صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ایده های رئیس جمهوری قزاقستان برای حل بحرانهای مالی و اقتصادی جهان

-

ایده های رئیس جمهوری قزاقستان برای حل بحرانهای  مالی و اقتصادی جهان

چگونه و چه امکاناتي ميتوان بحران مالي و اقتصادي جهاني که بتدريج  دامن تمام کشور ها را در بر مي گيرد مبارزه کنيم؟ نورسلطان نظربايف  رئيس جمهوري قزاقستان با توجه به طرح معروف خود (اول اقتصاد، بعداً سياست) نسخه عملکرد در برابر اين بحران را پيشنهاد مينمايد. به باور رهبر قزاقستان بهترين وسيله براي تمام کشور هاي جهان ارز است. ارز واحد، فرا ملي و حد اکثر غير وابسته به عوامل سياسي است.
همه يکجا!
اين اولين بار نيست که رهبر قزاقستان ايجاد ارز جهاني فراملي را مطرح مينمايد. هفت سال قبل در جريان همايش تجارتي در شهر دهلي (هند) آقاي نظربايف  در جريان سخنراني خويش اين موضوع مجددا اظهار کرد.
براي اولين بار، رئيس جمهور قزاقستان ايجاد سيستم فراملي ارز جهاني را به عنوان وسيله مبارزه با بحران اقتصادي جهاني پيشنهاد کرد.
به باور آقاي نظربايف، تدابير و اقدامات آينده اين است که ما بايد يک ارز جهاني کاملاً عادلانه داشته باشيم که يک صادر کننده واحد نداشته باشد.
ارز جهاني امروز غير دموکراتيک، غير آزاد، غير رقابتي و غير قابل کنترول ميباشد. در عوض، کشور هاي جهان بايد روي ايجاد واحد جهاني درآمد براي تبادل کالا ها توافق نمايند که توسط سازمان ملل متحد تصويب و توسط کميسيون هاي مربوطه کنترول  و ارزيابي گردد 
به باور آقاي نظربايف در اين بازار امتيازات براي بعضي از گروپ هاي صادر کننده ارز بايد کاملاً قطع گردد. چنين سيستم ميتواند تهداب و زير بنا براي ايجاد اولين ارز جهاني قانوني در تاريخ بشريت باشد.
شرايط حتمي براي اين ارز عبارت اند از: فراملي بودن، غير نقدي بودن، با ثبات بودن. علاوه بر اين،  نرخ آن به هيچ صورت نبايد وابسته به نوسانات ارزهاي جهاني باشد
سيستم جديد ارزي بدون ورشکسته ساختن سيستم هاي ارزي کنوني امکان سرمايه گذاري در زيرساخت ها را به گونه دراز مدت و با ثبات مهيا ميکند، همچنان سبب تسريع در روند عمليات ها در معاملات ميشود.
طريقه اصلاحات
در سال گذشته، نورسلطان نظربايف  بيانيه مشابه را در مجمع عمومي سازمان ملل متحد ايراد کرد. وي براي کشورهاي عضو، پيشنهاد کرد تا در برابر بحران جهاني متحد شوند. به باوز آقاي باييف براي تحقق اين تصميم نياز است تا در آستانه تجليل از صدمين سالگرد سازمان ملل متحد برنامه ستراتژي جهاني ابتکارات - 2045 را تهيه نمود، ميکانيزم هاي بين المللي موجود را تکميل کرد، ميکانيزهاي جديد را شامل آن نمود و اين سيستم را براي جواب گوئي به شرايط کنوني آماده کرد
نورسلطان نظربايف  پيشنهاد کردهاست تا شوراي اقتصادي و اجتماعي سازمان ملل متحد به شوراي انکشاف جهاني تغيير نام دادهشود. ترکيب اين شورا وسعت داده شود، تمام روساي نهاد هاي متخصص سازمان ملل متحد و صندوق بين المللي ارز شامل آن شوند.
اين ارگان به عنوان تنظيم کننده اقتصاد جهاني ايفاي وظيفه نموده و مکلف به عملي سازي طرح هاي جهاني که نقطه اتکاء توسعه اقتصاد جهاني محسوب ميشود، خواهد بود. به باور رئيس جمهوري قزاقستان اين کار براي کاهش خطرات بحران جهاني کمک خواهد کرد و رفتار مناسب کشور ها را در مسائل اقتصاد ملي و سياست اجتماعي تامين خواهد کرد.
آقاي نظربايف به اين نظر است قبل از اينکه به مقابله با بحران اقتصادي در سطح جهاني پرداخت  شود ضرورت است تا کشور هاي عضو سازمان ملل متحد سيستم مالي را منظم کنند.
رئيس جمهوري قزاقستان خاطر نشان نمود که، جهان در قرن بيست و يکم  به وسايل مالي جديد نياز دارد. ضرورت است تا کشور هاي عضو سازمان ملل متحد بخاطر تهيه ارز فراملي جهاني که جواب گوئي وظايف و اهداف رشد و ترقي پايدار جهان باشد تشريک مساعي نمايند.
پيشنهادات رهبر قزاقستان واکنش هاي را  نيزدر پي داشته است.
به باور روبرت منديلا دانشمند مشهور، کارشناس و دارنده جايزه نوبل در بخش اقتصاد «اين طرح آقاي نظربايف يک طرح قابل تامل است. اگر چه تطبيق و عملي ساختن آن دشوار است».
من با رئيس جمهور نظربايف  در مورد اعلاميه شان توافق نشر دارم. چيزيکه مربوط ميشود به اصول رهبري ارز جهاني، در اين رابطه رفتار ها و سيستم هاي مختلف وجود دارند، که يکي آن عبارت از رفتار منطقه اي ميباشد که بر اساس آن ميتوان در اروپا ارز شخصي ايجاد کرد، ميتواند ارز آسيائي و يا افريقاي ساخت.
همکار آقاي روبرت منديلا که وي هم دارنده جايزه نوبل در بخش اقتصاد است (ايدموند فيلپس) اين طرح را تاييد کرده، هرچند با کليات اين طرح موافق نيست-ايدموند فيلپس تذکر داده که، داشتن بيش از 90 ارز در جهان بي معني است، بناً اين طرح  ارائه شده يک طرج جامع است.
آب
در آسياي مرکزي گام هاي براي حل يکي از کليدي ترين مشکلات منطقه برداشته مي شود  و آن برنامه در بخش منابع آبي است . در حال حاضر فقط قزاقستان و قرغيزستان به توافقنامه دوجانبه موافقه نموده اند. در صورتيکه در آينده نزديک هر پنج کشور آسيائي مرکزي (تاجکستان، قرقزستان، ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان)  برسر طرح ارائه شده توافق کنند بحران دور از انتظار نخواهد بود.
آسيائي مرکزي يکي از مناطق است که با کمبود آب مواجه است. در عين حال توازن تقسيمات آب در منطقه آسيائي مرکزي نابرابر است. دو کشور قرغيزستان و تاجکستان که در بالاي جريان رودخانه ها قرار دارند آب اضافي دارند، ازبکستان، ترکمنستان و قزاقستان که استفاده کنندگان اصلي آب محسوب ميشوند با کمبودآب مواجه اند.
اين گونه تقسيمات آب و انرژي توسط سيستم مديريت منابع آب در زمان اتحاد جماهير شوروي تعين گرديده بود.
اما، اين سيستم تبادله بعد از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي از بين رفت. کشور ها روابط شان را بر اساس بازار اقتصادي تغيير دادند. در اين ميان تاجکستان و قرغيزستان در يک شرايط نابرابر قرار گرفتند. در حاليکه اين کشور ها برق را خريداري ميکردند، اما مجبور بودند که آب را رايگان بدهند.
طبيعي است که دو کشور تاجکستان و قرغيزستان براي تامين امنيت انرژي شخصي خويش تلاش را از طريق اعمار بند هاي برق روگونسک بالاي رودخانه واخش، دشتيجومسک بالاي رودخانه پنج در تاجکستان و دو بند برق بالاي رودخانه هاي نارين را در قرغيزستان آغاز کردند.
با اين حال، امروز اگر در منطقه مذاکرات جريان دارد، آنها بيشتر دو جانبه هستند. اگر چه، هر جانب ميداند که براي دستيابي به يک نقشه مناسب تقسيمات منافع و مزاياي استفاده از منابع آّبي بايد تمام اشتراک کنندگان گرد  دور ميز مذاکره بنشينند.
قزاقستان کشور است که  رفتار بيشتر عاقلانه براي استفاده از آب را به نمايش گذاشته است (اين کشور در آخر مسير رودخانه قرار دارد و مجبور است که از قطره قطره آب صرفه جوي نمايد).
امروز در مناطق جنوبي قزاقستان آبياري قطره اي به شکل موفقانه عملي ميشود. برعلاوه قزاقستان توانسته است با قرغيزستان در مورد تبادله متقابل انرژي برق به توافق برسد که به اين ترتيب قرغيزستان در ماه اگست براي قزاقستان انرژي ميفرستد و برعکس در ايام خزان انرژي دريافت مينمايد.
در عين حال از بند برق اوچکورگانسک 350 مترمکعب در يک ثانيه براي زراعت قزاقستان آب جريان پيدا ميکند. اينگونه توازن انرژي حفظ ميشود. (قابل ذکر است که در جريان مذاکرات ميان قزاقستان و قرغيزستان براي اولين بار هردو موضوع يعني آب و برق مورد بحث و گفتگو قرار گرفت).
در اصل اين اختلافات نشان دهنده اينست که، اگر تمام کشور هاي آسيائي مرکزي به زود ترين فرصت دور ميز مذاکره جمع نشوند، در آينده نزديک با جنگ منطقه اي آّب روبرو خواهند شد.  
بلاخره تمامي اين کشور هاي بايد به وابسته گي متقابل اعتراف کنند و از امکانات و فرصت هاي براي خير يکديگر استفاده کنند.
مقصد اصلي ايجاد شوراي کشور هاي آسيائي مرکزي همين است. قابل ذکر است که بحث روي آن در چند سال اخير جريان دارد.  امروز اين شورا ميتواند يگانه ميدان گفتگو براي جستجوي راه حل باشد که، به نفع تمام کشور ها خواهد بود و زمينه احيائي توازن سيستم آب و انرژي را فراهم خواهد ساخت.

دیدگاه شما