صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تروریزم، تهدید جدی علیه امنیت جهانی

-

تروریزم، تهدید جدی علیه امنیت جهانی

حملات تروریستی عمدتا در کشورهای عراق، افغانستان، سوریه و پاکستان صورت می گیرد این نشان میدهد که مرکزیت اصلی گروه های تروریستی در همین کشورها است. اما فراتر از این چند کشور هر از چند گاهی در کشورهای دیگر مانند ایران، مصر، لیبی، یمن، و تونس نیز شاهد حملات مرگبار تروریستی بر مردم و شهروندان عادی این کشورها هستیم. در سالهای اخیر علاوه بر کشورهای یاد شده برخی کشورهای اروپایی نیز از چنین حملاتی در امان نبوده اند. اینک به نظر میرسد گروه های تروریستی یک بار دیگر در کشورها مختلف فعال تر شده و حملات مرگبار شان را در مناطق مختلف جهان سازماندهدی و اجرا می نمایند. البته شدید ترین میزان این نوع حملات در روزهای اخیر در سوریه و عراق بوده است و لی چنین به نظر می رسد که دامنه این نوع حملات به سایر نقاط جهان نیز در حال گسترش است.

حمله مرگبار تروریستی روز گذشته در جنوب روسیه که تعداد زیادی کشته و زخمی برجای گذاشت نشان از گسترده تر شدن جغرافیای فعالیت های تروریستی در جهان است. کمیته ضد تروریزم روسیه تایید کرد که در حمله انتحاری توسط یک زن در این کشور دست کم 13 نفر کشته شده اند. این حمله انتحاری  توسط یک زن در ایستگاه قطار در شهر ولگاگراد در جنوب روسیه به وقوع پیوست که بیش از پنجاه نفر را زخمی کرد. این در حالیست که دو ماه پیش نیز در حمله انتحاری مشابه نزدیک در همین شهر12 نفر کشته و ده ها تن دیگر زخمی شدند و جمعه گذشته نیز بر اثر انفجار یک بمب کارگذاری شده در یک موتر در شهر پیاتیگورسک در جنوب روسیه سه نفر کشته و دو نفر دیگر زخمی شدند. گسترش حملات انتحاری در خاک روسیه نشان از آن دارد که گروه های تروریستی در آستانه برگذاری المپیک زمستانی در این کشور تلاش دارند تا امنیت این کشور را به هم بزنند.

سیزده سال بعد از حملات مرگبار تروریستی بر مرکز تجارت جهانی در قلب آمریکا این روزها بار دیگر حملات تروریستی در نقاط مختلف جهان امنیت جهانی را به خطر انداخته است. اینگونه حملات به یکباره تمام رسانه های خبری  اعم از دیداری و شنیداری و نوشتاری جهان را به خود مشغول کرده و یک علامت سوال بزرگ را در برابر اذهان عمومی در جهان قرار داده است و آن اینکه براستی تروریزم جغرافیا و آئین و مذهب خاص می شناسد؟! یا یک پدیده مدرن و مربوط به زمانه ما است که هیچ گونه مرز های دینی و سرزمینی را نمی شناسد و در هرلحظه و هر نقطه ای جهان می تواند قربانیان بی گناه خودش را از پا در آورد.

دو سال قبل در اثرانفجار یک بمب سنگین در پایتخت ناروی در شمال اروپا تمام ساختمان دولتی که اکثر مقام های دولتی در آن مشغول کاربودند و خیابان های اطراف و سرک های مجاور به خاک یکسان شدند. این حمله وحشیانه شهروندان این کشور را که شاید تصور نمی کردند چنین حملات مرگباری هیچ گاهی در خاک کشور شان اتفاق بیافتد شوکه کرد. اسلو پایتخت ناروی به یک باره به شهری ویران و شکسته تبدیل شد. مردمی که در جاده های اطراف ساختمان دولتی اجساد زیادی از زخمی های آغشته به خون را نظاره گر اند شوک زده به هر طرف سرگردان روی سرک های آغشه به خون در حرکت میباشند.

یاد آوری این رویداد نشان دهنده این واقعیت تلخ است که تروریزم همچنان می تواند مانند سالهای گذشته هر لحظه در هر نقطه از جهان فاجعه آفرینی کند. اکنون این پرسش بی نهایت مهم را باید پاسخ داد که براستی چرا حملات مرگبار تروریستی هر از چند گاهی در نقطه ی از جهان تکرار می شود؟ این پرسشی است که افکار عمومی در جهان را بخود مشغول می سازد؟ بسیار از حملات تروریستی و کشتار وحشیانه انسانها در کشورهای مختلف را کسانی انجام می دهند که متعلق به فرهنگ ها ادیان و جغرافیای مختلف اند. بنا براین حملات تروریستی را هر فرد در هر جای جهان با گرایشات و باور های متفاوت می تواند راه انداز نماید. دقیقا به همین دلیل باید در برابر افراط گرایی و خشونت طلبی ایستاد و مبارزه کرد. یکی از راه های مبارزه سالم و نرم جلو گیری از افراط و تفریط ها در همه باورها عقاید و سنت های فرهنگی است.

هیچ کس نمی تواند منکر این حقیقت تلخ گردد که پدیده افراط گرایی و تروریزم اکنون به تهدید جدی علیه ثبات و امنیت منطقه و جهان تبدیل شده است اقتدار روز افزون و حملات مرگبار مکرر آنان به شهروندان کشورهای مختلف منطقه نشان از آن دارد که این گروه ها دوباره در تلاش اند تا بر منابع بیشتر قدرت و ثروت منطقه مسلط شده و ثبات و امنیت کشورهای منطقه را با تهدید های بیشتر مواجه سازند. واقعیت این است که افراط گرایی و تروریزم تنها دشمن یکی دو کشور نمی تواند به حساب آید بلکه تمامی کشور های جهان از رشد افراط گرایی و تروریزم به شدت آسیب دیده و خواهند دید. به همین دلیل می توان گفت تنها همراهی تمام عیار قدرت های مطقه ی و فرامنطقه ای و همسایگان افغانستان با همدیگر می تواند ترویزم را از افغانستان و منطقه ریشه کن کند.

گروه های تروریستی و اندیشه های افراط گرایانه این گروه ها تهدید بالقوه جدی برای تمامی کشورهای جهان است به همین دلیل جامعه جهانی در سالها ی اخیر سعی کرده اند در شکست کامل تروریزم در افغانستان کمک کنند. همکاری این کشور ها با نیرو های ناتو در افغانستان می تواند بدلیل همان ترس و وحشت از بازگشت افراط گرایی و خشونت در افغانستان نیز باشد. بدیهی است که روسیه نیز از گسترش و نفوذ افراط گرایی در خاک این کشور ها و همسایگی خودش به شدت نگران است و به همین دلیل تداوم همکاری این کشور با نیروهای ناتو در افغانستان کاملا ضروری به نظر می رسد.

 اما دولت مردان افغانستان باید این واقعیت را درک کنند که وضعیت افغانستان بسیار متفاوت تر از آنی است که کشور های همسایه آن گرفتار آن بوده و هستند. زیرا در دهه های اخیر افغانستان تنها کشوری بود که از افراط گرایی و هراس افکنی بیشترین آسیب ها و خسارات و جانی و مالی را متحمل شد. ملیون ها شهروند این کشور کشته، آواره و بی خانمان شدند و ارزشمند ترین سرمایه ها و میراث فرهنگی و تمدنی این سرزمین نابوده شده و یا به یغما رفت. حضور گروه های تروریستی و افراط گرایان در سالیان واپسین در افغانستان باعث شد سطح دانش، تخصص و سواد در این کشور در پایین ترین حد ممکن خود بدلیل بسته شدن دروازه های مکتب و دانشگاه بروی فرزندان مردم قرار گیرد و این یک خسارت جبران ناپذیر بر این کشور ویرانه از جنگ در دوره بازسازی بود.

 اکنون پس از گذشت یک دهه از مبارزه نفس گیر علیه افراط گرایی و تروریزم افغانستان همچنان آسیب پذیر ترین کشور در برابر تهدیدات افراط گرایان است. از سوی دیگر هراس افکنان همه قدرت های کوچک و بزرگ منطقه را به وحشت انداخته و همه نگران آن اند که مبادا افراط گرایان دوباره در افغانستان قدرت بگیرند و این پدیده از افغانستان به مرز های این کشور ها نیز نفوذ کنند. این می تواند فرصت های را فراروی افغانستان در مسیر دشوار مبارزه با تروریزم فراهم نماید.

دیدگاه شما