صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پناهنده گی در استرالیا،‌ گزینه های ممکن و نا ممکن

-

پناهنده گی در استرالیا،‌ گزینه های ممکن و نا ممکن

کشور استراليا سالهاست که يکي از پر طرفدار ترين مقصد براي پناهجويان از سراسر به حساب ميايد. پناهجويان از کشورهاي نظير افغانستان،پاکستان،ايران،بنگله ديش ،عراق ،سوريه و برخي از کشورهاي ديگر همواره سعي کرده اند که با وجود تحمل خطرات و مصارف فراوان خودشانرا به استراليا برسانند. قبل از سالهاي 2000 ميلادي تا اکنون سيل از مهاجران از کشورهاي مختلف خودشانرا به استراليا رسانده اند. پيشينه مهاجرت افغانها به استراليا به سالهاي دور و درازي بر ميگردداما موج تازه ي از مهاجرت افغانها به استراليا قبل از سال 2000 ميلادي اغاز شد. در سالهاي که طالبان در افغانستان حکومت ميکردند هزاران تن  از شهروندان افغانستان مجبور شدند که افغانستان را ترک کرده و به کشورهاي ديگر مهاجر شوند. ديري نگذشت که اين مهاجران سر از استراليا در اوردند. هرچند پس از شکست طالبان در افغانستان روند مهاجرت افغانها به استراليا کمي فروکش کرد اما با تداووم نا امنيها و ساير مشکلات در کشور از سالهاي 2005 به بعد بار ديگر روند مهاجرت افغانها به استراليا افزايش يافت. اين روند هرچند در اکثر موارد از روي مجبوريت صورت ميگرفت اما به مرور زمان رفته رفته به يک تجارت پر در امد براي قاچاقبران انسان تبديل شد. قاچاقبران انسان با استفاده از مجبوريت هاي پناهجويان تا ميتوانستند پول و سرمايه بدست اورده و همه روزه سعي ميکردند تجارت شانرا گسترده تر بسازند. رفته رفته اين مسئله به يک تجارت معمول و پر درامد براي قاچاقبران انسان تبديل شد. قاچاقبران انسان بدون در نظر داشت حيات انسانها ،پناهجويان را گروه گروه با کشتيهاي کهنه وفرسوده که از کار افتاده بودند از اندونيزيا گرفته وبه سوي استراليا ميفرستادند. اين امر باعث شد که صدها پناهجو در مسير استراليا جانهايشانرا از دست بدهند. پناهجويان نيز با توجه به اينکه هيچ معلوماتي در مورد مهاجرت به استراليا نداشتند و در نتيجه تبليغات گسترده قاچاقبران انسان سيل اسا راه استراليا را در پيش ميگرفتند که در  بسياري از موارد قبل از رسيدن به استراليا در ابها غرق ميشدند. رويهم رفته سفر به استراليا از دو  گزينه ممکن و نا ممکن بدور نيست اما متاسفانه در بسياري از موارد پناهجويان به دليل خلاء معلوماتي از گزينه نا ممکن استفاده کرده اند.

گزينه ناممکن :

 استراليا کشوري است توسعه يافته در نيمکره جنوبي. اين کشور با 7،686،850 کيلومتر مربع وسعت، ششمين کشور پهناور دنيا است. پايتخت استراليا شهر کانبرا است.

سيدني و ملبورن دو شهر بزرگ استراليا هستند. اين کشور داراي مرز خاکي با کشور ديگري نيست و دور آن را از شرق، اقيانوس آرام، از جنوب اقيانوس منجمد جنوبي، از غرب اقيانوس هند و از شمال چندين دريا و خليج در بر گرفته‌است. جمعيت استراليا نظر به سرشماري ژوئيه 2008 انجام شده است  20،007،310 نفر بوده‌است. اين کشور  با تراکم نسبي 6/2 نفر در هر کيلومتر مربع، يکي از پايين‌ترين ارقام ميزان تراکم در جهان را دارا مي‌باشد.

استراليا کشوري توسعه يافته با اقتصاد متکي بر بازرگاني و کشاورزي است. اين کشور معادن فراواني دارد. شرکاي بازرگاني استراليا بيشتر چين،جاپان و کورياي جنوبي در آسيا و نيز ايالات متحده آمريکا هستند. بنا بر گزارش بانک جهاني، اين کشور در سال 2005، از نظر توليد ناخالص داخلي يا GDP در رده پانزدهم جهان قرار داشته‌استو نيز بر اساس گزارش برنامه توسعه سازمان ملل متحد، استراليا از نظر شاخص توسعه انساني در سال 2006 سومين کشور توسعه يافته دنيا به حساب مي‌آيد.

اين کشور با توجه به تراکم جمعيتي ان يکي از کشورهاي بزرگ مهاجر پذير در سطح جهان به شمار ميرود. به اساس گزارشها اين کشور سالانه تا سيزده هزار پناهجو را تحت شرايط خاص از کشورهاي مختلف جهان ميپذيرد اما متاسفانه اکثر پناهجوياني که طي يک ونيم دهه گذشته به استراليا پناه برده اند از گزينه نا ممکن استفاده کرده اند. پناهجوياني که قصد پناهنده گي در استراليا را دارند تنها با يک گزينه نا ممکن و ده ها گزينه ممکن روبرو هستند. در حال حاضر گزينه نا ممکن تنها سفر با کشتي است. به اساس قوانين استراليا هر پناهجويي که تلاش کند توسط کشتي و به صورت غيرقانوني وارد ستراليا شود در حقيقت گزينه نا ممکن را انتخاب کرده اند. اين افراد هرگز به استراليا نخواهند رسيد بلکه انان حتي اگر موفق شوند که از چنگ طوفان و امواج کشنده دريا جان به سلامت برند نه تنها به استراليا نخواهند رسيد بلکه وارد کمپهاي خواهد شد که به هيچ وجه جايي براي زنده گي نيست. کمپهاي که حکومت استراليا براي پناهجويان در نظر گرفته است به دليل عدم امکانات رفاهي، بهداشتي و اموزشي همواره مورد انتقاد نهادهاي مدافع حقوق بشر بوده است. سازمان ملل متحد بارها از وضعيت کمپهاي که حکومت استراليا براي پناهجويان در نظر گرفته است انتقاد کرده است. به تازه گي بان کي مون دبير کل سازمان ملل متحد در ديدار با مالکوم ترنبول نخست وزير استراليا که حاشيه نشست سران آ.سه.آن که در کوالالامپور انجام شد، از سياست حکومت استراليا در قبال پناهجويان غيرقانوني و وضعيت کمپهاي پناهجويان در استراليا به شدت انتقاد کرد و خواهان تجديد نظر حکومت استراليا درين خصوص شد. اما حکومت استراليا بارها تاکيد کرده است که پاليسي اين کشور در قبال پناهجويان غيرقانوني تغيير نا پذير است. اين کشور استدلال ميکند که درهاي اين کشور بروي پناهجويان غيرقانوني مسدود است و هيچگاهي باز نخواهد شد. هرچند طي يک ونيم دهه گذشته هزاران پناهجو توانستند که با استفاده از کشتي به استراليا برسند وتابعيت استراليا را نيز بدست اورند اما تداووم مرگ و مير پناهجويان در مسير استراليا سرانجام حکومت استراليا را وا داشت تا راه هاي ابي اين کشور را بروي پناهجويان به کلي مسدود کند. از سال 2013 ميلادي تا اکنون سفر به استراليا توسط کشتي نا ممکن شده است. 

گزينه ممکن :

با اينهم سفر به استراليا نا ممکن نيست. براي پناهجويان که قصد پناهنده گي در استراليا را دارند راههاي قانوني درين زمينه وجود اما متاسفانه بسياري از پناهجويان در ين مورد  معلومات کافي ندارند. يکي از راه هاي که پناهجويان ميتوانند بدون کدام خطر و بدون کدام مصارف خودشانرا به استراليا برسانند اقدام از طريق کميشنري عالي سازمان ملل متحد در امور پناهنده گان يا (UNHCR) است. همه ميدانيم که يکي از وظايف اصلي کميشنري عالي سازمان ملل متحد در امور پناهنده گان يا (UNHCR)رسيده گي به مشکلات پناهجويان و کمک به انان براي رسيدن به يک محيط مصئون است. با توجه به اين اصل پناهجوياني که به دلايل مسائل سياسي ،امنيتي ،‌ نژادي،‌ مذهبي وفرهنگي  مجبور شده اند کشورشانرا ترک کنند، اگر  قصد پناهنده گي در استراليا را داشته باشند ميتوانند با مراجعه به دفاتر کميشنري عالي سازمان ملل متحد در امور پناهنده گان يا (UNHCR) در خواست هاي شانرا مطرح و پس از بررسيهاي لازم ويزاي استراليا را بدست اورند. از سويي هم استراليا کشوريست انواع و اقسام ويزا را براي متقاضيان سفر به اين کشور در نظر گرفته است. هرگاه پناهجويان در مورد انواع ويزاهاي استراليا معلومات کافي داشته و با قوانين اين کشور اشنايي کامل داشته باشند شايد بتوانند راه هاي خيلي ساده و کوتاه را براي رسيدن به استراليا پيدا کنند. روي همين اصل قبل از همه چيز پناهجويان بايد در مورد راه هاي سفر به استراليا معلومات لازم را داشته باشنددر غير انصورت سرنوشت انان بدست قاچاقبران انسان خواهد افتاد. خوشبختانه منابع زيادي وجود دارد که پناهجويان وهرکسي که قصد سفر به استراليا را داشته باشند ميتوانند با مراجعه به اين منابع معلومات کافي در مورد استراليا و چگونگي سفر به اين کشور بدست اورند. در پايان چندين منابع معتبري که معلومات کافي ودقيق را  در مورد چگونگي سفر به استراليا براي مردم فراهم ميکنند ذکر شده است. برخي ازين منابع ازسوي حکومت استراليا وبرخي ديگر از سوي نهادها و افرادي گرداننده گي ميشود که در مورد استراليا و قوانين اين کشور معلومات کافي وموثق دارند.

• https://www.border.gov.au/

•https://www.border.gov.au/about/opetion-sovereign-bordاز سوers/counter-people-smuggling-communication/درى-dari/outside-australia

• http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/home

• http://www.iom.int/

•https://www.facebook.com/pajwak.hazara/

برخي ازين منابع مستقيما ازسوي حکومت استراليا گرداننده گي ميشود. علاقه مندان با مراجعه به اين منابع ميتوانند تازه ترين معلومات را در مورد استراليا وقوانين اين کشور در مورد مهاجرت و پناهنده گي بدست اورند. با مراجعه به اين منابع ديگر نيازي باقي نخواهند تا پناهجويان پولهاي هنگفتي را به قاچاقبران انسان پرداخته و زنده گي خود و خانواده شان را براي رسيدن به استراليا در ابها به مخاطره اندازند.

دیدگاه شما