صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آب را گل نکنیم

-

آب را گل نکنیم

چند روز قبل گزارش هاي نشر گرديد مبني بر اين که کميسيون ويژه نام گذاري ها سرک ها در کابل، پايتخت کشور تصميم گرفته است که جاده شهيد مزاري به جاده ملا فيض محمد کاتب هزاره مسمي گردد. در مقابل سرک چوک شهيد مزاري تا دارالامان به نام ديگر مسمي گردد. اين گزارش نارضايتي و اعتراض جدي بخش عمده اي از جامعه را بر انگيخته است. طوري برخي از سران و رهبران و فعالان سياسي و اجتماعي نيز نسبت به عملي شدن چنين اقدامي به مقام هاي مسئول و به ويژه حکومت وحدت ملي هشدار دادند. آنان هشدار داده اند که هرگونه دستکاري و تغيير در نام‌هاي دو جاده در غرب کابل، پيامدهاي ناگواري را در پي خواهد داشت. اعتراض کنندگان در ادامه تاکيد ورزيدند که اتخاذ چنين عملي در واقع يک عمل نفاق افگنانه و اهانت آميز به بخش عظيمي از شهروندان کشور و کابل است. آنان تاکيد ورزيده اند که نامگذاري جاده شهيد مزاري و ملا فيض محمد کاتب هزاره در دورهرياست جمهوري پيشين، به رياست حامد کرزي به صورت رسمي و قانوني انجام شده و مکتوب آن نيز امضا و صادر گرديده است. بنابراين هيچ نهاد و کميسيوني نمي تواند مصوبه نافذ شده را به طور سرخودانه و بر اساس اغراض آشکار و پنهان تغيير بدهد. اعتراض کنندگان به اين تصميم کميسيون نام برده افزوده اند که چنين اقدامي اهانت آشکار و بي توجهي غيرقابل توجيه به ارزشهاي ملي، به ويژه نسبت به شهيد استاد عبدالعلي مزاري شهيد راه عدالت اجتماعي و نظام مردم سالار و مورخ شهير و نويسنده تواناي کشور ملا فيض محمد کاتب، دانسته مي شود. آنان هشدار داده اند که سماجت بر اين اقدام از سوي کميسيون نامبرده يا شهرداري کابل احساسات مردم را شديدا جريحه دار خواهد ساخت و در چنين شرايطي که کشور درگير مسايل متعدد و آشوب هاي گوناگون است هرگز عواقب خوبي را در پي نخواهد داشت. البته قابل ياد آوري است که نامگذاري جاده‌ي ملا فيض محمد کاتب پيشتر از اين نيز با آن که در مرحله نخست از سوي شهرداري کابل اقدام شده بود اما در هنگام برگزاري محفل نامگذاري جاده ياد شده در تصميم شهرداري کابل تغييرات و تجديد نظري پيش آمد که در نهايت مشکلات جدي را به وجود آورده بود.

بحث يادشده در شرايطي مطرح گرديده و صفحات اجتماعي و مجازي را به خود اختصاص داده است و نيز اعتراض و نگراني هاي جدي فعالان و رهبران سياسي و اجتماعي و توده مردم را سبب گرديده است که همزمان با آن، موج جديدي از ناامني‎ها، سراسر کشور را فراگرفته و انتظارات مردم مبني بر بهبودي اوضاع امنيتي روز بروز با نااميدي و سرخوردگي روبرو مي گردد. با روي کارآمدن حکومت جديد مردم انتظار داشتند که شرايط اجتماعي و سياسي و امنيتي نسبت به سال هاي گذشته بهبود بيابد؛ رونق اقتصادي و حکومت داري خوب اندک اندک در کشور ريشه بگيرد. اما با گذشت هرروز متاسفانه وضعيت وخيم تر شده رفته است. در شرايط کنوني امنيت نظامي و فيزيکي و نيز امنيت رواني و اجتماعي و اقتصادي زيرصفر قرار دارد. موج گسترده اي از مهاجرت در داخل و به خارج از کشور شروع گرديده است. روند اقتصادي کشور با گذشت هرروز کندتر گرديده و نزديک به رکود مطلق است. بنا براين انتظار برده مي شود که دولتمردان براي نجات کشور و مردم دست به ابتکار و درايت زده و راه حل هاي اساسي را بخاطر بيرون شدن از اين وضعيت نگران کننده ارائه دارند. اما در درون حکومت و مقام هاي مسئول نيز متاسفانه نوعي عدم احساس مسئوليت و عدم پاسخگويي به مردم و مسئوليت شان حاکم است. در ادامه به همان پيمانه که دشمنان نظام سياسي و امنيت کشور در پي ايجاد و گسترش بحران هستند عناصري ديگر در درون نظام سياسي و حکومت آگاهانه يا ناآگاهانه درپي تخريب زيرساخت هاي حکومت و دامن زدن به تنش ها و چالش هاي موجود هستند. يکي از موارد و مصداق اين ادعا همين مسئله تغييرنام جاده شهيد مزاري است.

واقعيت امر آنست که شهرداري هرشهري مسئوليت دارد تا براساس معيارهاي مشخص سرک ها و جاده ها و کوچه هاي هرشهري را نام گذاري نمايد. نام داشتن اماکن و سرک ها و کوچه ها يکي از شاخصه هاي استندرد و تعريف شده زندگي شهري و شهر مدرن است. اما پرواضح است که نام گذاري ها فقط نام گذاري نيست بلکه بخشي از آن به مسايل ارزشي و فرهنگي جامعه نيز ارتباط دارد. يعني نام هاي که براي اماکن و سرک ها و کوچه ها بکاربرده مي شود در واقع نمادي از ارزش هاي فرهنگي و تاريخي و اعتقادي و ملي مردمان آن شهر و ناحيه را نيز مشخص مي سازد. با در نظرداشت اين واقعيت معلوم نيست که چرا مسئولين ذيربط در کميسيون يادشده و شهرداري کابل مي خواهند که برخلاف ارزش هاي اجتماعي و ملي و خواست مردم نام جاده شهيد مزاري را تغيير دهند يا اين نام را با نام ملافيض محمد کاتب هزاره در برابر هم قرار دهند. در حالي که جاده اي که هم اکنون بنام شهيد مزاري ياد مي شود کاملا منطقي و مطابق با معيارهاي نام گذاري سرک ها و کوچه ها مي باشد.

هم چنين پيش از اين داستان سعي بر تغيير نام جاده ملافيض محمد کاتب هزاره نشان از آن دارد که کساني مي خواهند آب را بيش از اين گل آلود سازند. آنان در پي بحران آفريني و تنش آفريني هستند. آنان هيچ انگيزه اي براي خدمت به جامعه و مردم ندارند. آنان نمي خواهند که شهروندان کشور و به ويژه شهروندان ساکن در کابل از آرامش روحي و رواني و اجتماعي برخوردار باشند. در غيراين صورت در مرحله نخست سرک هاي بسياري در کابل وجود دارد که حتا بخاطر حساسيت و مهم بودن در نقطه هاي حساس بدون نام مي باشند؛ چرا شهرداري کابل براي آنان کدام فکري نمي کند؟ دوم اين که چرا سعي دارد نام جاده شهيد مزاري را تغيير دهد؟ جاده اي که ساکنين آن ناحيه بطور مطلق از دوستان و شيفتگان شهيد مزاري اند، همين طور شهيد مزاري يکي از چهره هاي شاخص و مبارز راستين جامعه براي عدالت و آزادي و دموکراسي مي باشد. او جان خود را بخاطر مردم قربان نموده است. او بدست ننگين ترين گروه يعني طالبان در اثر خيانت و نيرنگي که به کار بردند به شهادت رسيد. بخشي از اعتبار نظام کنوني و شرايط سياسي امروزه محصول و نتيجه مبارزات و فداکاري هاي شهيداني چون شهيد مزاري، شهيد مسعود و شهيدرباني و شهيد عبدالحق و ... است.

بنابراين اميد مي رود که گزارش هاي نشر شده جدي نبوده و فقط گزارشگر گمانه هاي اوليه مسئولين بوده باشد و نه تصميم نهايي و آخرين آنان.

در غير اين صورت پيامدهاي چنين اقدامي براي حکومت و مسئولين ياد شده بسيار گران خواهد بود. همانطور که گفته شد در شرايط کنوني که کشور کاملا در کام بحران قرار گرفته است و فتنه و آشوب از هر سوي دهان گشوده است کشور و جامعه نيازمند آنست که تدابير و راهکارها براي تامين ثبات و امنيت جامعه به کار گرفته شود نه اين آب را بيش از اين گل آلود سازيم.

 

دیدگاه شما