صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آشفتگی سیاسی؛ سرنوشت وحدت ملی چه خواهد شد؟

-

آشفتگی سیاسی؛ سرنوشت وحدت ملی چه خواهد شد؟

وضعيت سياسي کشور پس از انتقاد تند داکتر عبدالله عبدالله رئيس اجرائيه از رئيس جمهور غني، دچار آشفتگي شده است و تنش هاي درون حکومتي رهبران حکومت وحدت ملي اوج گرفته است. رئيس اجرائيه در سخنراني خود به مناسبت روز جوانان، از تنش ها ميان خود و رئيس جمهور پرده برداشت و گفت که سه ماه مي شود که او و رئيس جمهور حتي يک ساعت هم گفتگو نکرده اند. آقاي عبدالله همچنان رئيس جمهور را متهم به بي حوصله بودن کرد و گفت:« کسي که حوصله بحث را ندارد، لياقت رياست را ندارد.» همچنان رئيس اجرائيه به مشکلاتي در عملي شدن توافقنامه حکومت وحدت ملي در بخش اصلاحات انتخاباتي، توزيع شناسنامههاي الکترونيکي و تعيين افراد در پستهاي کليدي دولتي اشاره کرد و گفت همه بايد مسئولانه برخورد کنند.آقاي عبدالله همچنانگفته بود:« بايد تصاميم را با مشورت بگيريم. با تصميم بدون مشورت تمام حکومت وحدت ملي زير سوال ميرود، مردم همين توقع را از ما دارند. اگر موافقتنامه حکومت وحدت ملي به معناي وتوي امر رئيس جمهوري نيست به معني خودسري هم نيست.»
ارگ در واکنش به گفته هاي رئيس اجرائيه، با انتشار خبرنامه، ابراز تاسف کرده است و سخنان رئيس اجرائيه را خلاف موازين و روحيه دولت داري خوانده است. ارگ در خبرنامه خود گفته است که حکومت داري بر اصول و ضوابط قانوني استوار است و بر مبناي آن عمل مي شود. ارگ همچنان گفته است که کار حکومت وحدت ملي به حيث مجموع ادامه مي يابد و به زودي در مورد اظهارات رئيس اجرائيه بحث هاي جدي و موثر صورت خواهد گرفت.
پس از تشکيل حکومت وحدت ملي، رياست اجرائيه هر از گاهي در مقابل تصميم هاي رياست جمهوري مخالفت نشان داده است و از تنش هاي درون حکومتي پرده برداشته است. از جمله رياست اجرائيه در برابر تقرر يوسف نورستاني رئيس پيشين کميسيون مستقل انتخابات از سوي رئيس جمهور، بحيث سفير افغانستان در آستراليا به شدت مخالفت نشان داد.
اما اظهارات اخير رئيس اجرائيه متفاوت از اختلافات گذشته بين او و رئيس جمهور است. اين بار او خودش به صورت مستقيم و در يک سخنراني عمومي به تندي از رئيس جمهور انتقاد کرد و نشان داد که ميانه او با رئيس جمهور خوب نيست. اين نوع واکنش تند و انتقاد صريح نشان از عميق بودن اختلافات بين رئيس اجرائيه و رياست جمهوري دارد.
از سوي ديگر اظهارات داکتر عبدالله عبدالله نشان مي دهد که اختلاف او و رئيس جمهور با ديپلماسي و روابط شخصي قابل حل نيست. او گفته است رئيس جمهور سه ماه مي شود که حاضر نشده است حتي براي يک ساعت با او گفتگو کند. رسانه يي کردن اختلافات سياسي به معني اين است که ديپلماسي و گفتگوهاي دو جانبه دو رهبر، نتوانسته است ديدگاه هاي آن ها را بهم نزديک کند و آنها را بر سر يک نقطه مشترک بهم وصل کند.
بعد از اين اظهارات، رئيس اجرائيه با هم تيمي ها و سياست مداران متحدش، تشکيل جلسه داده و گفتگو کرده است. گفته شده است اعضاي اين جلسات از سخنان اخير داکتر عبدالله حمايت و پشتيباني کرده است. از اين گونه وضعيت مي توان دو نکته را فهميد، اول اينکه رياست اجرائيه  مي خواهد قدرت حلقه متصل به داکتر عبدالله را نشان دهد و به رياست جمهوري بگويد که تيم اصلاحات و همگرايي، همچنان که بعد از امضاي موافقت نامه سياسي حکومت وحدت ملي به رياست جمهوري آقاي غني مشروعيت بخشيد، اکنون مي تواند آن را به چالش بکشد. نکته ديگري که مي توان از گردهم آيي اعضاي سابق تيم اصلاحات و همگرايي و متحدان رياست اجرائيه برداشت کرد اين است که رئيس اجرائيه مي خواهد اختلافات او و رئيس جمهور با ميانجيگري افراد با نفوذ سياسي و کساني که مي توانند در روند سياسي افغانستان تاثير گذار باشد، حل گردد و اين تنش ها به نحوي پايان سياسي داشته باشد.
اما جدا از همه بازي هاي سياسي که ممکن است پشت اين سناريو نهفته باشد، اختلافات دروني رهبران حکومت وحدت ملي، وضعيت سياسي کشور را بيش از هر زماني بسوي آشفتگي سوق داده است و نگراني هاي شهروندان کشور را از وخيم شدن اوضاع سياسي کشور، بصورت بي سابقه افزايش داده است. استيصال سياسي رهبران حکومت وحدت ملي و وضعيت دشوار کشور، شهروندان کشور را بيش از هر زماني نا اميد مي کند و آينده ي مبهم را در برابر آنها قرار مي دهد.
اين روزها وضعيت امنيتي کشور به شدت نگران کننده است، جنگ در هلمند و کندز و ديگر نقاط کشور ادامه دارد، دشمن با تجهيزات پيشرفته در برابر نيروهاي امنيتي کشور قرار گرفته است، اما رهبران حکومت وحدت ملي بجاي اينکه روي مسئله امنيتي کشور تمرکز کنند و استراتيژي جنگ کشور را با دقت دنبال کنند، به درگيري هاي درون حکومتي روي آورده اند و تنش هاي سياسي را به اوجش رسانده است.
تداوم يک چنين وضعيتي جدا از اينکه کشور را بسوي نا امني بيشتر سوق مي دهد و روحيه و مورال نيروهاي امنيتي کشور را تضعيف مي کند، جايگاه حکومت وحدت ملي را نيز در افکار عامه، تنزل مي دهد و شهروندان کشور باور و اعتماد شان را به رهبران فعلي حکومت وحدت ملي از دست خواهند داد.
در وضعيت کنوني کشور که فقر اقتصادي، بيکاري، بحران هاي اجتماعي و بحران امنيتي به اوج خود رسيده است، همه به يک وحدت و هماهنگي نياز دارند تا بتوانند بر مشکلات کنوني فايق آيند و ثبات سياسي، امنيتي و اقتصادي را در آينده به همراه داشته باشند، اما وضعيت جاري نشان مي دهد که ارگ و سپيدار بجاي اينکه وحدت ملي را تشکيل دهند و تلاش ورزند که نظر ساير گروه هاي سياسي و اجتماعي را نيز با خود هماهنگ سازند، عملا در تقابل هم قرار گرفته اند و سرنوشت حکومت وحدت ملي را با چالش جدي مواجه کرده اند.
هرچند هم رئيس اجرائيه گفته است که حکومت وحدت ملي پنج ساله است و به کارش ادامه مي دهد و هم رياست جمهوري در خبرنامه اش بر تداوم کار حکومت وحدت ملي تاکيد کرده است، اما اگر اختلافات رهبران حکومت وحدت ملي دوام پيدا کند و تقابل هاي سياسي افزايش يابد، سرنوشت حکومت ملي نيز گنگ و مبهم خواهد بود؛ بويژه که پيش از اين برخي از سياست مداران  منتقد حکومت گفته بودند که توافق نامه حکومت وحدت ملي دو ساله است و اين حکومت در آستانه پايان کارش قرار دارد و تداوم آن را بايد لويه جرگه مشخص کند.
حکومت وحدت ملي يک حکومت توافقي است و بر اساس يک توافق سياسي ميان دو کانديداي پيشتاز رياست جمهوري بوجود آمده است. آنچه که در حکومت هاي ائتلافي و توافقي اهميت دارد، هماهنگي و توافق است. در اين گونه حکومت، هرگونه تصميمي بايد بصورت مشترک گرفته شود. تصميم هاي انفرادي مي تواند حکومت توافقي را به بحران بکشاند، چنان حکومت وحدت ملي اکنون در يک چنين وضعيتي قرار دارد.
بنا بر اين، قبل از هرچيز به نفع رهبران حکومت وحدت ملي است که با هم در مطابقت با قوانين ديدگاه مشترک داشته باشند و تصاميم مشترک بگيرند؛ اين کار، اقتدار آن ها را بيشتر مي کند و نشان از يک روحيه همگرايي در درون حکومت است. از سوي ديگر وضعيت دشوار کشور ايجاب مي کند که رهبران حکومت وحدت ملي با توافق هم در برابر حل بحران هاي موجود کشور تصميم بگيرند و طرح ها و ديدگاه هاي مشترک داشته باشند. تنش هاي سياسي هم مي تواند اقتدار سياسي حکومت وحدت ملي را ضربه بزند و هم وضعيت کشور را بيشتر آشفته و بحراني خواهد کرد.

دیدگاه شما