صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گروه داعش؛ عامل تغییر رویکرد آمریکا نسبت به نیروهای امنیتی افغانستان

-

گروه داعش؛ عامل تغییر رویکرد آمریکا نسبت به  نیروهای امنیتی افغانستان

گروه داعش جديد ترين گروه بنيادگراي تندرو و خشن است که دامنگير برخي کشور هاي اسلامي شده است. عراق و سوريه خاستگاه اين گروه بود. اين گروه توانست حاکميت ملي حکومت عراق و سوريه را مورد تهديد جدي قرار دهد. با اين حال، فعاليت اين گروه تنها محدود به عراق و سوريه باقي نماند. افغانستان به خاطر وجود ظرفيت هاي اجتماعي و ذهني پذيراي گروه داعش شدند. براي اولين بار، اين گروه در ولايت ننگرهار دست به فعاليت زد. ظهور و فعاليت داعش در افغانستان نگراني هاي جدي را به وجود آورد. نگراني ها بيشتر ناشي از موفقيت اين گروه در تصرف قلمرو هاي عراق و سوريه، سطح بالاي رفتارهاي خشونت آميز، بي رحمي و قساوت بي حد و حصر و ... بود. ظهور و فعاليت داعش در افغانستان پيامد هاي جدي در عرصه امنيتي و بر رفتار گروه هاي بنيادگراي ديگر گذاشت. مناسبات شهروندان و حکومت را تا اندازه زيادي تغيير داد. نگراني هاي مردم، تحولات جدي در عرصه امنيتي موجب واکنش شديد نيرو هاي امنيتي کشور در قبال گروه داعش شد. با اين حال، واکنش ها تنها به نيرو هاي امنيتي کشور محدود نماند. نيرو هاي بين المللي مستقر در افغانستان نيز داعش را به عنوان يک تهديد جدي براي ثبات و امنيت افغانستان محسوب نمودند. در تازه ترين مورد، وزارت دفاع آمريکا، پنتاگون مجوز حمله بر مواضع داعش در افغانستان را صادر نموده است. مجوز وزارت دفاع مبني بر حمله بر مواضع داعش در افغانستان يکي از جدي ترين و اساسي ترين تصميمي است که در راستاي آوردن ثبات و امنيت در افغانستان گرفته شده است. ظهور و فعاليت داعش دگرگوني بنيادي در رويکرد آمريکا نسبت به نيروي هوايي و مبارزه با تروريسم و دهشت افکني به وجود آورد. همچنين اين گروه توانست براي اولين بار، چالش براي گروه طالبان ايجاد نموده و الگوي رفتاري جديد براي اين گروه و بسياري از گروه هاي بنيادگرا و دهشت افکن ديگر تعريف نمايد. در ذيل تلاش مي کنم اين نکات را مورد بررسي قرار دهم. 
اول؛ حضور و فعاليت داعش در افغانستان موجب تغييري بنيادي در رويکردي ايالات متحده آمريکا در برخورد با نيروهاي امنيتي کشور و مبارزه با تروريسم و دهشت افکني شده است. در طول چهارده سال گذشته، ايالات متحده آمريکا نيروهاي امنيتي افغانستان را آموزش داده اند. تجهيزات اين نيروهاي امنيتي افغانستان را تأمين نموده است. در سال هاي پيش رو، ايالات متحده آمريکا متعهد به آموزش، تجهيز نيرو هاي امنيتي افغانستان است. اما يکي از خلاء هاي اساسي در همکاري ايالات متحده آمريکا با نيرو هاي امنيتي افغانستان فقدان قطعه نيروي هوايي و يا آموزش و تجهيز نيروي هوايي کشور بود. به سخن ديگر، در طول بيش از يک دهه گذشته کمتر تلاشي براي تجهيز نيروهاي هوايي کشور از سوي ايالات متحده آمريکا و جامعه جهاني صورت گرفته است. اکنون اما، رويکرد ايالات متحده آمريکا تغيير چشمگير داشته است. آن ها 4 فروند هواپيماي A -29 را به نيروهاي هوايي افغانستان داده است. اين اولين کمک جدي به نيروهاي امنيتي کشور است که اين نيرو ها را قادر مي سازد تا مواضع گروه هاي دهشت افکن و تروريست را به صورت مستقل مورد آماج قرار دهد. در عين حال، نيرو هاي هوايي کشور با تجهيزات جديد مي تواند از نيروهاي زميني کشور به صورت جدي حمايت و پشتيباني نمايد. کمک هاي آمريکا به نيروهاي هوايي کشور تنها محدود به 4 فروند هواپيماي جنگي نمي شود. اين کشور همچنين در حدود 2 ميليارد دالر به نيروي هوايي افغانستان کمک نموده است. اين نشان از تغيير رويکرد ايالات متحده آمريکا در مبارزه با تروريسم، دهشت افکني و گروه هاي شورشي در افغانستان مي باشد. به نظر مي رسد آنچه موجب تغيير رويکرد ايالات متحده آمريکا نسبت به نيرو هاي امنيتي کشور و مبارزه با تروريسم و دهشت افکني در افغانستان شده است، مقاومت، شجاعت و دلاوري نيروهاي امنيتي در برابر گروه هاي دهشت افکن است. با اين حال، مسئله تنها محدود به شجاعت و دلاوري نيروهاي امنيتي کشور نمي شود. بلکه مسئله ديگر اين است که ايالات متحده آمريکا در مبارزه با تروريسم و دهشت افکني جان هزاران سرباز خود را در افغانستان از دست داده است. آن ها با تقويت نيروي هوايي افغانستان ديگر نمي خواهد قرباني بيشتر بدهد.
دوم؛ براي سال هاي متمادي، گروه طالبان به عنوان مهمترين گروه شورشي و دشمن حکومت افغانستان محسوب مي شد. حضور و فعاليت داعش اما تحولي جدي در فعاليت و قلمرو گروه طالبان به وجود آورد. رهبر گروه طالبان خود را اميرالمومنين مي دانست. گروه داعش افغانستان را بخش از ولايت خراسان خود محسوب کرد. وجود دو امير اسلامي در يک جغرافيا موجب تنش و برخورد ميان اين دو گروه شد. در سال 2015 جدي ترين برخورد ها ميان اين دو گروه صورت پذيرفته است. حضور داعش در افغانستان موجب شد که ترديدي نسبت به بزرگترين گروه شورشي بودن گروه طالبان ايجاد نمايد. گروه داعش در کنار اين مسائل توانست بخش از نيروهاي گروه طالبان را جذب خود نمايد و با اين کار، جنگ را براي گروه طالبان دشوار سازد.
سوم؛ گروه داعش يکي از خشن ترين و تندرو ترين گروه بنيادگرايي اسلامي است که جهان اسلام تا هنوز تجربه نموده است. سربريدن ها، احيايي مجدد برده داري، برخورد تند و خشن با پيروان اديان و مذاهب ديگر و ... الگوهاي رفتاري جديدي را براي گروه هاي دهشت افکن ديگر ايجاد نمود. در واقع، گروه هاي دهشت افکن در افغانستان تا حدودي زيادي رفتارهاي داعش را به عنوان الگوي رفتاري خود قرار دادند و آن را پذيرفتند. سربريدن هفت شهروند هزاره تبار يکي از عيني ترين نمونه هاست که نشان از پذيرش الگوي رفتاري داعش توسط گروه هاي دهشت افکن است. سربريدن ها ممکن از سوي اعضاي گروه طالبان و يا گروه داعش صورت پذيرفته بود. اما، آنچه اهميت دارد اين است که اين عمل در قلمرو افغانستان صورت گرفت و شهروندان افغانستان تا حدودي زيادي در سربريدن ها به صورت مستقيم و غير مستقيم سهم داشتند. بنابراين، سومين تأثير حضور و فعاليت داعش ايجاد الگوي رفتاري جديد براي گروه هاي بنيادگرا و دهشت افکن است.
تغيير در رويکرد ايالات متحده آمريکا نسبت به نيرو هاي امنيتي افغانستان اگر چه يک امر جدي و مثبت است. با اين حال، لازم است که از ديپلماسي فعال براي استقبال اين از مسئله استفاده نموده آن ها بر حمايت و تجهيز نيرو هاي هوايي کشور متقاعدتر سازد. فراموش نکنيم که ظرفيت هاي اجتماعي و ذهني جامعه ما براي پذيرش گونه هاي مختلف بنيادگرايي آماده است. دقيقا همين مسئله، حيات و عمر يک گروه بنيادگرا، تروريست و دهشت افکن را بيشتر مي سازد. از اين جهت، گروه داعش به اين زودي از ميان نمي رود. بلکه ممکن بيشتر گسترش يابد. بنابراين، تجهيز و آموزش بيشتر نيروهاي هوايي کشور براي مبارزه با اين گروه اهميت استراتژيک و حياتي هم براي حکومت و مردم افغانستان دارد و هم براي اهميت حياتي و استراتژيک براي ايالات متحده آمريکا دارد.

دیدگاه شما