صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بامیان، بربام فرهنگ کشور

-

بامیان، بربام فرهنگ کشور

در شرايط و روزهاي که شهروندان کشور در ديگر ولايات و مناطق صبح و شام شان با انفجار و انتحار و صداي فير آغاز مي گردد، اما در ولايت باميان با همه محروميت ها و انزوايي که آن را در چنبره خود محصور و گرفتار ساخته است مردم هر روز را با خلاقيت و نوآوري در عرصه هاي مختلف بويژه فرهنگ و هنر شروع مي نمايند. در اين روزها همه جاي باميان سخن از برگزاري دو جشنواره و ميزباني هزاران مهماني است که قرار است درآنجا گردهم بيايند و در برنامه‌هاي مختلف فرهنگي و تفريحي اين جشنواره‌ها شرکت کنند.

 اين جشنواره‌ها يکي دومين جشنواره فرهنگي سارک و ديگري هفتمين جشنواره راه ابريشم است که به مدت پنج روز از تاريخ دوم تا هفتم ماه سنبله سال روان با برنامه‌هايي چون نمايش فيلم کشورهاي عضو سارک، نمايش غذاهاي محلي هشت کشور جنوب آسيا، کنسرت فرهنگي هنري و موسيقي محلي اجرا مي‌شود.

پيش از اين فعاليت ها نيز باميان در چندسال اخير، از خبرسازترين و پرتحرک ترين مناطق و ولايات کشور براي فعاليت هاي مدني و فرهنگي بوده است.

مردم فرهنگ دوست باميان در نبود توجه دولت به بازسازي و انکشاف، هر از چندگاهي دست به ابتکارات فرهنگي و مدني زده و فانوس علم و فرهنگ را درخشنده تر از ديگران فروزنده نگهداشته اند.

 بدون اغراق و اين که حس حسادت ديگر ولايت ها برانگيخته شود بايد اظهار داشت که مردم باميان در خلاقيت هاي هنري و فعاليت هاي فرهنگي و مدني نسبت به ساير ولايات کشور پيشگام بوده وشايد در اين ميان فقط کابل، آن هم چون بخاطر برخورداري از ويژگي پايتخت بودن با خلاقيت ها و فعاليت هاي بامياني ها قابل مقايسه باشد

 الگوهاي اعتراضات مدني که در سال‏هاي اخير از سوي فرهنگيان و نهادهاي مدني باميان، رنگ ماندگاري گرفته و شهره آفاق شده است.

افزون بر اين ها جذابيت هاي طبيعي و باستاني نيز باميان را فرازتر از ديگر مناطق قرار داده است. چنانچه گفته مي شود که جذابيت هاي توريستي باميان، اين منطقه را در صدر فهرست جهانگردان خارجي قرار داده است.

 هرچند جنايت فراموش نشدني و نابخشودني طالبان در نابودي بت هاي باميان و آثار باستاني، باميان و مهمانان اين خطه را از مشاهده و ديدار شکوه تاريخي آن محروم ساخته است اما با وجود اين ، سالانه هزاران گردشگر ومحقق خارجي براي ديدن از اين خطه و انجام تحقيق تاريخي و باستاني مهمان بامياني ها گرديده و بطور طبيعي درآمد نسبتا هنگفتي را نصيب دولت مي نمايد.

 برگزاري جشنواره سارک و نيز جشنواره راه ابريشم دو افتخار بزرگي است که نصيب مردم شريف باميان مي گردد.

گزارش ها حاکي از آنست که از مدت ها قبل آمادگي ها براي برگزاري اين جشنواره ها گرفته شده است.

 چنانچه والي باميان از آمادگي هاي لازم براي برگزاري اين جشن ها خبر داده گفته است:

 براي برگزاري دو جشنواره بزرگ همه تدابير و آمادگي هاي لازم گرفته شده و هيچگونه مشکل جدي وجود ندارد.

 وي در ادامه افزود که برگزاري دومين جشنواره بين المللي سارک و هفتمين جشنواره راه ابريشم، براي اين ولايت اهميت تاريخي، فرهنگي و تمدني دارد و با برگزاري اين جشنواره ها، فرهنگ و تاريخ باميان به جهان معرفي مي شود. از سوي ديگر فرهنگيان، هنرمندان و صنعتکاران بامياني نيز آمادگي گرفته اند تا در اين جشنواره ها، فرهنگ، هنر و رسم و رواج هاي شان را براي جهانيان به نمايش بگذارند.

لازم به ياد آوري است که سازمان سارک در دسامبر 1985 توسط هند، پاکستان، بنگله‌ديش، سريلانکا، نيپال، مالديف و بوتان تاسيس شد که در اپريل 2007، افغانستان هشتمين عضو آن شد، هدف از تشکيل اين اتحاديه، افزايش همکاري‌هاي متقابل، ميان کشورهاي عضو مي باشد.

برگزاري جشنواره هاي يادشده در باميان، براي ولايت باميان و مردم آن يک فرصت تاريخي و بستر مناسب فرهنگي شمرده مي شود. آنان با استفاده از اين فرصت و زمينه قادر خواهند بود که فرهنگ، هويت و ظرفيت و توانايي خود را بارديگر نه تنها به دولت مردان افغانستان، بلکه به مهمانان خارجي و جهانيان به نمايش بگذارند. حال که سياست و خشونت عزم بر آن دارد تا باميان هم چنان در انزوا و گمنامي بسر برد و با وجود داشتن ظرفيت هاي بالا براي توسعه و برخورداري از ضريب امنيتي عالي بعنوان ولايت درجه دوم يا سوم نگهداشته شود و هيچ توجهي در زمينه انکشاف آن صورت نگيرد، بامياني ها بايستي تلاش ورزند که صداي مدني و انساني از مجاري قانوني و مدني به گوش مقامات و جهانيان برسانند که بامياني ها از انفجار و انتحار بيزار بوده و شيفته فرهنگ و دانش و پيشرفت هستند. اگر داستان پنج هزار سال تاريخ و فرهنگ براي افغانستان واقعيت داشته باشد و افسانه سرايي نباشد بدون شک مردم باميان سهم عمده و واقعي در آن داشته و دارند. در ادامه برگزاري جشنواره سارک و جشنواره راه ابريشم فرصت و زمينه رشد اقتصادي منطقه را نيز فراهم ساخت. در نمايشگاه هاي برگزارشده مردم فرصت خواهند داشت تا توانمندي هاي هنري و فرهنگي خويش را در معرض نمايش مهمانان بگذارند.

بدون شک فراهم شدن چنين فرصت و بستري اگر از يک سوي تلاش و کوشش و فعاليت مداوم و خستگي ناپذير بامياني ها را مي طلبد، از جانب ديگر مسئوليت دولتمردان و کابل نشينان را نيز سنگين تر مي سازد. انتخاب باميان به عنوان مرکز فرهنگي سارک پيامي بسيار رسا و درخشان براي حکومت افغانستان دارد. اما درد و افسوس که دولتمردان از درک و فهم اين پيام بسيار عاجز اند يا اين که نمي خواهند آن را  درک نمايند. چنين فرصت ها و زمينه هايي مي تواند که تلاش هاي دولت را براي حمايت جهانيان بخصوص در زمينه توسعه و گسترش جهانگردي و حمايت هاي فرهنگي و اقتصادي کمک نمايد. از جانب ديگر محروم ماندن هزاران هم وطن بخاطر فراهم نبودن شرايط لازم امنيتي، بخصوص در مسير راه باميان با ديگر ولايات از جمله با کابل بايد وجدان دولتمردان را به تکان در آورده باشد که چرا مردم ما در بهره بردن و شرکت در چنين مراسم شکوهمند ملي محروم باشند؟

چرا مسير راه باميان بدان اندازه ناامن باشد و حکومت نيز در تامين امنيت آن اين قدر عاجز باشد که چند شورشگر منطقه اي را نتواند سرکوب کند؟ در نهايت برگزاري جشنواره سارک و جشنواره راه ابريشم در باميان پيام هاي بسيار روشن و اميد بخش براي مردم باميان و حکومت و در کل براي افغانستان دارد. حالا اين مسئوليت پذيري دولتمردان است که اين وضعيت و فرصت مساعد را درک نموده و بيش از اين نگذارند که باميان و بامياني ها در انزواي تاريخي و فرهنگي و سياسي باقي بمانند. باميان مي تواند نماد ملي توسعه و پيشرفت افغانستان محسوب گردد و الگويي باشد براي تمام ولايات . حال ديده شود که حکومت فقط به ظواهر چند روز جشنواره ها اکتفا خواهد ورزيد يا اين که براي توسعه فرهنگ و هنر کشور و باميان تکانه اي بخود خواهد داد؟

 

 

 

دیدگاه شما