صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ضرورت بیان حقیقت

-

ضرورت بیان حقیقت

بعد از رويداد خونين دوم اسد، فضاي اجتماعي افغانستان به شدت متشنج است. پست هاي شهروندان کشور در فضاي مجازي بازتاب تنش هايي است که در درون اجتماع در حال جريان است و هر روز نيز بيشتر مي شود. همه انگشت اتهام بسوي هم دراز مي کنند و مسئوليت حادثه را به دوش هم مي اندازند؛ از شخصيت هاي نامدار سياسي تا شهروندان عادي. بسياري از شهروندان نيز حکومت را متهم مي کنند و مي گويند مسئوليت تامين امنيت شهروندان در هر حالتي به دوش حکومت است. حکومت براي بررسي رويداد دوم اسد يک هيئت حقيقت ياب تعيين کرده است که لوي ثارنوال کشور در راس آن قرار دارد. اما اعضاي جنبش روشنايي در کنفرانس خبري خود در روز چهارشنبه هفته ي قبل گفتند که اين کميسيون را قبول ندارند.
اعضاي جنبش روشنايي گفته اند که رويداد دوم اسد در دهمزنگ بايد از سوي نهادهاي بين المللي متخصص بررسي شود. به اعتقاد اعضاي جنبش روشنايي کميسيون حکومتي نمي تواند بي طرفانه قضاوت کند. آنها مي گويند:« هيچ کس به نمايندگي از خانواده هاي قربانيان در اين کميسيون حضور ندارد.  حالا سوال اساسي اين است که آيا اعضاي اين کميسيون مي توانند به صورت بي طرفانه از کساني که قدر تمندتر از اعضاي اين کميسيون است، تحقيق کنند؟ جواب اين سوال منفي است.»
اعضاي جنبش روشنايي همچنان حکومت را متهم به بي توجهي مي کند، آنها مي گويند:« از نظر ما هنوز حکومت و نيروهاي امنيتي حداقل متهم به بي توجهي هستند. در اين داستان حکومت خود متهم، خود دادستان و خود قاضي شده است، اين کميسيون و نتايجش هرچه باشد، از حالا از طرف خانوادههاي شهداي معظم، جنبش روشنايي و شوراي عالي مردمي مردود است. اين کميسيون، کميسيون حکومتي است.»
يکي از دلايل ديگر که اعضاي جنبش روشنايي کميسيون حقيقت ياب حکومت را رد مي کنند و آن را نمي پذيرند اين که است که کميسيون هاي مشابه در گذشته نتايج خوبي نداشته است و نتوانسته است واقعيت ها را براي مردم افغانستان آشکار بسازد. اعضاي جنبش روشنايي ادعا مي کنند که در 21 ماه گذشته حکومت 83 کميسيون براي تحقيق رويدادهاي گوناگون تشکيل داده است، اما همه ي اين کميسيون ها بي نتيجه بوده است.
گروه داعش مسئوليت حمله به مظاهره کنندگان جنبش روشنايي در روز دوم اسد را به عهده گرفت و طالبان آن را محکوم کرد. اما يوناما گفته است که تاييد نمي کند که داعش به تظاهرات کنندگان حمله کرده باشد. اين رويداد با واکنش هاي زياد جهاني همراه بود و اکثر همکاران سياسي افغانستان آن را محکوم کردند، اما در داخل افغانستان وقوع اين حمله و دست داشتن داعش در آن با ترديدهاي همراه است و اکنون جنبش روشنايي و اکثر شهروندان افغانستان بر اين باور هستند که کميسيون حقيقت ياب حکومت نمي تواند عامل اصلي اين رويداد را شناسايي و مشخص کند. اين امر ريشه در کارکردهاي کميسيون هاي مشابه در گذشته دارد.
در گذشته در رويدادهاي زيادي کميسيون هاي حقيقت ياب از سوي حکومت تشکيل شده است، اما نتايج تحقيق اين کميسيون ها هيچگاه انتشار نيافته است و مردم از آن آگاهي پيدا نکرده اند. اين کار ظن و گمان ها را مبني بر کتمان حقايق از سوي حکومت و کميسيون هاي حقيقت ياب، افزايش داده است. يکي از اين کميسيون هاي حقيقت ياب در مورد سقوط ولايت کندوز به دست طالبان، تشکيل شد، اما نتايج تحقيق اين کميسيون هيچ وقت بيرون داده نشد و هنوز هم کسي نمي داند که کندوز چرا سقوط کرد و چه عواملي باعث شد که يکي از مهمترين ولايت هاي شمال کشور به دست طالبان سقوط کند و بسياري از امکانات دولتي به غارت برود. حمله به رياست امنيت رجال برجسته ي کشور نيز يکي ديگر از مواردي است که نتايج تحقيق کميسيون حقيقت ياب، هيچگاه بيرون داده نشد.
بيرون ندادن نتيجه ي تحقيق کميسيون هاي حقيقت ياب از سوي حکومت، پيامد خوبي ندارد. بسياري از مردم افغانستان انتظار دارند که بفهمند چه کساني باعث کشتار فرزندان شان مي شوند، چه کساني هر روز امنيت و آرامش آنها را برهم مي زند، اما همواره اين موضوع به مردم افغانستان روشن نمي شود؛ کاري که اکنون اعتماد به چنين کميسيون ها و حکومت را از بين برده است و هر روز فاصله ها را بيشتر مي کند.
در شرايطي که وضعيت امنيتي کشور هر روز بيشتر شکننده مي شود و حمله هاي تروريستي با شدت بيشتري انجام مي شود، اعتماد سازي بين دولت و ملت مي تواند براي تقويت نظام و حفظ ارزشها و دست آوردهاي پانزده ساله، موثر تمام شود. در اين شرايط اگر فاصله ي مردم با حکومت زياد شود و اعتماد شان به حکومت ازبين برود، کار براي حکومت دشوارتر مي گردد. اما حکومت افغانستان انگار متوجه اين مسئله نيست و هر روز با کتمان حقايق سعي دارد اعتماد مردم را بيشتر از دست بدهد.
در يک چنين شرايطي رهبران حکومت وحدت ملي با درک واقعيت هاي اجتماعي، بايد تلاش ورزند تا با مردم نزديکتر شوند و اعتماد مردم را بيشتر جلب کنند، جلب اعتماد مردم به حکومت و همچنان کميسيون هاي حقيقت ياب در مورد رويداد دهمزنگ و ساير رويدادها، ممکن نيست مگر با رفتار صادقانه و بيان حقيقت براي مردم.
حکومت وحدت ملي اگر مي خواهد مردم افغانستان را در کنار خود داشته باشد و هر روز فاصله اش با مردم بيشتر نشود، بايد بصورت شفاف و با جزئيات نتايج تحقيق کميسيون حقيقت ياب رويداد دهمزنگ را با مردم شريک سازد. تا از سوي مردم افغانستان بدانند که چه کساني فرزندان آنها را به خاک و خون کشانده اند و از سوي ديگر اعتماد و باور مردم به کميسيون حقيقت ياب برگردد.
امر مهم ديگري که حکومت افغانستان مي تواند انجام دهد تا مردم به عملکرد و وعده هاي حکومت باور کنند، مجازات عاملين رويدادهاي خونين و همچنان کساني اند که در انجام وظايف شان غفلت کرده اند. در زندان هاي حکومت افغانستان زندانيان زيادي از گروه هاي تروريستي وجود دارد، اگر بعد از هر حمله تروريستي، چندتا از اين زندانيان مجازات گردد، بدون ترديد مردم افغانستان باور خواهند کرد که حکومت انتقام خون آنها را مي گيرد. متاسفانه حکومت افغانستان تا کنون اين کار را انجام نداده است و همواره از کنار آن به سادگي عبور کرده است.
مجازات مامورين دولتي که در انجام وظايف شان کوتاهي کرده اند يکي ديگر از راههاي جلب اعتماد مردم به حکومت است. تا کنون حکومت افغانستان هيچ مامور بلند رتبه يا پايين رتبه دولتي را به جرم غفلت وظيفوي مجازات نکرده است. اينکار باعث مي شود که مسئولين امنيتي وظايف شان را جدي نگيرند و در انجام آن سهل انگاري کنند. يکي از ادعاي هاي اعضاي جنبش روشنايي اين است که مسئولين امنيتي در تامين امنيت آنها غفلت ورزيده اند و امنيت آنها را بصورت جدي تامين نکرده اند. مجازات مامورين که در انجام وظايف غلفت کرده اند بايد در دستور کار حکومت قرار گيرد تا از سوي از وقوع رويدادهاي خونين جلوگيري شود و از سوي ديگر مردم افغانستان بفهمند که حکومت براي تامين امنيت آنها تلاش جدي مي کند و هيچ گونه کم کاري و وغفلت در هنگام اجراي وظيفه را، نمي پذيرد.
رويداد خونين دهمزنگ يکي از تکان دهنده ترين رويدادهاي سالهاي اخير در کشور بود که اکثر کشته شده هاي آن افراد ملکي و غير نظامي بودند. مردم افغانستان انتظار دارند حکومت افغانستان اين قضيه را بصورت دقيق و همه جانبه بررسي کند و نتايج بررسي هاي خود را بصورت دقيق، شفاف و با جزئيات با مردم افغانستان شريک سازد و بيش از اين حقايق و واقعيت ها را از مردم افغانستان پنهان نکند.

دیدگاه شما