بعد از سقوط طالبان رو به افزایش بوده است. به قول بروس کوئن این رشد به شکل بیمار گونه بوده است.

گسترش شهر نشینی در افغانستان بیشتر به خاطر خشک سالی های چند ساله ای بود که مردم را وادار کردند برای امرار معاش به جاهای دیگر برود. شهر نشینی نیازمند عرصه های است که رئیس جمهور کرزی سرمایه داران قطر را برای سرمایه گذاری دعوت نموده است. یعنی افراد ساکن در شهر ها نیازمند داشتن خانه مسکونی است، شهر ها بیش از همه مسافرین را به خود جلب می کند به همین خاطر نیازمند هوتل برای گذراندن شب خود می باشد.

شهر های امروز در تمام جهان دارای انرژی برق می باشد. با رشد شهر نشینی در افغانستان ما شدیدا به انرژی برق نیازمندیم و این نیازمندی روز به روز بیشتر می شود. بانکداری یک پدیده مدرن است و افغانستان اگر چه سال ها است که این پدیده را تجربه نموده است اما وجود بحران کابل بانگ نشانگر این مسئله است که تا هنوز در این عرصه مشکلات جدی دارد و نیازمند کسب تجربه از کشور های دیگر می باشد. بنابراین افغانستان در عرصه های مختلف نیازمند جلب سرمایه گذاران خارجی می باشد.

اما باید گفت که چالش مهم فراروی سرمایه گذارن خارجی در افغانستان وجود دارد و آن مسئله امنیت افغانستان می باشد. یعنی نبود امنیت باعث می شود که زمینه ها و فرصت های سرمایه گذاری از خارجیان در افغانستان گرفته شود. دولت افغانستان تا هنوز نتوانسته است مسئله امنیت را حتی در پایتخت حل نماید.

یعنی گاه گاهی در پایتخت افغانستان شورشیان با قرار گرفتن در ساختمان های نیمه کاره نهاد های مهم دولتی را هدف قرار می دهند. همچنین با حملات انتحاری زندگی خیلی از شهروندان غیر نظامی و نظامی افغانستان را می گیرد. این مسئله این سوال را برای شرکت های چند ملیتی و سرمایه گذاران خارجی مطرح می کند که دولت افغانستان وقتی امنیت نهاد های مهم و شهروندان افغانستان را در پایتخت تامین نتواند چطوری می تواند امنیت شرکت ها را تامین نماید. این مسئله در نهایت باعث می شود که شرکت های چند ملیتی و سرمایه گذاران خارجی افغانستان را گزینه مناسب برای سرمایه گذاری نیابد.

 استدلال کرزی برای رفع نگرانی های امنیتی سرمایه داران قطری قابل تحمل است. حامد کرزی گفته که آینده افغانستان ضمانت شده است زیرا روابط میان کابل و واشنگتن و سایر کشورهای جهان گسترش یافته است. این گفته کرزی در حقیقت برای رفع نگرانی های امنیتی سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در افغانستان می باشد. اما باید گفت که سرمایه گذارن بیش از همه محاسبات دقیق می کند. تا زمانی که پیمان امنیتی میان کابل و واشنگتن امضا نشود این گفته ها نمی تواند دغدغه سرمایه گذاران را بر طرف نماید. بنابراین چالش امنیتی همچنان یکی از موانع جدی برای سرمایه گذاری در افغانستان می باشد.

مسئله مهم دیگر نداشتن سیاست های اقتصادی دولت افغانستان است. وجود سیاست اقتصادی باعث می شود که سرمایه گذاران درکی از چگونگی حمایت دولت، سهولت ها، فرصت ها و ...نماید و این مسئله سرمایه گذار را در تصمیم گیری برای سرمایه گذاری کمک می نماید. نبود یک سیاست اقتصادی روشن باعث می شود که سرمایه گذاران تمایل برای سرمایه گذاری نداشته باشد.

وقتی سرمایه گذار میزان کنترل دولت بر اقتصاد جامعه را ندادند، وقتی سرمایه گذار میزان قدرت بخش خصوصی را درک نکند؛ نمی تواند برای سرمایه گذاری ریسک نماید. بنابراین دولت قبل از اینکه سرمایه گذاران خارجی را برای سرمایه گذاری در عرصه های مختلف دعوت نماید تلاش کند سیاست اقتصادی خود را روشن نموده تا برای سرمایه گذاران رهنمودی باشد.

در نتیجه باید گفت که زمینه ها و فرصت های سرمایه گذاری در افغانستان وجود دارد اما نبود امنیت و نداشتن سیاست اقتصادی روشن باعث می شود که سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در افغانستان ریسک ننماید. سیاست اقتصادی دولت این امکان را برای سرمایه داران فراهم می کند تا میزان ریسک و خطری سرمایه گذاری را اندازی گیری نماید. بنابراین دولت برای برای تامین امنیت و اتخاذ سیاست اقتصادی خود تلاش نماید و بعدا می تواند سرمایه گذاران کشور های مختلف را به منظور سرمایه گذاری در افغانستان دعوت نماید.

دیدگاه شما