صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عملکرد دولت با کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر

-

عملکرد دولت با کشت کوکنار و  قاچاق مواد مخدر

مبارزه با مواد مخدر یکی از اولویت جدی و اساسی حکومت افغانستان می باشد زیرا کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر یکی از منابع عمده و اصلی مخالفان مسلح دولت افغانستان می باشد. دولت افغانستان اگر نتواند از کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر جلوگیری ننماید نمی تواند گروه های مسلح مخالف دولت را به زانو در بیاورد و یا آنها را بر سر میز مذاکره بکشاند. به همین خاطر دولت برای محو کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر باید برنامه های کوتاه و بلند مدت در نظر بگیرد.

به نظر می رسد که دولت نه تنها در مبارزه با کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر برنامه ای ندارد؛ بلکه بر اساس سخنان مقامات دولتی نهاد ها و افراد دولتی با قاچاقچیان مواد مخدر همکاری دارد.از طرفی حکومت نه تنها با کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر مبارزه نمی کند بلکه با گزارش های عینی و واقعی که از سوی نهاد های مختلف دیگر در مورد افزایش کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر صورت می گیرد برخورد سطحی می نماید.

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در گزارشی از افزایش سه برابری کشت کوکنار در ولایت هلمند خبر داده است که این گزارش از سوی وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان رد شده است. در این نوشتار تلاش می شود که با توجه به گزارش های خود وزارت مبارزه با مواد مخدر چگونگی عملکرد وزارت مبارزه با مواد مخدر را مورد بررسی قرار دهد.

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد با نشر گزارش تازه‌ای گفته است که کشت کوکنار/خشخاش، در ولایت جنوبی هلمند، نسبت به شش سال گذشته، سه برابر شده است. سازمان ملل در این گزارش خود گفته است که با توجه به احتمال کشت کوکنار در سراسر افغانستان، به نظر می‌رسد نیم کوکنار این کشور در مزارع هلمند کشت شود.

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل (UNODC) افزایش کشت کوکنار در هلمند را "نگران کننده" توصیف کرده و گفته است که احتمال می رود میزان کشت کوکنار نه تنها در هلمند که در سراسر افغانستان از جمله در ولایات تخار در شمال و ننگرهار در شرق افغانستان نیز بیشتر شده باشد.این ولایات پیش از این از سوی دولت افغانستان عاری از کشت کوکنار اعلام شده بود.این اداره نا امنی، ناکامی در فراهم آوری بدیل خشخاش را از عوامل عمده افزایش کشت، تولید و سرانجام قاچاق مواد مخدر عنوان شده است.

واکنش دولت افغانستان

اما مقامات وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان این گزارش رد کرده اند.محمد ابراهیم ازهر معاون وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان گفته است: "ما این گزارش را کاملا رد می کنیم، اگر کشت کوکنار را با هشت سال پیش یعنی سال ۲۰۰۵ که در آن زمان در ۲۶۵۰۰ هکتار زمین تحت کشت کوکناربود مقایسه کنیم، این گزارش درست است و احتمالا سه برابر شده است اما اگر سال ۲۰۰۶ را با سال ۲۰۱۲ مقایسه کنیم، نمی توانم قبول کنم که کشت کوکنار سه برابر شده است. زیرا از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ کشت کوکنار تنها ۸ درصد افزایش یافته است."

حکومت افغانستان ناکامی مبارزه با کشت کوکنار را به گردن جامعه جهانی و حکومت بریتانیا می اندازد. معاون وزارت مبارزه با مواد مخدر بیان می دارد که ناکامی در مسئله مبارزه با مواد مخدر به خاطر عدم پای بندی جامعه جهانی و به ویژه بریتانیا است. چراکه تونی بیلر نخست وزیر پیشین بریتانیا، پس از سقوط طالبان گفته بود که کشورش مبارزه با قاچاق مواد مخدر را رهبری خواهد کرد."

در حالی معاون وزارت مبارزه با مواد مخدر گزارش سازمان ملل متحد را رد می کند که چندی پیش وزارت مبارزه با مواد مخدر اراضی ولایت هلمند را که در طول شش سال گذشته کشت کوکنار در آن صورت می گرفت را مشخص کرده بود. در زیر اراضی ولایت هلمند که تحت کشت کوکنار قرار داشتند و از طرف وزارت مبارزه با مواد مخدر اعلان شده بود آورده شده است.

سال ۲۰۰۶: شصت و نُه هزار و ۳۲۴ هکتار، ۲۰۰۷: یک صدو دوهزارو ۷۷۰ هکتار، ۲۰۰۸: یک صدو سه هزارو ۵۹۰ هکتار، ۲۰۰۹: شصت و نُه هزارو ۸۳۲ هکتار، ۲۰۱۰: شصت و پنج هزارو ۴۵ هکتار، ۲۰۱۱: شصت و سه هزارو ۳۰۷ هکتار، ۲۰۱۲: هفتادو پنج هزارو ۱۶۵ هکتار.

این ارقام نشان می دهد که در سال 2012 میلادی میزان کشت کوکنار و اراضی تحت کشت آن در مقایسه با سال 2006 میلادی 8.2 در صد افزایش یافته است. افزایش در سال 2012 و پیدا نکردن گزینه بدیل خشخاش می تواند دلیل بر افزایش و درستی گزارش اداره مبارزه با مواد مخدر جرایم سازمان ملل متحد باشد. بنابراین رد کردن گزارش بدون شواهد و آمار نه تنها ما را در حل مسئله کشت کوکنار کمک نمی کند، بلکه یک نوع گریز از حل مسئله را نشان می دهد.

گزارش قبلی اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد که با همکاری وزارت مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته بود گزارش جدید این اداره را تایید می کند. اداره جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد در گزارش چند ماه پیش خود نشان می دهد که تولید تریاک در افغانستان، در سال ۲۰۱۱، شصت و یک درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است.

گزارش قبلی این اداره در همکاری با وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان تهیه شده و وضعیت کشت خشخاش در افغانستان در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ را بررسی کرده بود. براساس این گزارش، نود و پنج درصد کل خشخاش در ۹ ولایت جنوبی و غربی افغانستان کشت شده است، ولایاتی که با نا امنی بیشتری دست به گریبان بوده اند. بنابراین رد گزارش جدید اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد از سوی وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان توجیه عقلانی ندارد زیرا گزارش های قبلی این اداره که با همکاری وزارت صورت گرفته است نشان دهنده افزایش کشت کوکنار را نشان می دهد.

با توجه به اعلان که از سوی وزارت مبارزه با مواد مخدر در مورد تعداد اراضی که تحت کشت کوکنار در شش سال صورت گرفته بود، گزارش چند ماه قبل اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل که با همکاری وازرت مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته و در آن از افزایش شصت و یک درصدی کشت کوکنار خبر داده بود نشان می دهد که حکومت افغانستان در مبارزه با کشت مواد مخدر و قاچاق آن جدی نمی باشد و با واقعیات عینی در این موارد برخورد های سطحی از خود نشان می دهد.

دیدگاه شما