صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بند سلما؛ گامی در رشد و تقویت زراعت و تولید انرژی

-

بند سلما؛ گامی در رشد و تقویت زراعت و تولید انرژی

ديروز، بند سلما با حضور رئيس جمهور غني و نارندرا مودي، نخست وزير هند به بهره برداري رسيد. ساخت بند سلما مهمترين اقدام در راستاي مهار آب در افغانستان به شمار مي آيد. اين بند در توليد انرژي و رشد و تقويت زراعت کمک خواهد کرد. بند سلما را مي توان مهمترين گام در استقلال انرژي و آوردن روشنايي در خانه هاي شهروندان افغانستان دانست. بهره برداري اين سد نويد از فرداي روشن جامعه افغانستان است. در ذيل مزاياي آن را مورد بررسي قرار مي دهم.
مزايايي اقتصادي
بند سلما ظرفيت فراهم آوري آب مطمئن براي 35000 هکتار زمين زراعتي موجود و تهيه آب براي 45000 هکتار زمين جديد را دارا مي باشد. به عبارت ديگر، اين بند براي 35000 هکتار زمين آب فراهم مي کند که قبلا مجراهاي مطمئن براي فراهم آوري آب براي آن وجود نداشت. در کنار آن ظرفيت تهيه آب براي 45000 هکتار زمين جديد را نيز ممکن گردانيده است. از اين جهت، بند سلما بزرگترين پروژه در دوره جديد است که زمين هاي زيادي را مورد استفاده دهقانان قرار مي دهد. از آنجايي که افغانستان يک کشور زراعتي است و زير کشت در آوردن 45000 هزار هکتار زمين جديد بدون شک مي تواند روند در اقتصاد کشور محسوب شود. بنابراين، بهره برداري بند سلما را مي توان بزرگترين اقدام حکومت براي رونق اقتصادي کشور به حساب آورد.
هرات از جمله ولايت هاي کشور است که ظرفيت توليد زعفران با کيفيت بالا را دارد. براساس گزارش ها، زعفران هرات بهتر از زعفران ايران است. تهيه آب براي زمين هاي زراعتي در واقع، رشد و تقويت کشت زعفران نيز هست. از آنجايي که زعفران يکي از محصولات بديل براي کشت کوکنار به حساب مي آيد، افزايش کشت زعفران در کشور مي تواند کاري در راستاي زدودن اقتصاد جنگي محسوب شود. آنچه جامعه را ما فلج کرده است ادامه جنگ در کشور است. جنگ تا زماني جريان خواهد داشت که اقتصاد جنگي در کشور وجود داشته باشد. بنابراين، در کنار اينکه مزايايي زيادي اقتصادي براي کشور دارد براي زدودن و کاهش اقتصاد جنگي در کشور کمک مي کند.
تأمين انرژي
افغانستان ظرفيت توليد انرژي زيادي را دارد اما، تا هنوز به دلايل ناامني، فساد گسترده و ناکارآمدي نهاد ها امکان استفاده از ظرفيت ها ممکن نگرديده است. براساس گفته هاي شرکت برشنا، افغانستان بيش از 90 درصد انرژي مورد نياز خود را از کشور هاي ديگر وارد مي کند. ايران، ترکمنستان، تاجکستان، قيرقيزستان از جمله کشورهاي است که به افغانستان برق مي دهد. سالانه بيش از 220 ميليون دالر مصرف خريد برق از کشورهاي مذکور مي شود. بند سلما ظرفيت توليد 42 مگاوات برق را دارد. از اين جهت، مي تواند وابستگي افغانستان به خريد انرژي به کشورهاي همسايه را کاهش دهد. بنابراين، بند سلما مهمترين گام براي رهايي از وابستگي انرژي به کشورهاي همسايه نيز هست. در صورت که براساس وعده هاي حکومت سد هاي ديگر در سال هاي آينده ايجاد و به بهره برداري سپرده شود، در آن صورت، افغانستان قادر به استقلال در توليد انرژي خواهد شد.
در وضعيت کنوني دو پروژه کلان انتقال انرژي از آسيايي ميانه به افغانستان و از اين جا به کشورهاي آسيايي جنوبي در حال اجرا است. پروژه توتاپ و کاسا-1000. در آينده اگر افغانستان بتواند از تمام ظرفيت هاي آبي، خورشيدي و بادي خود براي توليد انرژي استفاده مي کند مي تواند يکي از کشورهاي صادر کننده انرژي به کشورهاي آسيايي جنوبي محسوب شود. بنابراين، بند سلما نخستين گام براي رهايي از وابستگي و دست يابي به استقلال انرژي محسوب مي شود و اميدوارم که طرح هاي ديگر حکومت براي ساخت سد در کشور نيز اجرا شود.
امنيت
دامنه رود هاي افغانستان به کشورهاي همسايه امتداد پيدا نموده است. از اين جهت، افغانستان همواره با مسئله توزيع آب با کشور هاي همسايه مواجه بوده است. مسئله حق آبه يکي از مشکلات دائمي ميان افغانستان و کشورهاي همسايه بوده است. بند سلما روي رود هيرود ايجاد گرديده است و اين منبع آبي مشترک ميان افغانستان، ايران و ترکمنستان است. از آنجايي که سرچشمه رود هيرود در افغانستان است افغانستان حق ايجاد سد و مهار آب را براساس حقوق بين الملل دارد اما، براساس حقوق بين المللي کشور ديگر که در مسير رود واقع شده اند نيز داراي حق آبه مي باشد. همين مسئله اگر به صورت بنيادي با کشورهاي همسايه حل نگردد مي تواند منجر با افزايش ناامني در کشور گردد.
مسئله ديگر اين است که بند سلما را کشور هند ساخته است. هند قبل از اين، ساختمان پارلمان کشور را نيز ساخته بود که چندي پيش از سوي گروه هاي مخالف مسلح دولت حمله راکتي شد. از آنجايي که پاکستان از نفوذ هند در افغانستان هراس دارد، احتمال آن مي رود که اين کشور دامنه ناامني را گسترش داده و از بهره برداري ظرفيت هاي ايجاد شده در هرات جلوگيري نمايد. با اين حال، اين مسئله بستگي به ديپلماسي ما دارد که تا چه اندازه پاکستان را متقاعد ساخته مي توانيم که حضور هند در افغانستان به معني تهديد پاکستان نيست.
جدا از اين مسئله، غرب کشور به خاطر بندر چابهار نيز ناامن خواهد شد. زيرا، مقامات نظامي پاکستان بعد از توافقنامه بندر چابهار ميان ايران، هند و افغانستان گفته بود که بندر چابهار خطر امنيت ملي براي ماست. اين سخن آن ها مي تواند به معني جهت دهي جنگ به سمت غرب کشور محسوب شود. به احتمال زياد، در آينده شاهد ناامني بيشتر در غرب کشور باشيم. با اين حال، لازم است که حکومت در تأمين امنيت اين منطقه مسائل مذکور را مد نظر قرار دهد تا مشکلات امنيتي مشکلات را براي بهره برداري از بند سلما و مسير بندر چابهار به وجود نياورد.
حکومت وحدت ملي از آغاز تا کنون برنامه و طرح هاي خوبي چه در سياست داخلي و چه در سياست خارجي روي دست گرفته است. در اين ميان تنها سياست خارجي کشور در قبال پاکستان ظاهرا به شکست مواجه شده است. زيرا، چندين بار است که رئيس جمهور غني به صورت تلويحي و غير مستقيم پاکستان را کشور توليد ترور مي خواند. حکومت وحدت ملي اگر بتواند به صورت بنيادي و ريشه اي به مشکلات افغانستان و پاکستان بپردازد در آن صورت مشکلات امنيتي و همه درد و رنج هاي که در سال هاي متمادي کشيده ايم از ميان خواهد رفت.
در پايان اين نوشتار يک بار ديگر بايد نوشت که بند سلما در کنار اينکه تجديد دوباره در روابط افغانستان و هند است کاري براي رهايي از وابستگي انرژي به کشور هاي منطقه، رفتن به سمت استقلال و خودکفايي انرژي، رشد اقتصاد و زراعت در کشور نيز هست. در صورت که در آينده طرح هاي ديگر حکومت براي مهار آب کشور پياده شود افغانستان به يکي از کشورهاي صادر کننده انرژي تبديل خواهد شد. با اين حال، ضرورت طرح هاي به منظور استفاده از ظرفيت انرژي خورشيدي و بادي نيز وجود دارد تا ما به صورت کامل به يک کشور صادر کننده انرژي تبديل شويم.

دیدگاه شما