صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید و طرح های کلان در سیاست داخلی و خارجی

-

مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید و طرح های کلان در سیاست داخلی و خارجی

دیروز مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید کشور برگزار شد. در این مراسم نمایندگان از کشور های مختلف و مقامات بلند پایه داخلی شرکت کرده بود. این مراسم به یادماندنی خواهد بود. زیرا، برای اولین بار است که قدرت از یک فرد به فرد دیگر به صورت مسالمت آمیز انتقال می یابد. در تاریخ سیاسی افغانستان چنین تجربه‏ای تکرار نشده است. یعنی در تاریخ افغانستان نمونه‏ای وجود ندارد که یک رئیس جمهور منتخب قدرت را به شکل مسالمت آمیز به رئیس جمهور منتخب دیگر واگذار کرده باشد. قدرت همیشه با خشونت و کُشت و کشتار از فردی به فرد دیگر واگذار شده است. از این جهت، مراسم تحلیف دیروز به یادماندنی خواهد بود. اما در این مراسم بیش از همه جلب توجه کرد سخنان رئیس جمهور جدید افغانستان بود. او در مورد کار ها و مسئولیت های سه قوه، نهاد های امنیتی سخن گفت. او صلح پایدار، از بین بردن فساد و برداشتن نهاد های موازی سخن گفت. در سیاست خارجی او از پنچ حلقه سخن گفت. حلقات که افغانستان تلاش خواهد کرد با تمام آن ها روابط نیک و حسنه داشته باشد. نوشتار کنونی سعی خواهد کرد تا مهمترین سخن های رئیس جمهوری جدید افغانستان را به بررسی بگیرد.

سخنان رئیس جمهور در کلیت خود خوب و ستودنی است. از بین بردن فساد، بهبود کارایی نهاد های دولتی، تفکیک کارکردی میان نهاد های و قوه های سه گانه و ... همه و همه سخنان نیکو است. اما این سخنان طرح کلی است. طرح های کلانی که نیازمند پارچه پارچه شدن و اجرایی شدن باشد. به یاد داشته باشیم که افرادی زیادی در مقام اجرایی سخن فراوان می زند. اما کمتر کسی توانایی عملی ساختن این سخنان را دارد.بنابراین، اولین کار رئیس جمهور جدید افغانستان این است که طرح های کلان خود را به صورت پالسی در آورد. پالسی که مدیران اجرایی قادر به عملی ساختن آن باشد. آنچه دارای اهمیت است این است که چگونه یک طرح را عملی سازیم.در تاریخ سیاسی افغانستان کمتر کسی طرح های کلان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای افغانستان ارائه نموده است اما حالا که اشرف غنی احمدزی به عنوان رئیس جمهور جدید افغانستان طرح کلان اقتصادی، اجتماعی و ... دارد باید این طرح ها را به صورت سیاست ها و برنامه های تدوین کند که قابل اجرا باشد. در غیر آن، طرح های کلان او هیچ گونه سودی برای کشور نخواهد داشت.

او در بخش از سخن های خود به مسئله صلح اشاره کرد. او بیان داشت که ما به دنبال صلح پایدار خواهیم بود. او از گروه طالبان و حزب اسلامی افغانستان خواست وارد مذاکره گردد. اگر چه او از چگونگی آوردن صلح پایدار سخن نگفت اما ناگفته نباید گذاشت که در سال های اخیر حکومت حامد کرزی نیز، سیاست های مبنی بر آوردن صلح روی دست گرفته شد. سیاست های رئیس جمهور کرزی بیش از آن که منجر به صلح گردد باعث قربانی های زیادی نیرو های امنیتی و مقامات بلند پایه شد. آنچه اهمیت دارد این است که رئیس جمهور اشرف غنی احمدزی چگونه و با مکانیسم های قادر به تامین امنیت و دست یابی به صلح پایدار خواهد شد. آیا سیاست های رئیس جمهور کرزی را ادامه خواهد داد و یا اینکه سیاست های او متفاوت از سیاست های رئیس جمهور کرزی خواهد بود. آنچه عیان است اینکه گروه طالبان خواهان مذاکره با دولتی که همکاری نزدیک با ایالات متحده آمریکا دارد نیست. این مسئله را گروه طالبان بار ها اعلان نموده است. این در حالی است که رئیس جمهور اشرف غنی احمدزی گفته است که به زودترین وقت ممکن پیمان امنیتی با ایالات متحده امریکا را امضا خواهد کرد.در چنین شرایطی است که سخن گفتن از صلح پایدار سخن و دشوار می نماید. آیا او سیاست خصمانه را گروه طالبان را در پیش خواهد گرفت و یا اینکه سیاست او آمیزه از گفتگو و سرکوب و برخورد خشونت آمیز با گروه های طالبان خواهد بود.

بخش دیگر از سخنان رئیس جمهور در مورد از بین بردن فساد گسترده در سطوح مختلف ادارات دولتی می باشد.فساد اکثر نهاد های دولتی را فلج کرده است. اگر یک ارزیابی از کارکرد های نهاد های مختلف دولتی صورت گیرد بدون شک همه نهاد های دولتی کمتر موفق به انجام کارکرد های خود بوده است. بخش اصلی بدکارکردی نهاد ها تا حدودی زیادی بر می گردد به فساد گسترده که در تمام سطوح نهاد ها وجود دارد. مبارزه با فسادی که در سطوح اجتماعی و فرهنگی کشور نفوذ چشمگیر دارد امری سخت و دشوار است. اینکه رئیس جمهور اشرف غنی احمدزی چگونه با امر فساد مبارزه خواهد کرد، کاری است که گذشت زمان ثابت خواهد کرد. او بدون شک، برای اجرای طرح های خود بیش از همه نیازمند مبارزه جدی با امر فساد است. تا زمانی که دامنه فساد کمتر نگردد او هیچ گاهی قادر به اجرای طرح های کلان خود نخواهد بود.

در سیاست خارجی او روابط افغانستان را به پنچ حلقه تقسیم کرد. حلقه اول کشور های همسایه، حلقه دوم کشور های اسلامی، حلقه سوم کشور های غربی مانند آمریکا و کشور های عضو ناتو و چاپان، حلقه چهارم کشور های آسیایی و در نهایت حلقه پنچم سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل متحد، بانک جهانی و ... می باشد.مهمترین مسئله در سیاست خارجی جمع میان اضداد است. به طور مثال پاکستان و ایران از جمله کشور های همسایه افغانستان است. پاکستان با هند و ایران با ایالات متحده امریکا و برخی اعضای عضو ناتو روابط خصمانه دارد. نزدیک شدن به پاکستان باعث دوری هند و نزدیک شدن به ایران باعث دوری ایالات متحده آمریکا می شود و برعکس. این سوال در زمان حکومت رئیس جمهور کرزی نیز مطرح بود که متاسفانه تا به امروز هیچ یک از مقامات بلند پایه سیاست خارجی او پاسخی به این سوال نداد. اشرف غنی احمدزی چگونه این مسئله را حل می کند و کشور پاکستان و ایران را متقاعد می سازد که روابط نیک افغانستان با هند و ایالات متحده امریکا خطری برای آن ها نیست.این مهم نیازمند داشتن یک دستگاه دیپلماسی فعال است که متاسفانه افغانستان تا هنوز فاقد چنین دستگاه دیپلماسی می باشد. امیدواریم که رئیس جمهور اشرف غنی احمدزی بتواند افراد کارگشته و دیپلمات را در دستگاه دیپلماسی کشور قرار دهد که این افراد بتواند توازن در روابط با کشور های همسایه و کشور های منطقه و جهان را حفظ کند و در یک چارچوب تعریف نماید.

در پایان باید بیان داشت که سخنان دیروز رئیس جمهور اشرف غنی احمدزی در کلیت خود سخنان ناب و خوبی بود. اما همین کلی بودن آن باعث ایجاد سوال ها و شک و تردید های در مورد عملی شدن آن می شود. امیدواریم که رئیس جمهور اشرف غنی احمدزی بتواند این طرح و سیاست های کلان خود را به پالسی ها و برنامه های قابل اجرا تبدیل کند و به نهاد های اجرایی بسپارد تا کشور از وضعیت کنونی بیرون گردد. در غیر آن اتفاق خاصی و گام خاص برداشته نخواهد شد.

دیدگاه شما