صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اول دسامبر؛ جشن ملی قزاقستان، به افتخار رای ملت

-

اول دسامبر؛ جشن ملی  قزاقستان، به افتخار رای ملت

به تاریخ 10 دسامبر 1991 جمهوری سوسیالستی قزاقستان به جمهوری قزاقستان تبدیل نام نموده و نوع حکومت در این کشور جمهوری  از نوع ریاستی می باشد. قوه مقننه دارای 2 مجلس بوده  رئیس جمهور در راس دولت قرار داد و قدرت اجرایی دست حکومت بوده و قدرت قانونگذاری همانند سایر کشورها دست پارلمان می باشد، این کشور دارای 14 ولایت بوده و برای هر 14 ولایت یک والی از جانب رئیس جمهور انتخاب می گردد. بر علاوه چهارده ولایت دو شهر ( آلماتی و استانه ) نیز از لحاظ اداری حیثیت ولایت را دارد.

پایتخت آن شهر آستانه در ولایت آکمولینسکیا در شمال شرقی این کشور قرار دارد، این شهر یکی از زیباترین شهرهای قزاقستان نیز به شمار می آید که دارای زمستان سرد و بادخیز می باشد. تا سال 1998 پایتخت قزاقستان شهر آلماتی  که در جنوب شرق موقعیت دارد بود، براساس تصمیم رئیس جمهور و دولت قزاقستان که بیشتر به دلایل سیاسی تلقی می گردد به آستانه انتقال یافت.

قزاقستان بزرگترین کشور محاط به خشکه جهان است که در آسیا میانه موقعیت دارد،این کشور از شمال با روسیه، از شرق با چین، در جنوب شرقی با قرغیزستان، در جنوب با ازبکستان و در جنوب غربی با ترکمنستان همسایه است. سواحل شمال شرقی دریای خزر در خاک این کشور قرار دارد.

وسعت قزاقستان ۲،۷۱۷،۳۰۰ کیلومتر مربع (بیش از سه برابر ترکیه یا پاکستان) است و حدود ۲۰درصد آن در سوی غربی کوه‌های اورال قرار گرفته و به لحاظ جغرافیایی بخشی از آن در اروپا است. البته قزاقستان معمولاً یک کشور آسیایی طبقه‌بندی می‌شود.

در این کشور براساس آمار های ارائه شده در حدود 17 میلیون نفر زندگی نموده  که  براساس وسعت جغرافیایی آن در هر کیلو متر 6 نفر زیست می نماید، زبان رسمی این کشور قزاقی بوده و زبان روسی به عنوان زبان رسمی در درجه دوم و روابط بین المللی استفاده میشود، اکثریت مردم قزاقستان به زبان روسی نیزبلدیت دارند. در دانشگاه های این کشور نیز به زبانهای قزاقی و روسی تدریس می گردد.

قزاقستان بعد از حدود 150 سال زیر سلطه روسیه در 15 اکتبر1991 به عنوان یک کشور مستقل در عرصه بین المللی مطرح گردید، تا آن سال جز 15 جمهوری از اتحاد جماهیر شوروی محسوب می گردید و این کشور اخرین جمهوری بود که استقلال خویش را رسما اعلام نمود.

چرا روز ریس جمهور؟

اول دسامبر، به عنوان روز رئیس جمهور در سراسر قزاقستان، تجلیل میگردد. این جشن و پایکوبی تنها به خاطر رئیس جمهور نورسلطان نظربایف نیست، بلکه برای ارج گذاری به داشتن حق رای و تعین سرنوشت شان توسط خود شان بعد از سالها می باشد.

برای اولین بار شهروندان قزاقستان  بدون تبعیض در روز اول دسامبر 1991 برای گزینش رئیس جمهوری خویش پای صندوق های رای رفتند که براساس نتیجه آن انتخابات  نورسلطان  نظربایف که اسم مکمل آن نورسلطان آبیشویچ نظربایف می باشد و قبل از استقلال نیز رئیس جمهور، جمهوری سوسیالستی قزاقستان که بخش از روسیه وقت بود ایفای وظیفه می نمود.

رئیس جمهور نظربایف در سال ۱۹۴۰ در شهر چمولگان در جمهوری سوسیالیستی قزاقستان  ( زمان اتحاد جماهیر شوروی) به دنیا آمد و در ۱۹۸۹ به مقام سردبیر اول حزب کمونیست رسید و در سال بعد رئیس جمهور شد آن نظام گردید، وی تاهنوز براساس انتخابات و آرای مردم این کشور به عنوان رئیس جمهور می باشد. 

امسال سومین سال است که از روز رئیس جمهور، در قزاقستان با حضور همه مردم در مراکز شهر و محلات اطراف به طور با شکوه تجلیل می گردد، در شهر الماتی از چند روز قبل آمادگی برای برگزاری هر چه با شکوه این مراسم اتخاذ گردیده و قرار است، امروز  دوشنبه(اول دسامبر) مراسم با شکوهی که در آن سخنرانی، کنسرت موسیقی و رقص و پایکوبی ده ها مرد وزن قزاقی نیز می باشد در محل تجمع بزرگ به اسم میدان جدید(новый площадь) که در نزدیکی دفتر والی آلماتا موقعیت دارد برگزار گردد. در بسیار کشورها از جمله ترکیه و آمریکا نیز چنین روزی بنام ریس جمهور شان تجلیل می گردد که در تعدادی از آن روز تولد اولین رئیس جمهور و در تعدادی دیگر آن روز اولین انتخابات ملی شان به احترام آرای ملت شان تجلیل گردیده و ادارات بطور رسمی تعطیل می باشد.

آنچه من از قزاقستان برداشت نمودم اینست که مردم و دولت این کشور برای پاسداری از ارزشهای ملی خویش نهایت سعی می نماید، برای هر مناسبت خصوصا در دانشگاه ها و مکاتب مراسم باشکوهی برگزار میگردد. به فرهنگ وزبان خویش نهایت احترام دارند با آنکه 150 سال زیر سلطه روسیه قرار داشته و تقریبا بسیاری برنامه های سیاسی و فرهنگی شان براساس رسوم روس ها تبیئن و تغییر یافته بود بعد از کسب استقلال مسئولین و شهروندان این کشور نهایت سعی می نماید تا فرهنگ و زبان قزاقی را به درجه اعلا آن برسانند.

هر خارجی که برای اولین بار در قزاقستان سفر نمایند، بدون شک این کشور را یک کشور نهایت آرام با مردمان مهربان می یابند، مردم قزاقستان (قزاق، روس،، تاجیک وایغور و...) همه دارای حقوق و مسئولیت های مساوی و نیز در وطن دوستی خویش نیز از همدیگر کمی ندارند.قزاقستان می تواند یکی از بهترین گزینه برای داشتن روابط حسنه با مردم و کشور ما باشد، ما با اکثریت مردمان این کشور دارای دین و فرهنگ  در ارتباط هستیم، بهتر خواهند بود تا زمام داران ما با در نظرداشت مسایل فوق و نیز از لحاظ اقتصادی و منابع فراوان اقتصادی که در این کشور به ویژه مواد اولیه زندگی مانند گندم، آرد، نفت و گاز و نیز برق روابط نیک و حسنه داشته باشیم.

دیدگاه شما