صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پیام ملا عمر؛ از موضع امارت اسلامی مصالحه می کنیم!!!

-

پیام ملا عمر؛ از موضع امارت اسلامی مصالحه می کنیم!!!

ملا محمد عمر رئیس گروه طالبان در تازه ترین مورد پیام تبریکی به مناسبت ماه مبارک رمضان و رسیدن عید سعید فطر فرستاده است. در این پیام چند نکته حائز اهمیت است. با نگاهی به پیام تبریکی ملا عمر می توان جهت گیری، اهداف و کنش های وی را در آینده تا حدودی پیش بینی کرد. در این نوشتار تلاش می شود مهمترین نکات نهفته در پیام تبریکی ملا عمر را مورد بررسی و تحلیل قرار داده و در نهایت در صدد فهم این مسئله بر می آید که هدف ملا عمر از فرستادن پیام تبریکی چیست. به صورت مشخص وی در پیام تبریکی خود مسائل ذیل را مطرح نموده است. مصالحه با دولت افغانستان، کشتار غیر نظامیان، انحصار قدرت، تجزیه افغانستان و انتخابات.

ملا عمر در حالی پیام تبریکی فرستاده است که شورای امنیت سازمان متحد وضعیت امنیتی افغانستان را خطرناک خوانده و گروه طالبان مسئول حملات بخش از دهشت افکنی در افغانستان خوانده است. بررسی پیام تبریکی ملا عمر به همین جهت نیز اهمیت می یابد.

وی در پیام تبریکی خود گفته است که طالبان از موضع امارت اسلامی مصالحه می کند. این اولین بار است که رهبر گروه طالبان چنین موضع گیری آشکار و صریح در مورد مصالحه و گفتگو با دولت افغانستان نموده است. اما مطرح کردن مصالحه و آن هم از موضع امارت اسلامی حاوی معنی و پیام جدی برای دولت و مردم افغانستان است. اول؛ دولت در سرزمین مشخص بر جمعیت ساکن بر آن حاکمیت دارد. این حاکمیت غیر قابل واگذار و غیر قابل تقسیم به نهاد و یا گروه دیگر می باشد. رهبر گروه طالبان با مطرح کردن امارت اسلامی در کنار دولت جمهوری اسلامی افغانستان در صدد تقسیم حاکمیت است. حد اقل معنی صریح آن این است که رهبر گروه طالبان حاکمیت دولت جمهوری اسلامی افغانستان را نمی پذیرد و برای امارت اسلامی حاکمیت بر افغانستان و مردم افغانستان قائل است. این در حالی است که دولت افغانستان گروه طالبان را به عنوان یک گروه مخالف مسلح دولت افغانستان می شناسد. دوم؛ مطرح کردن امارت اسلامی بیان گر این مسئله است که طالبان از اتوپیا و آرمان شهر خود دست نکشیده است. طالبان در صدد شکل دهی یک حکومت اسلامی و پیاده نموده شریعت با فهم مرتجعانه خود است. گروه طالبان برای رسیدن به آرمان شهر خود تا هنوز از هر وسیله استفاده نموده است. یعنی هدف آن ها تا هنوز وسیله را توجیه نموده است. گروه طالبان برای دستیابی به آرمان شهر و تحقق آن تا هنوز از خشونت به عنوان مهمترین ابزار و وسیله استفاده نموده است. خشونت تنها مورد استفاده قرار نگرفته است بلکه خشونت در میان گروه طالبان تقدیس شده است.  بنابراین گروه طالبان همچنان دست به خشونت علیه گروه ها و اقشار مختلف جامعه خواهد زد. در چنین صورتی مصالحه و گفتگو با این گروه معنی و مفهوم خود را از دست می دهد. سوم؛ مطرح کردن مصالحه از موضع امارت اسلامی به این معنی نیز هست که گروه طالبان نظام کنونی و قانون اساسی فعلی را قبول ندارد. رهبر طالبان با مصالحه با دولت در صدد نادیده گرفتن دستاورد های ده ساله حکومت فعلی است. بنابراین گروه طالبان در صورتی با دولت مصالحه می کند که دولت از دستاورد های ده ساله و به خصوص قانون اساسی دست بردارد. زیرا قانون اساسی با امارت اسلامی سازگاری ندارد. قانون اساسی یک حکومت مردمی می خواهد در حالی که امارت اسلامی در صدد شکل دهی یک حکومت دینی است. چهارم؛ ملا عمر در پیام تبریکی خود در حالی موضوع مصالحه را مطرح می نماید که که چندی پیش دفتر طالبان در قطر گشایش یافت. گفته می شود که برخی کشور های اسلامی در گشایش این دفتر نقش برجسته داشته است. این به این معنی و مفهوم می تواند باشد که ملا عمر با آن کشور ها رابطه دارد. بنابراین مصالحه با این گروه به معنی مصالحه با برخی از کشور های اسلامی است. بنابراین با مطرح کردن مصالحه به ظاهر وی در صدد کنار آمدن با دولت افغانستان است اما؛ باید گفت که نکات اشاره شده مصالحه و گفتگو را غیر ممکن می سازد.

نکته دیگری که وی در پیام تبریکی خود مطرح نموده است انحصار قدرت بوده است. وی گفته است که در صدد انحصار قدرت نمی باشد. به همین خاطر دست به مصالحه با دولت می زند. فهم این نکته زمانی ممکن می گردد که نگاهی به امارت اسلامی به رهبری وی بپردازیم. وی در امارت اسلامی افغانستان نه تنها گروه های قومی اقلیت را در قدرت سهیم ندانستند بلکه آن ها را به شدید ترین صورت ممکن سرکوب نموده و قتل عام های متعدد در مناطق مختلف راه اندازی نمود. ملا عمر به این خاطر مسئله انحصار قدرت را مطرح نموده است که اکنون در اقلیت قرار گرفته است. با توجه به تحقیقات صورت گرفته نزدیک به نود فی صد مردم افغانستان نسبت به امارت اسلامی خوشبین نیستند و خواهان حکومت مردمی است. این بیانگر این است که ملا عمر و گروهش در اقلیت می باشد و به همین خاطر مسئله انحصار قدرت را مطرح نموده است.

با حمله نیرو های بین المللی به رهبری ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی گروه طالبان جزء شبکه القاعده محسوب می شد. دولت افغانستان به منظور مصالحه، آن ها را از القاعده و دهشت افکن جدا نموده و به آن ها عنوان گروه مخالف مسلح دولت را دادند. برای شبکه القاعده کشتار نظامیان و غیر نظامیان مطرح نمی باشد. گروه طالبان طبق آمار موجود بیش از دیگر گروه ها متهم به کشتار غیر نظامیان است. در حالی که ملا عمر در پیام تبریکی خود گفته است که کشتار غیر نظامیان را محکوم می کند. این یک کنش پارادوکسیکال از طرف رهبر گروه طالبان است. بررسی حملات و انتحاری های صورت گرفته توسط این گروه مشخص می سازد که این گروه بیشترین غیر نظامیان را به قتل رسانده است. بنابراین محکوم نمودن کشتار غیر نظامیان بیش از آنکه ناشی از حس انسان دوستی ملا عمر باشد بیشتر به اکت(Act) رهبر کاریزماتیک برای جلب نظر مردم می ماند.

ملا عمر موضع خود را در قبال انتخابات نیز بیان نموده است. وی گفته است که انتخابات ریاست جمهوری پیش رو نمادین است. نمادین خواندن انتخابات ریاست جمهوری بدین معنی است که وی و افراد پیرو وی امنیت انتخابات ریاست جمهوری را به هم خواهد زد. بنابراین گروه طالبان یکی از موانع جدی و اساسی انتخابات ریاست جمهوری پیش رو خواهد بود.

با باز شدن دفتر طالبان در قطر، دولت افغانستان آن را طرحی مبنی بر تجزیه افغانستان دانسته بود. ملا عمر در پیام تبریکی خود گفته است خواهان تجزیه افغانستان نمی باشد. بنابراین مطرح شدن مسئله تجزیه بیشتر یک واکنش از طرف رهبر طالبان در برابر دولت افغانستان می باشد. گروه طالبان به خاطر افکار نژاد باورانه خود نیز در صدد تجزبه افغانستان نمی باشد.

مسائل مطرح شده از طرف رهبر گروه طالبان متناقص و پارادوکسیکال می نماید. وی بیش از آنکه دغدغه مصالحه، کشتار غیر نظامیان، و مسائل از این قبیل را داشته باشد بیشتر در صدد کسب مشروعیت از دست رفته خود است. از پیام وی چنین فهمیده می شود که بیشتر اکت یک رهبر کاریزماتیک را نموده است و در صدد است تا قلوب مردم را بدست بیاورد. بنابراین دولت نباید نسبت به پیام ملا عمر خوشبین باشد.

دیدگاه شما