صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نفرت و انزجار مردم از افراط گرایی و خشونت طلبی

-

نفرت و انزجار مردم از افراط گرایی و خشونت طلبی

در سالهای اخیر گروه های افراط گرا و خشونت طلب درافغانستان فاجعه آفرینی های زیاد کردند. کشتار انسانهای بیگناه در هیچ مقطع از تاریخ افغانستان به این میزانی که در سالهای حاکمیت طالبان و ده سال اخیر رخ داده است تجربه نشده است. اما گروه های تروریستی و دهشت افکن متاسفانه همچنان به فاجعه آفرینی ادامه می دهند و روزی نیست که تعداد زیاد از شهروندان بی گناه افغانستان قربانی حملات تروریستی، انفجارماین های کار گذاری شده و حملات مسلحانه این گروه ها نگردند. اما انتخاباتهای مختلفی که در سالهای واپسین برگذار شده است دیدگاه مردم افغانستان نسبت به این گروه ها را کاملا روشن نشان داده است. انتخابات اول ریاست جمهوری در افغانستان با حضور حدود نود و پنج درصد از واجدان شرائط برگذار شد این درحالی بود که هر لحظه امکان حمله و فاجعه آفرینی های طالبان و شورشیان مسلح وجود داشت. اما حضور پرشور مردم پای صندوق های رای همچنان در انتخابات های بعدی تکرار شد بگونه ای که انتخابات اخیر جهان را شگفت زده کرد.

حضور ملیونی مردم پای صندوق های را نشان دهنده میزان بالای از انزجار و نفرت مردم افغانستان نسبت به افراط گرایان و خشونت طلبان بود که همه روزه جان انسانهای بی گناه و بی دفاع را می گیرند. در انتخابات اخیر با آنکه برخی از گروه های مخالف مسلح سعی کردند با معرفی کاندیداهای مورد نظر و حمایت از آن میزان مقبولیت شان در افکار عمومی را بالا ببرند اما بر عکس درصد آرای ریخته شده به نفع افراد مورد نظر شان آنچنان ناچیز است که این بار از جانب این گروه ها اعلام شده است که در صورت به دور دوم رفتن انتخابات ریاست جمهوری آنان مشارکت نخواهند ورزید. غافل از اینکه افغانستان مسیر رشد و بالندگی را بدون حضور گروه های تمامیت خواه و خشونت طلب می پیماید و این مسیری است که افغانستان سالها است در آن گام نهاده و انتخابات ریاست جمهوری اخیر گواه روشن بر این مدعا است. مردم افغانستان خسته از جنگ و کشتار و خشونت آفرینی اند به همین دلیل با وجود خطرات جانی فراوان روز انتخابات چنان پر شمار در انتخابات شرکت کردند که جهانیان از این اقدام مردم افغانستان حیرت زده شدند.

نه تنها مردم عملا با حضور چشم گیر در انتخابات های مختلف مخالفت و انزجار شان از گروه های تروریستی و خشونت طلب را اعلام کردند بلکه در سالهای اخیر قیام های مردمی علیه این گروه ها در مناطق مختلف افغانستان شکل گرفت که مردم قربانیان زیادی را در این راه تقدیم کردند. سال های گذشته مناطق مختلف کشور شاهد شکل گیری قیام های خود جوش مردمی علیه این گروه های شورشی خشونت آفرین بود ولی زنجیره قیام های مردمی همچنان ادامه یافته و در سال جدید و روزهای اخیر در نتیجه قیام مردمی علیه طالبان در ولایت لغمان بیست قریه ولسوالی علینگار این ولایت از وجود طالبان پاکسازی شد. این درحالیست که لغمان درشرق کشور از ولایت های نسبتا نا امن کشور است که طالبان درآن نفوذ گسترده دارند مردم در این ولایت با وسایل ابزار دست شان دربرابر گره طالبان دست به قیام مردمی زدند.آنگونه که در دوران جهاد علیه متجاوزان روسی جان فشانی می کردند.  قیام مردمی علیه طالبان در قریه های دره نورلام صاحب، پړوایی، پریانه، جبارخیل و مندل ولسوالی علینگار صورت گرفت که در نتیجه این قریه ها از وجود طالبان پاکسازی شده است. مردم در این مناطق به این دلیل علیه گروه طالبان قیام کردند که این گروه همواره تلاش داشتند تا دروازه مکاتب به روی اطفال و جوانان بسته باشد.

در این سالها در تمامی انتخابات های برگذار شده هم هزاران تن از کارمندان کمسیون انتخابات، هم ده ها هزار نیروهای ارتش و پلیس  و هم تمامی ملیون ها شرکت کننده در انتخابات از تهدید ها و خطر های احتمالی آگاه بودند و با وجود آن درانتخابات نقش آفرینی برجسته داشتند. این درحالی است که مردم به هیچ عنوان و از جانب هیچ نهاد و یا گروهی مجبور به مشارکت در انتخابات نشده بودند. این یکی از کلیدی ترین نکاتی است که مخالفان مسلح باید به آن عمیقا توجه نمایند. مردمی که در بسیار از نقاط کشور خطر مرگ برای شان حتمی بود وتعداد زیادی هم جان های شانرا از دست دادند بازهم آمدند و آ را شان را در صندوق ها ریختند. براستی چه عاملی باعث آن شد که مردم اینگونه وجان برکف نظام کنونی را همراهی نمایند. آیا این خود دلیل روشن و اشکارعدم مقبولیت مخالفان مسلح در افکار عمومی نیست. ازآنجای که نمی توان گفت مردم ملزم و وادار به شرکت در انتخابات شده بودند و ازجانبی تهدیدها هم کا ملا جدی بود باید گفت تنها عامل مهمی که در این میان باقی می ماند اعلام مخالفت با گروپ های مخالف دولت و حمایت قاطعانه از روند کنونی باعث حضور گسترده درانتخابات ها شده است.

ممکن است گروه طالبان چنین پندارند که کشورهای منطقه بدلیل مخالفت با حضور غرب در افغانستان از آنان حمایت خواهند کرد. اما این در حالیست که رشد افراط گرایی و اکستریمیزم در افغانستان تهدید بالقوه جدی برای امنیت و ثبات همسایگان افغانستان می باشد. دوره حاکمیت طالبان بر بخش های از افغانستان تجارب تلخی را برای کشورهای منطقه در پی داشت. حضور سربازان ناتو و قوای ائتلاف در جنگ علیه طالبان در افغانستان برای ده سال در این کشور نشان از آن دارد که گروه های شورشی مسلح و افکار و اندیشه های آنان به هیچ عنوان مورد پذیرش افکار عمومی در سطح بین الملل هم نیست. از جانب دیگر وضعیت و شرائط در افغانستان بگونه ای است که افغانستان خود دچار مشکلات و گرفتاری های است که به هیچ عنوان رها کردن این کشور در چنین وضعیتی به سود منطقه و جهان نیست.

بنا براین دولت افغانستان باید از این ظرفیت های بین المللی و داخلی برای شکست کامل خشونت طلبان و افراط گرایان مسلح استفاده کند نه اینکه در برابر تهدیدات و حملات مخالفان کم آورده و بر طبل خالی صلح بکوبد. از جانب دیگر دولت افغانستان باید به حامیان داخلی و بین المللی این گروه های مخالف نیز بفهماند که بنیاد گرایی در منطقه جایگاهی ندارد و شهروندان کشورهای منطقه تحت هیچ شرائطی از افراطی گری و ترور و خشونت استقبال نخواهند کرد. بایسته است که همگان برای شکست کامل جبهه ترور و خشونت دست به دست هم داده و زمینه های توسعه و ثبات پایدار در منطقه را در نبود گروه های بنیاد گرا و افراطی فراهم گردانند.

اکنون دولت و نهادهای امنیتی ومسلح کشور نیز باید به خوبی دیدگاه و نظر مردم را دریابند و از این پس به هیچ عنوان با این گروه ها مماشات نکنند. تا زمانیکه مردم با این نظام و همراه آن است نباید نگران چند نفر مسلح و شروری که دست به تخریب و ویران نمودن زیر بناهای کشور می زنند بود. مسلما این گروه ها از مردم و با مردم نیستند و سرزمین افغانستان متعلق به مردم و ساکنان آن است که اکثریت بزرگ آن همراه همین نظام اند. مردم کاملا همراه دولت و جامعه جهانی است ازاین رو نباید در مبارزه باتروریزم و افراط گرایی در کشور ذره ی تردید صورت بگیرد. امید می رود از این پس شاهد مبارزه جدی تر و قاطعانه تر حکومت و جامعه جهانی با تروریزم باشیم و همینطور شاهد گسترش و تقویت بیشتر پروژه های بازسازی و ساخت و ساز در کشور.

دیدگاه شما