صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افزایش ناامنی‌ها در آستانه برگزاری انتخابات!

-

افزایش ناامنی‌ها در آستانه برگزاری انتخابات!

در روزهای که بسوی برگزاری انتخابت نزدیکتر می‌شویم و بازار کارزارهای انتخاباتی شدت می‌یابد، نگرانی‌های امنیتی نیز روبه افزایش نهاده است. بر اساس گزارش‌های دریافتی مخالفین مسلح از جمله طالبان همزمان با نزدیک شدن به  موعد برگزاری انتخابات فعالیت‌های خود را تشدید بخشیده ا ند. چنانچه در یکی از عملیات‌های خونین مخالفین مسلح در ولایت کنر تعدادی از سربازان اردوی ملی جان خود را از دست دادند. همین طور در یک اقدام مسلحانه دیگر در ولایت فاریاب شماری از پولیس محلی کشته شدند. طبق گزارش‌ها این عملیات بصورت گروهی صورت گرفته است.

هم چنین طبق یک گزارش دیگر مقام‌های وزارت داخله‌ کشور در یک نشست خبری در کابل اعلام کردند که کمیسیون مستقل انتخابات از آن وزارت خواسته است تا مراکز رای دهی جدید باز نکنند. سخنگوی وزارت داخله در ادامه بیان داشته است که کمیسیون مستقل انتخابات از وزارت داخله خواهش کرده که تمرکز خود را روی امنیت مراکز رای دهی که باز است، بیشتر کند و مراکزی‌ که در حال حاضر زیر تهدیدات امنیتی قرار دارد را فعال نکند. وی در ادامه برای توجیه فعالیت‌های آن وزارت خانه گفت هرچند پولیس تلاش کرده است تا مراکز رای دهی جدیدی را برای انتخابات بهار آینده فعال سازد؛ اما متأسفانه کمیسیون مستقل انتخابات از ما خواهش کرده است که دیگر مراکز جدید را فعال و یا اضافه نکنیم. به گفته سخنگوی وزارت داخله در حال حاضر امنیت 6772 مرکز رای دهی تأمین گردیده و 396 مرکز رای‌دهی زیر تهدید امنیتی قرار دارد.

بر همگان روشن است که برگزاري و نتيجه انتخابات رياست جمهوري سال آینده (16حمل 93) براي سرنوشت آينده مردم و حكومت افغانستان از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. حفظ دستاوردهاي دولت جديد افغانستان به ويژه قانون اساسي و نظام سياسي فعلي به نوعي به برگزاري سالم اين انتخابات وابسته است. هم‌چنين سومين دوره انتخابات رياست‌جمهوري افغانستان، از آنجايي سرنوشت‌ساز است كه قرار است تا پايان 2014، بخش عمده‌اي از نيروهاي امريكايي و متحدانش از افغانستان خارج شوند و تنها بخش كوچكي از آن در پايگاه‌هاي نظامي مستقر شوند. در ادامه چنین روندی تامین امنیت کشور بیشتر بعهده نیروهای امنیتی افغان خواهد بود. چنان‌که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی نیز بر عهده خود افغان‌ها خواهد که این موضوع نیز حایز اهمیت می‌باشد. رویدادهای یادشده برعلاوه رخدادهای ذکر شده در مجموع سبب گردیده است که به نوعي اولين چالش امنيتي‌ـ سياسي انتخابات رياست‌جمهوري افغانستان محسوب شود. پس از آنكه مسئوليت تأمين امنيت افغانستان از نيروهاي خارجي به نيروهاي امنيتي افغان واگذار شد، از يكسو دولت افغانستان توانست يك گام براي استقلال خود بردارد، اما از سوي ديگر مسئوليت مبارزه با طالبان كه در قالب مبارزه با تروريسم تعريف شده بود، توسط امريكا و ناتو به دوش دولت افغانستان سپرده شده است. حال طالبان و مخالفان تلاش دارند که به نوعی از این شرایط به نفع خود بهره برداری نمایند که مسئله تامین امنیت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری یک آزمون و میدان آزمونی هم برای مخالفین و هم برای حکومت افغانستان بشمار می‌آید.

بر اساس شواهد و رویدادهای جاری افراد مسلح و طالبان تلاش دارند با ایجاد درگیری‌ها و انفجارها در نقاط مخلف کشور که روز بروز آن را بخشیده اند از برگزاری یک انتخابات امن و سالم در کشور جلوگیری نموده و یا آن را با مشکل مواجه کنند. نگرانی‌های برخواسته از چنان وضعیتی در حالی بر فضای انتخابات سایه افکنده است که خارجی‌ها نیز نسبت به تامین امنیت و استقرار ثبات در کشور بگونه‌ای نگران بوده و آن را در آینده ای نزدیک قابل دسترس نمی‌دانند. چنانچه چندی قبل از این مایکل مولن قوماندان نظامیان آمریکایی در شرق میانه از نامشخص بودن زمان پایان جنگ در افغانستان سخن گفت و رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا نیز گفته است که مردم آمریکا بیش از این تحمل تاوان خسارات و تلفات جنگ در افغانستان را ندارند.

 قابل یاد آوری است که چالش‌هاي امنیتی کشور به همین موارد و نکته‌ها محدود نمی شود، بلكه چالش‌هاي ديگري نيز در تعيين سرانجام و سرنوشت انتخابات بسيار مؤثر است. نظير پراكندگي مراكز رأي‌دهي، تأمين امنيت صندوق‌ها، مداخلات احتمالی غیرقانونی در انتخابات از سوی حکومت و دیگر نهادها و عناصر زورمند قانون شکن، و.... به نظر مي‌رسد آغاز سال جديد هجری خورشیدی برای افغانستان سال حیاتی و تعیین کننده خواهد بود. تا زماني كه مردم، گروه‌هاي سياسي، احزاب و از همه مهم‌تر حاكميت سیاسی از پروسه دموكراتيك براي ايجاد صلح، امنيت و ثبات و برگزاری انتخابات سالم و شفاف حمايت نموده و برای آن تلاش می ورزند، تهديدات طالبان و مخالفین مسلح نمي‌تواند در نتيجه انتخابات تأثير چنداني داشته باشد، به شرطي كه چنین باورمندی در دولت و عناصر دست اندرکار موضوع وجود داشته باشد. آنان باور داشته باشند که كه رأي مردم مهم و تعیین کننده است و بايد به آن احترام گذاشت.

با تأسف در ریشه یابی تداوم بحران در کشور و دامنه ناامنی‌ها باید گفت در سیزده سال گذشته همواره مماشات و تساهل با مخالفان مسلح تشدید نا امنی ها در سطح کشور را در پی داشته است. در هفته ها و ماه های اخیر نیز سیاست های مداراجویانه با مخالفان مسلح و رهایی زندانیان طالبان افزایش حملات مرگبار مخالفان مسلح را در مناطق مختلف کشور به همراه داشته است. هم چنین نبود یک استراتیژی روشن، شفاف و کارآمد در مبارزه با تروریزم در کشور و مدارای بیش از حد حکومت با مخالفان مسلح به اقتدار روز افزون مخالفان مسلم منجرشده است. بگونه ی که اکنون مخالفان مسلح دولت در شهرهای مختلف نیروهای خود را جابجا کرده اند و همه روزه حملات مرگبار شان را علیه افراد وابسته به دولت و مردم عادی عملی می سازند. پس روشن است که تامین امنیت از یکسو بر برگزاری شفاف و عادلانه انتخابات و از سوی دیگر بر میزان مشارکت شهروندان، تاثیر بسزایی دارد. از این رو انتظار جدی می‌رود که حکومت و بخصوص نهادهای امنتی تا دیر نشده برنامه دقیقی را برای تامین امنیت انتخابات ریاست جمهوری روی دست گیرند. هرچند تاکنون نهادهای امنیتی کشور همگی از تامین امنیت انتخابات اطمینان داده و نیروهای خارجی نیز بارها اعلان کرده اند که در صورت درخواست نیروهای امنیتی افغانستان، آنها حاضر اند در تامین امنیت مشارکت کنند، اما متاسفانه روند رویدادها و حوادث خونین اعتماد به چنین وعده‌هایی را تحت الشعاع خود قرار داده است. بنابراین برای پایان بخشیدن به نا امنی های رو به افزایش بویژه در آستانه برگزاری انتخابات سال آینده  باید سازمان دهی و تجهیز تقویت نیروهای امنیتی بصورت کلی در صدر برنامه ها و اقدامات حکومت قرار گرفته و جامعه بین المللی نیز در این راستا بوعده های خود عمل نماید. تا مردم افغانستان بتوانند با فراغ خاطر و اطمینان کامل پای صندوق‌های رای دهی حاضر شوند و در نهایت صلح و ثبات و ترقی وطن خود را شاهد باشند.

دیدگاه شما