صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا برگزاری انتخابات در فضای نا امن ممکن است؟

-

آیا برگزاری انتخابات  در فضای نا امن ممکن است؟

کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده است که برنامه نام نویسی رای دهندگان انتخابات ریاست جمهوری، هشت روز بعد در سراسر افغانستان آغاز می شود. نور محمد نور سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات کشور به خبرگزاری بخدی گفت: "تمامی آمادگی ها گرفته شده است و پروسه ثبت نام رای دهندگان به روز یکشنبه، پنج جوزا در 34 ولایت افغانستان آغاز می شود ." آقای نور می گوید که برای آنعده از شهروندان افغانستان که سن 18 سال را تکمیل کرده باشند، افغان هایی که به کشور بازگشته اند، افراد که کارت خود را گم کرده و یا اینکه به سبب تخریب قابل استفاده نیست و شهروندان که حوزه های انتخاباتی محل زندگی شان تغییر کرده، کارت رای دهی توزیع می شود.او گفت: "این پروسه به مدت دو ماه در مراکز تمامی ولایات کشور تطبیق می شود و در سطح ولسوالی ها نیز عملی خواهد شد." نور افزود که براساس پیشبینی های انجام شده، ممکن است چهار میلیون شهروند افغانستان به مراکز ثبت نام مراجعه و کارت جدید دریافت کنند.

بعد از دو هفته شاید این اولین خبری در مورد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باشد. رویداد های چون درگیری مرزی میان افغانستان و پاکستان و به طبع آن مسئله خط دیورند و استیضاح وزیر مالیه و افشای نام تعداد از نمایندگان مجلس شورای ملی که در قاچاق مواد مخدر و مشروبات الکلی دست دارند، بحث ایجاد پایگاه دائمی ایالات متحده آمریکا در افغانستان و مسمومیت شاگردان مکتب مباحث مربوط به انتخابات را تا حدودی به حاشیه رانده بود. اگر چه تعدادی از تحلیل گران بر این باور بودند که تیم حاکم در حال ساخت یک سناریو است که از برگزاری انتخابات طفره برود. درگیری مرزی میان افغانستان و پاکستان و افشاگری وزیر مالیه را تا حدودی با مسئله انتخابات پیوند می دادند. تعدادی از تحلیل گران افشای نام تعدادی از نمایندگان مجلس را به معنی حرکت حکومت به سمت تعطیل کردن پارلمان می دانست و درگیری مرزی میان افغانستان و پاکستان را به معنی ایجاد وضعیتی می دانست که تیم حاکم برای برگزار نشدن انتخابات به آن دامن زده است.با اعلام کردن کمیسیون مستقل انتخابات مبنی بر نام نویسی رای دهندگان تا حدودی مسائل مربوط به انتخابات در رسانه ها دوباره زنده شد و تحلیل های مذکور تا حدودی رنگ باخت.

مطرح شدن مباحث مربوط به انتخابات در رسانه ها و شبکه های اجتماعی دارای اهمیت ویژه می باشد. زیرا افغانستان تجربه نظام دموکراتیک را در حدود یک دهه است که تجربه می کند و از مجرای مکانیسم انتخابات قدرت سیاسی را به فردی یا گروهی واگذار می کند. در تاریخ افغانستان واگذاری قدرت خونین ترین رویداد ها بوده است. از آنجا که در انتخابات احتمال واگذاری قدرت به شکل مسالمت آمیز بیشتر است بنابراین برای مردم افغانستان تجربه جدید در عرصه واگذاری قدرت می باشد. بنابراین بحث در مورد انتخابات می تواند ما را در برگذاری انتخابات شفاف و سالم کمک نماید و همچنین بحث های آکادمیک و غیر آکادمیک می تواند فرهنگ سیاسی ما را غنی ساخته و باعث تحول در ساختار سیاسی افغانستان گردد. به همین خاطر هر چه در مورد انتخابات، موانع و چالش های آن و ... بحث شود برای ما مفید خواهد بود.

اگر چه مباحث زیادی به عنوان مانع و چالش بر سر برگذاری انتخابات مطرح می باشد اما امنیت، مبهم بودن تذکره الکترونیکی از مباحث مهم در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو می باشد.

نام نویسی رای دهندگان در حالی شروع می شود که بخش های مختلف افغانستان نا امن است. از دیگر ولایات افغانستان که بگذریم کابل که پایتخت افغانستان است و تدابیر امنیتی آن نسبت به دیگر شهر ها بیشتر است هر از چند گاهی مورد حمله گروه های مسلح یا مورد حملات انتحاری قرار می گیرد. روز پنچ شنبه حمله انتحاری در منطقه شاه شهید در ساحه حوزه هشت پلیس جان دوازده تن را گرفت و سی و پنچ نفر را زخمی ساخت. خسارت مالی بر شهروندان و دولت نیز بر جای گذاشت. حال این سوال مطرح می شود که اگر دولت افغانستان قادر به تامین امنیت پایتخت نمی باشد چطور قادر به تامین امنیت سی و سه ولایت دیگر در زمان انتخابات است. کمیسیون مستقل انتخابات چطوری پروسه نام نویسی در وضعیت بد امنیتی را شروع می کند. اگر چه مسئله امنیت تمام فرایند انتخاباتی را تهدید می کند اما آنچه از اهمیت اساسی برخوردار است نتیجه انتخابات است. نبود امنیت می تواند زمینه تقلب را برای کاندیدان فراهم کند بنابراین اگر دولت تا زمان برگذاری انتخابات نتواند امنیت ولایات را بدست بگیرد نمی تواند یک انتخابات سالم داشته باشد. نبود امنیت زمینه تقلب را برای گروه های مختلف در ولایات فراهم می کند. تقلب در انتخابات به معنی دست برد به نتیجه انتخابات است. این مسئله چند پیامد مهم دیگر را در پی خواهد داشت. اول اینکه تقلب باعث می شود ثبات سیاسی تهدید شود و گروه ها بر اثر نارضایتی از نتیجه انتخابات دست به شورش بزند. بی ثباتی سیاسی همه هستی جامعه را تهدید می کند. دست برد در نتیجه انتخابات همچنین باعث می شود تقلب در فرهنگ سیاسی جامعه ما به عنوان یک سنت رایج و عمل عادی محسوب گردد. رسوب شدن تقلب در فرهنگ سیاسی جامعه به معنی ریشه کردن سازکار انتخابات است چون با رسوب شدن تقلب دیگر رفتن به پای صندوق های رأی معنی خود را از دست می دهد. مردم با درک این مسائل در پای صندوق های رأی نخواهد رفت و این یک مانع جدی بر مشارکت سیاسی مردم و داشتن انتخابات سالم محسوب می گردد.بنابراین دولت و نهاد های امنیتی موظف است به صورت اساسی و جدی مانع امنیتی بر سر برگذاری انتخابات را برطرف نماید.

مسئله مهم دیگر که امکان تقلب را در انتخابات کاهش می دهد استفاده از تذکره های الکترونیکی است. اگر چه دولت اعلان کرده بود که به شهروندان تذکره های الکترونیکی می دهد؛ اما تا هنوز دولت نتوانسته است به این امر دست یابد. اعلان دولت مبنی بر دادن تذکره الکترونیکی و شروع نام نویسی رای دهندگان و دادن کارت رای به شهروندان به معنی عدم هماهنگی میان کمیسیون مستقل انتخابات و حکومت می باشد. اگر دولت نتواند با هماهنگی کامل در عرصه های مختلف هماهنگی داشته باشد برگذاری انتخابات با مشکل جدی مواجه خواهد شد.معنی دیگر آن این است که حکومت پالسی در راستای چگونگی برگذاری انتخابات ندارد. زیرا تنها پالسی ها است که نهاد ها را وادار به هماهنگی می کند.

در نتیجه باید گفت که رسانه ها و نهاد های مختلف باید مسئله و مباحث مربوط به انتخابات را جدی بگیرد و نگذارد این مسئله به خاطر مسائل دیگر به حاشیه رانده شود. دولت و نهاد های امنیتی نیز باید برگذاری انتخابات را جدی بگیرد و موانع و چالش های امنیتی آن را برطرف نماید. زیرا تا زمانی که موانع امنیتی برطرف نشود برگذاری یک انتخابات سالم، شفاف و عادلانه ممکن نخواهد بود. دولت در کنار تامین امنیت شهروندان برای انتخاب کردن و انتخاب شدن باید تذکره های الکترونیکی را توزیع نماید تا با استفاده از تذکره های الکترونیکی در انتخابات میزان تقلب کاهش یابد و در نهایت ثبات سیاسی و گردش قدرت به صورت مسالمت آمیز ممکن گردد.

دیدگاه شما