صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تشدید نا امنی های پایتخت و پرسش های بی پاسخ

-

تشدید نا امنی های پایتخت و پرسش های بی پاسخ

روزهای آغازین سال جدید برای افغانستان خونین ترین روزها بود. حملات مکرر طالبان به نقاط حساس و مهم در شهر کابل که تحت تدابیر شدید امنیتی قرار دارند نشان از گسترش دامنه نفوذ مخالفان مسلح در کابل پایتخت دارد. حمله به هوتل سرینا در نزدیکی مقر ریاست جمهوری در کابل که قطعا این منطقه تحت شدید ترین تدابیر امنیتی قرار دارد حاکی از ناکار آمدی ها و سهل انگاری های جدی نهادهای امنیتی در کابل پایتخت است. این مسئله را خود مقامات امنیتی کشور نیز معترف اند و سخنگوی امنیت ملی افغانستان می‌گوید هتل سرینا به علت نزدیکی به مقر ریاست جمهوری و اقامت ناظران انتخاباتی در آن، هدف قرار گرفته تا اعتبار این هتل از بین برود. آقای مشعل از سهل انگاری نگهبانان هتل ، نیز به شدت انتقاد کرده می گوید تحقیقات نشان می‌دهد که مهاجمان سلاح کمری و نیز هر نفر هشتاد فشنگ را در کفش‌های خود جابجا کرده بودند ولی با وجود آن توانستند وارد هتل شوند. به گفته آقای مشعل، ۹۰ نگهبان مجهز به کلاشنیکوف در برابر چهار مهاجم هیچ عکس العملی نشان ندادند و به محلات امن در هتل فرار کردند.

حمله روز گذشته بر دفتر کمسیون انتخابات در حالی صورت گرفت که ساختمان پارلمان کشور نیز در جاده دار الامان قرار داشته و به علت حضور رئیس جمهور در پارلمان جهت معرفی نامزد معاونت اول ریاست جمهوری به پارلمان کشور، این منطقه شهر کابل تحت تدابیر جدی امنیتی قرار داشت. حمله روز گذشته تروریستان با کشته شدن ۵ حمله کننده انتحاری در منطقه دارالامان کابل پایان یافت  که در این درگیری دو سرباز پلیس کشته و تعدادی دیگر نیز زخمی شدند. طبق گذارش ها مهاجمان در ابتدا ۳۰ کارمند کمیسیون انتخابات را به گروگان گرفته بودند. این حمله در منطقه ی از کابل صورت گرفت که خانه یکی از نامزدان ریاست جمهوری و دفتر جلب و جذب ارتش ملی افغانستان نیز در نزدیکی همان محل واقع شده است. شورای ملی افغانستان هم در جاده دارالامان افغانستان موقعیت دارد و امروز به دلیل حضور حامد کرزی، در مجلس، سرتاسر این جاده از اول صبح مسدود و تدابیر شدید امنیتی نیز در آن اعمال می‌شد. با این وجود مخالفان دولت توانستند با ناامن کردن بیش از پیش کابل پایتخت، انتخابات پیش رو را به چالش بکشند. به همین هدف رویدادهای امنیتی در چند روز اخیر در نقاط مختلف افغانستان بویژه کابل پایتخت بیشتر شده است. طالبان نیز پیش از این با نشر اعلامیه ای هشدار داده بودند که انتخابات را مختل خواهند کرد.

تشدید حملات مخالفان مسلح به نقاط حساس کابل نشان از آن دارد که نهاد های کشفی و استخاراتی کشور آنگونه که باید در کشف و خنثی سازی حملات مخالفان موفق نیستند. این نهادهای مسئول نتوانسته اند کسانی را که چهار هراس افگن را در داخل شدن به هوتل کابل سرینا کمک کرده اند، شناسایی نموده آنان را به پای میز عدالت حاضر نمایند. این درحالیست که این اقدامات ازسوی دشمنان مردم افغانستان طرح ریزی شده بود. اما نهادهای امنیتی و قضایی مسئول بجای پیگیری جدی این رویداد ها به نکوهش چنین رویداد ها بسنده می کنند که عملا هیچ دردی را درمان نمی کند و مردم نیز از این وضعیت به ستوه آمده اند. مردم انتظار دارند که رویداد خونین هوتل کابل سرینا و رویدادهای مشابه آن باید به گونۀ جدی بررسی گردد و این رویداد نباید به فراموشی سپرده شود. اما پرسشهای زیادی در اذهان عمومی وجود دارد که براستی چگونه چهار هراس افگن داخل هوتل کابل سرینا می‌شوند و مسؤولین امنیتی نمی توانند مانع ورود آنان به کابل پایتخت و حضور در حساس ترین نقاط شهر گردد. چگونه هراس افگنان با راه اندازی حمله های گروهی تلاش می کنند تا اوضاع امنیتی کشور را با چالش روبه روسازند، اما نیروهای امنیتی بجای آنکه تدابیرجدیی را روی دست گیرند و مانع هر گونه فعالیت هراس افگنان در کشور شوند با کم کاری و سهل انگاری به تداوم این وضعیت کمک می کنند. چنانکه حملات دیروز کابل پایتخت این مطلب را به روشنی ثابت کرد.

ما در حالی شاهد افزایش نا امنی ها در کابل پایتخت هستیم که قرار است بزودی کابل میزبان هیات های عالی رتبه کشورهای شرکت کننده در جشن جهانی نوروز در کابل باشد. جشن نوروز به علت برخی ازچالش‌های امنیتی و آماده نبودن تپۀ پغمان دراین محل برگذار نخواهد شد. بدلیل چالشهای امنیتی حکومت تصمیم گرفته است تا این جشن را به روز هفتم ماۀ حمل در کاخ ریاست جمهوری برگذار کند. درحالی که آماده‌گی‌ها برای برگذاری جشن نوروز درتپۀ پغمان از ماۀ ثورگرفته شده بودند ونیز گفته می شود که بیشتر از پانزده میلیون دالر تنها برای ساخت وساز کاخ پغمان هزینه شده است، اما اکنون رییس دبیرخانۀ کمیسیون برگذاری جنش نوروز گفته است که جشن نوروز به علت برخی از چالش‌ها به ویژه به علت آماده نشدن این محل درتپۀ پغمان برگذار نخواهد شد. طبیعی است وقتی نزدیک ترین مناطق به کاخ ریاست جمهوری مانند هوتل سرینا امن نباشد تپه های پغمان بیرون از شهر کابل چگونه می تواند میزبان جشن جهانی نوروز آن هم با حضور چندین رئیس دولت از کشورهای منطقه باشد. اما مقامات حکومت باید بپذیرند که عدم برگذارنشدن جشن نوروز درتپۀ پغمان، ناتوانی حکومت را نشان می دهد، زیرا حکومت فرصت لازم را داشت تا این محل را آماده سازد. زیرا میزبانی از جشن جهانی نوروز از یک سال پیش برنامه ریزی شده بود، مسائل امنیتی باید در طی این یک سال بررسی می شد.

در سالهای واپسین معمولا مرسوم است که ناکامی ها و ناکار آمدی های نهادهای مسئول بجای آنکه جبران شود و با پذیرش ضعف ها و ناتوانی ها به تقویت نهادهای مسئول همت شود تقصیر ها همواره متوجه بیرون مرزهای کشور می شود. چنانچه در رویداد اخیر کابل نیز ریاست امنیت ملی افغانستان مثل همیشه مدعی شد تحقیقات ابتدایی نیروهای امنیتی افغانستان نشان می دهد که حمله به هتل سرینا کار استخبارات بیگانه بوده است. لطف الله مشعل سخنگوی ریاست امنیت ملی افغانستان در یک نشست خبری گفت که اسناد و شواهد نشان می‌دهد که طرح و سازماندهی این حمله از سوی استخبارات پاکستان صورت گرفته است. او برای اثبات این ادعا به موارد در ارتباط با این رویداد اشاره کرد اما واقعیت این است که این گونه اظهارات دردی را دوا نمی کند زیرا پرسش اساسی تر این است که چرا با وجود نهادهای امنیتی و استخباراتی افغانستان استخبارات بیگانه می توانند به راحتی در حساس ترین نقاط شهر کابل پایتخت طرح های تخریبی شان را اجرا نمایند. مسئولین امنیتی در کابل چه می کنند که دیگران طبق ادعای آنان این گونه به راحتی می توانند مهمترین نقاط شهر کابل را هدف قرار دهند.

آیا می توان پذیرفت که بدون همدستی یا همکاری برخی حلقات در کابل مخالفان مسلح می توانند تا نزدیک ترین نقطه به مقر ریاست جمهوری یا پارلمان کشور و دفتر کمسیون انتخابات خود را با سلاح و تجهیزات تخریب کننده برسانند و حملات شان را سازماندهی و اجرا نمایند. کابل پایتخت چندین کمر بند امنیتی دارد و در درون شهر در حساس ترین نقاط پایتخت این کمر بند ها سخت تر و دقیق تر باید باشد پس چگونه مهاجمان می توانند براحتی خود را از این کمربند ها عبور داده و طرح های تروریستی شان را عملی سازند. این ها پرسشهای است که همچنان بی پاسخ اند و مسئولین بجای آنکه به این سخن پرسشهای مردم پاسخ روشن بدهند دستگاه های استخبارات بیگانه را متهم کرده و خود از پذیرش بار مسئولیت شانه خالی می کنند.

دیدگاه شما