صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

استراليا و معضل بي پايان پناهجويان

-

استراليا و معضل بي پايان پناهجويان

با وجود که دوهفته از حکم دادگاه عالي گينه نو مبني برغيرقانوني بودن کمپ مانوس ميگذرد،سرنوشت پناهجوياني که درين کمپ نگهداري ميشوند تا اکنون در هاله ي از ابهام قرار دارد. دو روز پس از اين حکم حکومت گينه از استراليا خواست که فکري پناهجوياني که در کمپ بسر ميبرند را بکند. پيتر اونيل، نخست وزير پاپوآ گينه نو گفت  که حکومت وي ناگزير است حکم ديوان عالي را اجرا کند و بهمين دليل از استراليا خواست تا پناهجويان را از کمپ مانوس به مکان خارج از خاک اين کشور منتقل کند. اقاي اونيل همچنين گفت انعده پناهجوياني که مايل به کسب پناهندگي و زندگي در پاپوآ گينه نو باشند ميتوانند در اين کشور بماننداما مسئووليت بقيه پناهجويان بعهده حکومت استرالياست. در واکنش به اين درخواست حکومت گينه نو، حکومت استراليا يکبار ديگر تاکيد کرده است که پناهجوياني که در کمپ مانوس بسر ميبرند هرگز شانس ورود به استراليا را نخواهند داشت. حکومت استراليا ميگويد  پناهجوياني که در کمپ مانوس هستند دو گزينه بيشتر ندارند يا اينکه به کشور خود شان برگردند و ياهم در کشور سومي منتقل خواهند شد. اين در حاليست که گمانه زنيهاي وجود داشت که گويا دادگاه عالي استراليا خواهان باز گرداندن پناهجويان از کمپ مانوس به داخل استراليا هست اما حکومت استراليا ميگويد که اين پيشنهاد دادگاه عالي استراليا براي حکومت استراليا خوشايند نيست. نخست وزير تاکيد کرد که هيچ پناهجويي از کمپ مانوس به داخل استراليا منتقل نخواهند شد. مالکوم ترنبل نخست وزير استراليا در پاسخ به سوالي که ايا پناهجوياني که در کمپ مانوس هستند شانس ورود به استراليا دارند يا نه گفت:»مطلقا نه، من ميخواهم اين موضوع را خوب روشن کنم، پناهجوياني که در کمپ مانوس هستند هرگز به استراليا منتقل نخواهند شد، انان ميتوانند به کشورهاي خودشان برگردند وياهم در کشور سومي منتقل خواهند شد. استراليا نميخواهد که يکبار ديگر قاچاقبران انسان به شغل انتقال غيرقانوني پناهجويان به استراليا مبادرت ورزند. من ميخواهم بصورت واضح بگويم پناهجوياني که تلاش کنند به صورت غيرقانوني وبه کمک قاچاقبران  وارد استراليا شوند هرگز در استراليا مسکن گزين نخواهيد شد.»
هرچند نخست وزير استراليا مشخصا نگفته است که اين پناهجويان به کجا و به کدام کشور منتقل خواهند شد اما گفت که حکومت استراليا سعي ميکند کشورهاي ديگري در منطقه پيدا کنند که در نتيچه يک توافق با حکومت استراليا اجازه دهد پناهجوياني که در کمپ مانوس نگهداري ميشوند تا هنگام نهايي شدن در خواست هاي انان به اين کشور منتقل شوند. ازسويي هم پيتر داتن وزير مهاجرت وسرحدات استراليا گفته است که در صورت لزوم حکومت استراليا حاضر است زمينه انتقال پناهجويان کمپ مانوس را به کمپ نارو نيز مورد ارزيابي قرار دهد. هرچند وضعيت زنده گي پناهجويان در کمپ نارو نيز به هيچ وجه بهتر از کمپ مانوس نيست.  سازمان ملل متحد و نهادهاي مدافع حقوق بشر بارها از حکومت استراليا به دليل نگهداري پناهجويان در کمپ مانوس و نارو انتقاد کرده و از اين کشور خواسته اند که اين کمپ ها را مسدود  کنند. وضعيت رفاهي درين دوکمپ براي پناهجويان به شدت نگران نکننده است. طي هفته هاي اخير دستکم دو پناهجو به دليل ابهام در سرنوشت شان و وضعيت بد رفاهي، در کمپ نارو دست به خود سوزي زده اند.
با اينهم هنوز به درستي معلوم نيست که پناهجويان کمپ مانوس که تعداد انان به هشتصدوپنجاه نفر ميرسد به کدام کشور منتقل خواهد شد. استراليا طي دستکم چهل سال گذشته يکي از محبوب ترين مقصد براي پناهجويان بوده است اما پناهجويان طي اين مدت همواره سعي کرده اند که به صورت غيرقانوني و با استفاده از کشتي وارد استراليا شوند.
از دهه 1980، عزيمت پناهجويان قايق سوار به استراليا آغاز شد و در دهه 1990 شدت گرفت. در واکنش به اين روند، دولت استراليا اعلام کرد که کساني که به اين ترتيب به خاک اين کشور وارد شوند تا رسيدگي به درخواست پناهندگي آنان مجبور به اقامت در اردوگاههاي ويژه در جزاير متعلق به استراليا خواهند بود.
در سال 2001، دولت وقت استراليا اعزام اين گروه از پناهجويان به اردوگاههايي در ساير کشورهاي  کوچک منطقه را آغاز کرد. سياست اعلام شده اين بود که پناهجوياني که با قايق به سواحل استراليا ميرسند تا زمان رسيدگي به درخواست پناهندگي آنان، که معمولا زماني بسيار طولاني است، مجبور به اقامت در اردوگاههاي خارج از خاک استراليا باشند. اين سياست که با انتقاد سازمانهاي مدافع حقوق بشر مواجه شده بود، در سال 2008 کنار گذاشته شد اما از سال 2012 بار ديگر به اجرا درآمد.
در اوايل سال 2013، کوين راد که به مدت کوتاهي نخست وزير استراليا شده بود، توافقنامه اي را با پيتر اونيل نخست وزير گينه نو امضا کرد که بر اساس آن، پاپوآ گينه نو با نگهداري پناهجويان عازم استراليا در اردوگاههايي در خاک گينه موافقت کرد. دولت استراليا هزينه احداث و نگهداري اين مراکز را برعهده گرفت.
ازسويي هم به تازه گي حکومت استراليا از باز گرداندن يک کشتي حامل پناهجويان غيرقانوني به کشور سريلانکا خبر داده است. پيتر داتون، وزير امور مهاجرت استراليا، گفته است که گروهي از پناهجويان که توانسته بودند هفته گذشته خود را به نزديکي مجمعالجزاير «کوکوس» برسانند به سريلانکا بازگردانده شدهاند.
به گفته او قايقي که حامل 12 پناهجو بود به حدود 500 متري جزيره اصلي اين مجمع الجزاير رسيده بود.  مجمعالجزاير کوکوس در منطقهاي بين سريلانکا و سواحل غربي استرليا واقع است.
آقاي داتون گفت که تمام پناهجويان که سريلانکايي بودند روز جمعه به سريلانکا بازگردانده شدند. وي گفت که درطول سالجاري تاکنون مقامات سه قايق پناهجويان را متوقف کردهاند. اما او درباره دو قايق ديگر جزئياتي ارايه نداد. حکومت استراليا ميگويد که تمامي اين سختگيريها به خاطر اين است که ديگر پناهجويان در مسير استراليا جانهايشانرا از دست ندهند. به اساس گزارشها دستکم از سال 2000 ميلادي تا اواخر سال 2012 حدود پانزده صد پناهجو در مسير استراليا جانهايشانرا از دست داده اند اما از سال 2013 به بعد به گفته مقامات استراليا هيچ پناهجويي در مسير استراليا جانش را از دست نداده است. حکومت استراليا استدلال ميکند که حفظ جان پناهجويان براي اين کشور اولويت ويژه دارد و بهمين دليل اين کشور ناگزير شده است که با پناهجويان که به صورت غيرقانوني به اين کشور ميايند سختگيرانه برخورد کند. از سال دوهزار وسيزده ميلادي تا اکنون که حکومت استراليا عمليات حفاظت از مرزهاي اين کشور را روي دست گرفته است هيچ کشتي حامل پناهجويان موفق نشده است که وارد استراليا شود. اين در حاليست که از سال 2008 تا اواخر سال 2012 حدود پنجاه هزار پناهجو به صورت غيرقانوني وارد استراليا شده بودند. حکومت استراليا ميگويد که درخواست هاي پناهنده گي حدود بيست وهشت هزار تن ازين پناهجويان تا اکنون بدون پروسس باقي مانده است.

دیدگاه شما