صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تاثیر روابط نظامی افغانستان و هند بر روابط افغانستان با کشور های منطقه

-

تاثیر روابط نظامی افغانستان و هند  بر روابط افغانستان با کشور های منطقه

یکی از مسائل مهم و اساسی در روابط بین الملل و سیاست خارجی روابط میان کشور ها می باشد. روابط میان کشور ها ممکن است ابعاد مختلف داشته باشد. مهمترین و اساسی ترین بعد روابط خارجی کشور ها روابط سیاسی می باشد. روابط سیاسی در قالب روابط دیپلماتیک معنی و مفهوم می یابد. به روابط دیپلماتیک رابطه نرم و صلح آمیز نیز می گویند. ابعاد دیگر روابط خارجی کشور ها در چارچوب روابط دیپلماتیک صورت می گیرد. به طور مثال برقراری روابط نظامی در چارچوب روابط دیپلماتیک معنی و مفهوم می یابد. جدیدا افغانستان خواهان کمک نظامی از هند شده است. دولت هند گفته بود که نیازمندی های نظامی و تسلیحاتی افغانستان را مورد بررسی قرار می دهد. چند روز پیش وزیر دفاع هند گفته است که به افغانستان کمک تسلیحاتی سنگین می کند. کمک تسلیحاتی هند به افغانستان هم در روابط افغانستان و هند و هم در روابط خارجی افغانستان و ایالات متحده آمریکا و پاکستان تاثیر گذار خواهد بود. ناگفته نباید گذاشت که دست یابی افغانستان در به تسلیحاتی سنگین تاثیر بر ثبات و بی ثباتی سیاسی نیز دارد. در این نوشتار تلاش می شود میزان تاثیر گذاری روابط افغانستان و هند بر روابط افغانستان و ایالات متحده آمریکا و پاکستان را مورد بررسی قرار دهد. اینکه هند چطور حاضر به کمک تسلیحاتی به افغانستان شده است نیز حائز اهمیت است.

به صورت مشخص چند رویداد باعث شده است که هند کمک تسلیحاتی به افغانستان نماید. یک؛ حمله بر قنسولگری هند در افغانستان. هند مسئول حمله بر قنسولگری را نیرو ها و گروه های خارج از افغانستان دانسته است. دو؛ درگیری ها نظامیان هندی و پاکستانی در سرحد کشمیر. این دو رویداد روابط هند و پاکستان را تنش زا ساخته است. از طرف دیگر روابط خارجی افغانستان و پاکستان در سال های اخیر نیز تنش زا بوده است. دولت افغانستان لانه های تروریست را در خاک پاکستان می داند، خط دیورند را قبول ندارد و حتی درگیری مرزی میان نظامیان افغانستان و پاکستان صورت گرفت. هند با کمک تسلیحاتی به افغانستان چند منظور را دنبال می نماید. اول؛ هند یکی از کشور های قدرتمند در منطقه می باشد. با کمک تسلیحاتی به افغانستان خواهان نفوذ بیشتر در منطقه است. هند می خواهد سیاست خارجی فعال در کشور های منطقه داشته باشد. سیاست خارجی هند را می توان یک سیاست منفعل در چند دهه گذشته در قبال افغانستان دانست. بنابراین کمک تسلیحاتی هند به افغانستان به معنی فعال شدن سیاست خارجی هند در قبال افغانستان است. دوم؛ هند با کمک تسلیحاتی به افغانستان در صدد فشار بر پاکستان است. به صورت مشخص می خواهد به پاکستانی ها این پیام را انتقال دهد که در قلمرو منافع هندی ها وارد نشود و یا در صدد به هم زدن امنیت هند نباشد. کمک تسلیحاتی هند این پیام را دارد که هند می تواند از طریق کشور سومی منافع پاکستان را تهدید نماید. سوم؛ کمک تسلیحاتی هند به افغانستان پیوند با خروج نیرو های بین المللی از افغانستان نیز دارد. هند می خواهد به دولت افغانستان بگوید که گزینه بدیل برای کشور های عضو ناتو وجود دارد. یعنی هند می تواند در برابر تروریسم قرار گرفته و امنیت افغانستان را تامین نماید. بنابراین کمک تسلیحاتی هند به افغانستان می تواند این معنی ها و پیام ها را داشته باشد.

کمک تسلیحاتی هند به افغانستان تاثیر زیاد بر روابط افغانستان و ایالات متحده آمریکا می گذارد. هند از کشور های است که تسلیحات را وارد می کند. یعنی هند از خریداران بزرگ اسلحه در جهان می باشد. هند تسلیحات خود را از روسیه رقیب نظامی ایالات متحده آمریکا خریداری می کند. با توجه به اینکه خرید و فروش اسلحه به عنوان صنعت مطرح است. کمک تسلیحاتی هند به افغانستان در صنعت نظامی روسیه تاثیر زیاد دارد. هند تسلیحاتی به افغانستان می دهد که خود از روسیه خریداری نموده است. بنابراین کمک تسلیحاتی هند به افغانستان به نفع بخش نظامی و اقتصادی روسیه است. طبعا این مسئله باعث نگرانی ایالات متحده آمریکا خواهد شد. بنابراین ایالات متحده آمریکا که بزرگترین حامی دولت افغانستان و شریک استراتژیک دولت افغانستان محسوب می شود در روابط خود با افغانستان در بخش های مختلف تجدید نظر خواهد کرد.

اما روابط نظامی افغانستان و هند تاثیر زیاد بر روابط افغانستان و پاکستان دارد. ۱- تنش های مرزی میان افغانستان و پاکستان بیشتر خواهد شد. هند به خاطر کاهش تنش نظامی میان خود و پاکستان، از طریق کمک های تسلیحاتی این دو کشور را در قبال همدیگر بیشتر تحریک خواهد کرد. بنابراین در صورتی که افغانستان نتواند بالانسی در روابط خارجی خود با هند و پاکستان برقرار ننماید احتمال تنش های مرزی بیشتر می شود. ۲- ابعاد مختلف روابط خارجی کشور ها را نمی توان جدا از هم دانست. تغییرات در یک بخش منجر به تغییرات در بخش های دیگر می شود. تقویت شدن بخش نظامی افغانستان با توجه به روابط تنش آلود افغانستان و پاکستان می تواند تاثیر بر روابط تجاری دو کشور داشته باشد. پاکستان قبل از این بار ها اموال تجاران افغانستان را در مرز توقیف می نمود. حال ممکن است پاکستانی ها در بخش ترانزیت مشکلات را بر تجاران افغانستان تحمیل نماید. ۳- پاکستان یکی از کشور های است که بیشترین مهاجر افغانستان را در خود جای داده است. مقامات پاکستان ممکن است در سیاست خود در قبال مهاجران پاکستان تجدید نظر نماید. اگر پاکستانی ها دست به اخراج مهاجرین افغانی بزند با توجه به میزان زیاد بیکاری در افغانستان و وضعیت بد امنیتی، افغانستان ممکن است با بحران های عدیده ای مواجه شود. ۴- دولت پاکستان همیشه تلاش نموده است که یک دولت ضعیف در افغانستان وجود داشته باشد. یعنی با کمک نیرو های مخالف مسلح دولت افغانستان تلاش نموده است  که دولت را تضعیف نماید. بنابراین کمک های پاکستان به مخالفین مسلح دولت بیشتر خواهد شد. بنابراین این احتمال وجود دارد که در آینده وضعیت امنیتی افغانستان بدتر شود.

اگر هند در صدد نفوذ بیشتر در منطقه باشد کشور های مانند روسیه، ایران و برخی کشور های دیگر مسلما واکنش نشان خواهد داد. کشور های دیگر ممکن است منافع هند در افغانستان را با خطر مواجه نماید. بنابراین افغانستان ممکن است میدان بازی کشور های منطقه گردد.

نخبگان سیاسی افغانستان از آنجا که کارگزاران سیاست خارجی می باشد در برابر رویداد های آتی مسئول است. بنابراین باید تلاش نماید که بالانسی در روابط خارجی کشور های منطقه به شمول هند، پاکستان، ایران و روسیه ایجاد نماید. دولت موظف است تا اعتماد مقامات پاکستانی را جلب نموده و پاکستان را مطمئن سازد که کمک تسلیحاتی هند به افغانستان خطری برای پاکستان ایجاد نمی نماید.

در نهایت باید گفت که روابط خارجی بخش مهم از سیاست خارجی کشور ها است که می تواند ابعاد مختلف داشته باشد. روابط نظامی ممکن است باعث تحریک کشور های دیگر گردد. بنابراین اقدام نظامی و یا خرید تسلیحات نظامی باید همراه با روابط دیپلماتیک با کشور های دیگر صورت گیرد. در غیر این صورت ممکن است روابط اقتصادی، تجاری، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور ها صدمه دیده و زیان بیشتر از سود را تحمیل نماید. نخبگان سیاسی افغانستان در وضعیت اکنون مسئول است تا بالانسی در روابط خارجی کشور های منطقه ایجاد نموده و آن ها مطمئن سازد که کمک تسلیحاتی هند به افغانستان خطری برای کشور های منطقه ایجاد نمی نماید.

دیدگاه شما