صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اقتدار نیروهای امنیتی نوید بخش آینده بهتر امنیت و ثبات

-

اقتدار نیروهای امنیتی نوید بخش آینده بهتر امنیت و ثبات

در روزهای اخیر عملیات های نیروهای امنیتی در مناطق مختلف کشور دست آوردهای مهمی داشته است که خود نشان از اقتدار روز افزون وافزایش ظرفیت های این نیروها است. به نظر می رسد همزمان با افزایش تحرکات گروه های تروریستی و مخالف مسلح در کشور اردو و پلیس ملی نیز مصمم تر از گذشته در مقابل جبهه ترور و دهشت افکنی مقاومت می کند. وزارت دفاع کشور اعلام کرده نظامیان این وزارت در جریان یک ماه گذشته، بیش از 550 شورشی را کشته اند. این وزارت با نشر اعلامیه ای گفته است که این شمار از شورشیان در جریان عملیات های نظامی کشته شده و بیش از 580 شورشی دیگر هم از سوی نظامیان اردوی ملی دستگیر شدند. این وزارت همچنین از راه اندازی بیش از دو هزار عملیات تصفیوی در نقاط مختلف کشور در آینده نزدیک خبرداده است. این عملیات ها برای تصفیه مناطق که طالبان در آن فعالیت دارند و نا امنی ایجاد می کنند، راه اندازی می شود.  بر اساس اعلامیه وزارت دفاع 2224 عملیات تصفیوی طی ماه جاری خورشیدی در نقاط مختلف کشور با  حضور بیش از صد هزار سرباز اجرا خواهند شد.

با آنکه نیروهای امنیتی افغانستان به تازگی مدیریت عملیات های تصفیویی در مناطق مختلف کشور را بدست گرفته اند اما رشادت های سربازان ارتش و پلیس نشان دهنده توانایی های بالقوه فراوان ارتش افغانستان در برابر جبهه ترور و خشونت است. طبق گذارش ها روز گذشته زمانیکه طالبان قصد حمله گروهی بر یک پوسته پلیس در ولایت فراه را داشتند با مقاومت سربازان ارتش و پلیس بیش از 44 تن از مخالفان مسلح کشته و زخمی شدند.  در رویداد دیگر مقام های محلی در غزنی اعلام کردند که نیروهای امنیتی در زد و خورد با طالبان مسلح در این ولایت، تلفات سنگینی به طالبان مسلح وارد کرده اند.  در این درگیری که دیروز در ولسوالی گیلان آغاز شد، 28 طالب مسلح کشته و 17 تن دیگر شان زخم برداشته اند. این ولسوالی کاملا از وجود مخالفان پاکسازی شده است.

علاوه بر تحمیل تلفات سنگین بر مخالفان مسلح در روزهای اخیر مقادیر زیاد مهمات و انبارهای تسلیحاتی مخالفان مسلح نیز بدست نیروهای امنیتی افتاده است که نشان از افزایش توانایی های استخبارات و نهادهای امنیتی کشور دارد. اداره امنیت ملی کشور اعلام کرده است که ماموران این اداره، در ولایت پکتیا به دو مخفیگاه مهمات شبکه حقانی حمله کردند و این ذخیرگاه ها را در کنترول خود گرفتند. این درحالیست که یک مخفیگاه بزرگ دیگر مهمات ومواد انفجاری گروه های تروریستی ازمربوطات یکی ازولسوالی های ولایت بغلان ازسوی کارمندان ریاست عمومی مبارزه علیه تروریزم وزارت امورداخله کشف وبدست آمده است. سخنگوی وزارت امورداخله پیرامون کشف این مخفیگاه گفت: دریک عملیات موفقانه که توسط کارمندان مبارزه علیه تروریزم وزارت امورداخله درولسوالی بنوی ولایت بغلان صورت گرفت ازیک مخفیگاه مقدارزیاد مهمات ومواد انفجاری شامل 120 فیرمرمی هاوان ، 14فیرمرمی ( بی ام 12) ،4 فیرسرگلوله توپ 82 ملی متری و26بکسه مرمی های دهشکه وزیکویک کشف وبدست پولیس مبارزه علیه تروریزم وزارت امورداخله افتاده است.

این گزارشها نشان از افزایش فشارها بر مخالفان مسلح است بویژه آنکه تلفات نیروهای پلیس و ارتش رو به کاهش است و طالبان عملا توان مواجهه رو در رو با نیروهای امنیتی را از دست داده اند. مخالفان مسلح در مقابل تشدید حملات ارتش دست به اقدامات جنون آمیز و کشتار افراد ملکی می زنند. مقام های امنیتی در زون جنوب شرق کشور از کشته شدن دو زن و دو کودک در یک حمله راکتی طالبان خبردادند.  قول اردوی 203 تندر مستقر در زون جنوب شرق کشور با نشراعلامیه می گوید که این دو زن و یک کودک در ولسوالی دنگی پکتیکا در یک حمله راکتی طالبان کشته شده اند.  اعلامیه می افزاد، راکت که از سوی طالبان پرتاب گردیده بریک خانه مسکونی اصابت کرده است.  این درحالی است که نیروهای ناتو نیزاز افزایش تلفات افراد ملکی توسط طالبان گفته بود که این گروه در عملیات های شان به این مهم توجه نمی کنند.  ناتو، گفته است بیشتراز 86 در صدر تلفات افراد ملکی در دو ماه گذشته توسط طالبان صورت گرفته است.

تردیدی نیست که افزایش فشارها بر مخالفان مسلح می تواند نوید بخش اینده بهتر امنیت و ثبات در افغانستان باشد. تداوم تحرکات مخالفان مسلح در کشور نشان از آن دارد که قوای مسلح کشور باید آماده دفاع از مردم و دست آوردهای کشوردر یک دهه آِینده باشد و این نیروها باید خود را برای مواجهه طولانی با پیکار جویان مخالف آماده نمایند. بسیاری بر این باور اند که افزایش فشارها بر طالبان آنان را وادار خواهد کرد که در گفتگوهای صلح جدی تر وارد شوند و دست از خواسته های غیر منطقی و ناممکن خود در مقابل دولت بکشند. این استراتیژی ناتو و قوای ائتلاف در یک دهه گذشته بود که بعضا با مخالفت مقامات افغانستان مواجه می شد. همین مخالفت ها و نبود هماهنگی ها میان قوای ناتو و مقامات کشور مان به تقویت روز افزون جبهه ترور و خشونت انجامید. اکنون باید با تجربه از گذشته درکنار مذاکرات و گفتگوهای صلح در برابر آن دسته از مخالفان مسلح که منافع کشورهای دیگر را دنبال کرده و امنیت و ثبات افغانستان را به خطر می اندازد باید مقاومت صورت بگیرد تا از این طریق بتوان امنیت بهتری را در کشور فراهم نمود.

به نظر میرسد یکی از کلیدی ترین مباحث در جنگ کنونی افغانستان علیه تروریزم این است که عوامل اصلی تداوم مقاومت مخالفان مسلح باید بدرستی شناسایی و از بین برده شود. زیرا تداوم حملات مخالفان مسلح بر نیروهای خارجی و داخلی که با طرح ها و برنامه های پیچیده و دقیق جنگی عملی می گردد؛ این پرسش مهم را مطرح می سازد که براستی چه عواملی باعث می شود مخالفان مسلح همچنان در نقاط مختلف کشور عملیات های تخریبی شان را طراحی و عملی سازند. از همه مهم تر اینکه سطح همکاری های مردم با این گروه های مسلح تا چه میزان است؟ و اصولا بدون همکاری مردم و ساکنان مناطقی که مخالفان مسلح عملیات های تخریبی شان را در آن مناطق سامان دهی و اجرا می کنند، مخالفان می توانند موفق باشند؟

 بنا براین اگر ساکنان برخی مناطق کشور یا با طالبان همکاری می کنند و یا اینکه مخالفت جدی نمی کنند علت اش چیست؟ و چگونه می توان مردم را از تداوم همراهی یا همکاری با طالبان منصرف کرد؟ اگرچه اکثریت شهروندان کشور مخالف طرز فکر و عملکرد طالبان اند؛ اما به نظر میر سد در برخی مناطق کشور مردم نسبت به عملیات های تخریبی مخالفان مسلح، چندان حساسیت نشان نداده و این یک نوع همراهی با آنان می تواند تلقی شود.

به نظر می رسد  زمانیکه مردم شاهد اقتدار روز افزون قوای مسلح در پاکسازی مناطق کشور از وجود مخالفان مسلح و حفظ امنیت مردم باشد خود بخود تمایل مردم به همکاری با این نیروها افزایش می یابد. بنا براین قوای امنیتی کشور باید پس از پاکسازی مناطق ار وجود شورشیان امنیت مردم وساکنان مناطق را بخوبی تامین نمایند و اجازه ندهند که یک بار دیگر مخالفان مسلح بر این مناطق حاکم شوند. زیرا حاکمیت دوباره این گروه ها امید و اعتماد مردم به قوای مسلح را از بین می برد. در نتیجه مردم آنگونه که باید با این نیروها همکاری نمی کنند و برای حفظ جان خود با شورشیان مسلح بیشتر همکاری می کنند.

 این کلیدی ترین نکته ای است که باید مسئولین نهادهای امنیتی به آن توجه داشته باشند. در غیر این صورت راه اندازی عملیات های سنگین و پر هزینه تصفیوی در مناطق مختلف کشور عملا نتیجه بخش نخواهد بود.

دیدگاه شما