صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اقدامات پاکستان در برابر طالبان و خونسردی حکومت افغانستان

-

اقدامات پاکستان در برابر طالبان و خونسردی حکومت افغانستان

حمله بر یک مکتب در پشاور پاکستان از سوی گروه طالبان پاکستانی خشم مقامات بلند پایه این کشور را برانگیخت و سبب شد که ارتش این کشور حملات گسترده بر پایگاه این گروه انجام دهد. راحیل شریف، رئیس ارتش پاکستان بعد از این حمله به افغانستان سفر کرد و از مقامات حکومت افغانستان خواست تا به صورت مشترک در برابر طالبان و دهشت افکنی مبارزه نماید. سفر او، منجر به سفر رئیس اشرف افغانستان به اسلام آباد شد که در نتیجه توافق نامه نظامی میان دو کشور به منظور هدف قرار دادن گروه طالبان در دو سوی مرز شد. راحیل شریف، رئیس ارتش پاکستان اما، برای جلب حمایت های مالی ایالات متحده آمریکا در مبارزه با دهشت افکنی به این کشور سفر کرد تا بتواند کمک های بیشتری از حکومت ایالات متحده آمریکا در مبارزه با دهشت افکنی جلب و جذب نماید. ایالات متحده آمریکا و مقامات افغانستان نسبت به درخواست رئیس ارتش پاکستان پاسخ مثبت داده است. اما تا هنوز جدی از سوی ارتش پاکستان سازماندهی نشده است.

اما به نظر می رسد که ارتش پاکستان در حمله بر گروه طالبان مصمم است. زیرا، در تازه ترین مورد، تمام دانشگاه ها را تعطیل نموده است و دانشجویان را از لیلیه ها بیرون نموده است. این بیانگر آن است که ارتش پاکستان در روزها و هفته های آینده به احتمال زیاد حملات سنگینی و سختی به منظور سرکوب گروه طالبان راه اندازی خواهد کرد.

تأخیر در حمله بر پایگاه های گروه طالبان از سوی ارتش پاکستان باعث شده است که برخی حکومت پاکستان متهم به عدم اراده قاطع نسبت به گروه های دهشت افکن نماید. مخالفان حکومت پاکستان بیان می دارد که گروه های تندرو مانند طالبان فعالیت های گسترده در اسلام آباد پایتخت پاکستان دارد. به باور مخالفان گروه های تحت نام جماعت الدعوه که این روز ها در اسلام آباد علیه هند و گروه طالبان اعتراض می کند و بر آن ها مرگ می فرستند؛ گروه های تندرو طالب است که به خاطر فرار از دست ارتش پاکستان دست به اعتراضات به ظاهر مدنی زده اند. اینکه حکومت پاکستان به خصوص ارتش در مبارزه با دهشت افکنی اراده قاطع دارد یا خیر گذشت زمان ثابت خواهد کرد. اما آنچه رویداد های کنونی پاکستان نشان می دهد،‌ بیانگر آن است که ارتش پاکستان در حال برنامه ریزی است و در روز های آینده حملات آن ها بر گروه طالبان آغاز خواهد شد. تعطیلی دانشگاه ها و بسته شدن لیلیه ها در سراسر پاکستان بیانگر همین مسئله است.

از آنجایی که حمله طالبان بر مکتبی در پشاور پاکستان منجر به اتحاد سیاسی در پاکستان شد و تا حدودی از اختلافات درونی حکومت کاست؛ حکومت و ارتش پاکستان به خاطر خاموش نگه داشتن اختلافات درونی حکومت پاکستان نیازمند سازماندهی حمله ای بر گروه های تندرو و دهشت افکن است. قبل از حمله طالبان، عمران خان، رهبر حزب تحریک انصاف اقدامات جدی در راستای با چالش کشیدن حکومت انجام داده بود. بخش از اقدامات او مربوط به مختل نمودن خدمات شهری بود. در فیصل آباد اقدامات او منجر به درگیری میان هواداران او و نواز شریف شد که در نتیجه یک تن کشته و ده ها تن زخمی شدند. او اقدامات در شهر لاهور و کراچی نیز شروع کرده بود. آنچه باعث شد که عمران خان دست از اقدامات براندازانه خود بکشد حمله گروهی گروه طالبان در پشاور پاکستان بود. اگر چه عمران خان تا هنوز بر این باور است که حمله بر مکتب در پشاور کاری گروه طالبان نبوده است و استخبارات کشور های دیگر چنین حمله تروریستی را سازماندهی نموده بود. اما آنچه مهم و اساسی است این است که یکی از گروه های طالبان پاکستان مسئولیت حمله را بر عهده گرفته است و ارتش و حکومت پاکستان نیز آن ها را مسئول این حمله می داند.

در افغانستان اما، خبری از اقدامات جدی حکومت در برابر گروه طالبان دیده نمی شود. در افغانستان به نوعی با برخورد دوگانه با گروه طالبان مواجه می باشیم. مقامات بلند پایه ارتش به صورت جدی خواهان سرکوب گروه های تندرو است. اما اراده سیاسی از سوی مقامات و نخبگان سیاسی در مبارزه با دهشت افکنی و گروه طالبان دیده نمی شود. مقامات سیاسی افغانستان به دنبال باز نمودن دریچه گفتگو با گروه طالبان است. اگر چه تجربه دو سه سال گذشته نشان داده است که گروه طالبان خواهان گفتگو با حکومت افغانستان نیست اما مقامات سیاسی همچنان به دنبال متقاعد نمودن گروه طالبان برای گفتگو با حکومت می باشد. این در حالی است که گروه طالبان حملات دهشت ناکتر در افغانستان سازماندهی نموده است و مسئولیت آن را به عهده گرفته است.

استارت سیاست تضرع از سوی حکومت رئیس جمهور، کرزی شروع شد. اما حکومت جدید با وجود ناکامی حکومت کرزی همچنان سیاست های حکومت کرزی را در قبال گروه طالبان ادامه می دهد. این سیاست بدون شک، ضربات مهلک بر پیکر حکومت و مردم افغانستان وارد خواهد کرد.

حکومت افغانستان در گذشته ها، همیشه حکومت پاکستان را متهم به حمایت از گروه طالبان نموده است. حال که حکومت پاکستان در صدد مبارزه با گروه های دهشت افکن در خاک خود است، حکومت افغانستان نسبت به این مسئله تا حدودی خونسرد می باشد. این مسئله در آینده می تواند روابط افغانستان و پاکستان را مخدوش نماید.

حکومت افغانستان اگر برای دراز مدت برنامه ای برای مبارزه با دهشت افکنی ندارد، حداقل باید اقدامات را روی دست بگیرد تا با آغاز حمله ارتش پاکستان بر پایگاه های گروه طالبان ، طالبان پاکستانی در خاک افغانستان پناه نگیرد. پناه گرفتن آن ها در خاک افغانستان هم روابط دو کشور را مخدوش می کند و هم ناامنی ها را در افغانستان افزایش می دهد. زیرا، طالبان پاکستان تا حدودی زیاد تابع رهبر گروه طالبان افغانستان است. آن ها ممکن اقدامات تروریستی در افغانستان سازماندهی نماید و منجر به کشته شدن افراد بیگناه گردد. بنابراین، مقامات سیاسی افغانستان و ارتش افغانستان تنها به امضای توافق نامه نظامی بسنده نکند و تلاش نماید که در اجرای محتوای توافق نامه نظامی متعهد باشد و آن را اجرا نماید. این مهم در وضعیت کنونی که مشروعیت حکومت افول نموده است، امر حیاتی است. اما در صورت که حکومت افغانستان اقدامات را روی دست نگیرد و همچنان رفتار دوگانه داشته باشد و در قبال این گروه خونسرد باشد، هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد.

در پایان باید متذکر شد که گروه طالبان به هیچ وجه حاضر به گفتگو نخواهد شد. اراده ارتش پاکستان در حمله بر گروه های تند رو فرصت مناسبی است  که حکومت افغانستان باید از این فرصت به بهترین وجه ممکن استفاده کند. اگر در شرایط کنونی اگر حکومت افغانستان در مبارزه با دهشت افکنی با حکومت پاکستان همسو نشود به احتمال زیاد گروه های دهشت افکن در خاک افغانستان بیشتر رشد خواهد نمود و این مسئله خطری جدی برای حفظ دموکراسی، حقوق بشر و نهاد های حکومتی است.

دیدگاه شما