صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۲۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جنگ سخت، اصلاحات امنیتی لرزان

-

جنگ سخت،  اصلاحات امنیتی لرزان

سال گذشته نظاميان آمريکايي براي بازسازي قول اردوي 215 افغانستان که با شبه نظاميان طالبان در ولايت جنوبي هلمند در حال نبرد هستند، بيشتر از 100 ميليون دالر مصرف کردند.
سربازان استخدام شدند، آموزش ديدند  و با تجهيزات جنگي جديد مجهز شدند. فرمانده جديدي با طمطراق به عنوان فرمانده متعهد و پاک مقرر شد، اين فرمانده موظف به بازسازي  و اصلاحات بخشي از ارتش است که فقط درست بعد از يک سال از تسليم گرفتن مسئوليت امنيتي درهلمند از نيروهاي ايتلاف به رهبري ناتو به کشتارگاهي تبديل شده بود.  تعداد تلفات بسيار بالا بود، فرمانده آن در فساد دست داشت و بسياري از سربازان خيالي بودند و فقط در روي کاغذ وجود داشتند. اما همين که زمستان آمد واضح شد که نمي توانند به چور و چپاول خود ادامه بدهند.
طبق گزارشات مقامات محلي، در طول سال گذشته طالبان مناطق بيشتري را به کنترل خود در آوردند و حالا آنها هفت ولسوالي از چهارده ولسوالي در هلمند را در کنترل خود دارند و بر سر تصرف پنج ولسوالي ديگر در حال جنگند. تعداد تلفات نيروهاي دولتي در اين ولايت بار ديگر رکورد را شکسته است. اما در باره اين فرمانده پاک و منزه که به تازگي مسوليت بازسازي و اصلاح بخشي از اردو را به عهده گرفته، بايد گفت که او قبلا به اتهام دزدي از غذا و تيل سربازانش که در محاصره قرار گرفته بودند دستگير شده بود.
با کنترل بخش هاي بزرگي از مناطق روستايي افغانستان توسط طالبان و تهديد چندين شهر، فرماندهان ناتو و آمريکايي از اينکه اصلاحات در ارتش، که يکي از ضروري ترين عامل برتري در جنگ با شورشيان است، به کندي پيش مي رود گله منداند.
مشکل اصلي اينجاست که برخي از فرماندهان امنيتي افغان ها  آلوده به فساد هستند، آنها از هرج و مرج سود مي برند. جنرال ريچارد جي قيصر مسئول فرماندهي مشترک انتقال امنيتي در افغانستان با اشاره به تلاش ها براي اصلاح قول اردوي 215 مي گويد بيشتر کارها و تلاشهايي را که انجام مي دهيم به خاطر فساد و بي منطقي در رهبري، خيلي زود از بين برده مي شود. وجود فساد در ميان فرماندهان امنيتي، در واقع نمي گذارند کارها سرو سامان يابد. در فصل زمستان تعداد لشکر 215 به شدت کاهش پيدا مي کند و ما از بازسازي آن نا اميد مي شويم.
فرمانده ايالات متحده و ناتو، جنرال جان دبيليو نيکسون اصلاح نيروهاي افغان را به ساختن طياره در حال پرواز تشبيه مي کند. حال همه مي دانند که به گونه ي معمول جنگ در زمستان کم مي شود و در بهار افزايش مي يابد، حال نيروهاي امنيتي نيز در زمستان کم و در بهار زياد مي شوند و اين يکي ازموانع  توانمند سازي نيروهاي نظامي است. سال گذشته جنگ در وضعيت نامطلوبي قرار داشت؛ چرا که نيروهاي دولتي در حال بررسي واقعيت هاي ميدان جنگ هست، تا راهي را براي اصلاح آن بيابند. همچنين يک اجماع منطقه اي  بوجود آمده که ايالات متحده در اين جنگ با شکست مواجه شده است.
روسيه و ايران، علاوه بر آن پاکستان بطور فزاينده اي متهم به همکاري با طالبان مي شوند. کارل دبيليو آيکنبري جنرال بازنشسته آمريکايي که فرماندهي نيروهاي ايتلاف در افغانستان را به عهده داشت و بعدا به عنوان سفير آمريکا در کابل کار کرده است گفت نظاميان آمريکا 15 سال کوشش کردند که نيروي نظامي حرفه اي در افغانستان ايجاد کنند. هميشه متعهد به اين هدفاش بوده که شکست شورشيان با مشارکت رهبران نظامي افغان صورت گيرد. اما او اضافه کرد هميشه اينطور نبوده است. جنرال آيکنبري گفت بسياري از فرماندهان افغان، طالبان را يکي از دغدغه هاي سياسي و اقتصادي مي دانستند، از طالبان به عنوان منبعي براي تضمين رفاه براي خانواده شان  و طرفدارانشان استفاده مي کنند، اين نيروها با شرکاي سياسي شان از ميدان جنگ دوري مي کنند و از اين طريق مي توانند درآمد خوبي داشته باشند. او با اشاره به فرماندهان امنيتي گفت طالبان براي آنان منفعت خوبي دارند. البته دراين زمينه موفقيت هاي در سراسر کشور به درجات مختلف بدست آمده است، نظاميان آمريکايي اعتراف مي کنند که برخي از مقامات امنيتي از وظايف شان کنار گذاشته شدند و تعدادي از آنها زير بازپرسي قرار دارند.
جنرال قيصر گفت نيروهاي افغان 10 فيصد تا 20 فيصد بالاتر از آمادگي هاي  لازم قرار دارند . او با استناد به نيروهاي ويژه افغان درسال گذشته گفت اين نيروها توانستند به اهداف تعيين شده دست يابند، در حالي که يک سوم از اين نيروهاي ويژه در حال نبرد بودند، يک سوم در حال استراحت و يک سوم ديگر در حال بازآموزي بودند. اين فرمانده جديد اصرار دارد که آموزش سربازان بطور مستمر ادامه يابد حتي اگر مناطقي به شدت در جنگ بسر ببرد. جايگزيني در فرماندهان هوايي به صورت گسترده صورت گرفته است.
در بين مقامات غربي و افغان اين شک و ترديد وجود دارد که رييس جمهور چگونه قادر خواهد بود که امنيت را با شرايط موجود مطابق قولي که داده است، باز گرداند.  اشرف غني پس از هشدار رهبران ايتلاف، بوردي را تعيين کرد تا از طريق آن در طول زمستان فرماندهان ناتوان و فاسد را پاکسازي کنند و سيستمي را بوجود آورند که از طريق شايسته سالاري افسران ارتقا پيدا کنند، اما زمستان به پايان رسيد و کار هنوز شروع نشده است. با وجود حمايت ها و دستاوردها هنوز اصلاحات  در بخش هاي امنيتي رضايت بخش نيست.  طبق گفته جنرال قيصر، ايالات متحده از اکتبر گذشته تا بحال در حدود 900 موتر کاموي جديد، سلاح هاي جديد که براي 14 قول اردو کفايت کند، سوخت براي بيش از 100000 وسيله نقليه نظامي ، لباس زمستاني براي 25 فيصد اردو و پليس و براي چهار ماه مهمات در اختيار نيروهاي افغان قرار داده است. جنرال قيصر گفت « ما هر روز مي توانيم همه چيز به شما بدهيم، اما اگر فرمانده شما فاسد باشد و همه را براي خودش بردارد براي شما چيزي نمي ماند.»
رهبران ايتلاف مجبور هستند اقدامات سختگيرانه اي را به اجرا بگذارند. سال گذشته تيم جنرال قيصر يک قرارداد نفتي را از وزارت دفاع و وزارت داخله پس گرفت که مبلغ اين قرار داد 250 ميليون دالر بود چرا که به هيچ سازمان و واحدي نمي توان اعتماد کرد که اين پول دزدي نشود. درعوض به رهبران افغان گفت که با اين پول از شما مي خواهيم که سيستم بايومتريک راه اندازي نماييد تا سربازان خيالي پول نگيرند، ايالات متحده با اين کار باعث جلوگيري از هدر رفتن معاش ده ها هزار سربازي شد که خيالي بودند. تاکتيک فشار به نظر مي رسد اثر کرد. فقط در دو ماه 20000 هزار سرباز بطور درست ثبت نام شدند. جنرال قيصر گفت اين سيستم تکان دهنده بود و بايد اين کار رو مي کرديم. يکي از دلايل مشکلات فرماندهان اين است که بين سربازان و فرماندهان ارتباط درستي برقرار نيست، بين آنها فاصله است يکي از مقامات ارشد به شرط فاش نشدن نامش گفت فرماندهان سيستم گروپي دارند که خودي ناميده مي شوند و غير خودي در آن راه ندارد يا با او برخورد خشن صورت مي گيرد. علاوه بر آن اکثر اين جنرالان بي کفايت از حزب کمونيست سابق يا از جنگجويان جنگ داخلي هستند که با سياست مداران رابطه قوي دارند. سربازان و پليس در نظر آنان بي اهميت هستند و بطور متوسط 20 نفر در روز مي ميرند، رهبران حکومت تا حدودي نگران اين موضوع هستند. مقامات افغان مي گويند اين نگراني که سربازان بي اهميت جلوه مي کنند درميان مقامات غربي  گسترش پيدا کرده است. 
جان ساپکو سرمفتش بازسازي افغانستان به نام سيگار، در گزارش هاي اخيرش گفت ما دايما مي شنويم که فرماندهان تيل را مي دزدند و به طالبان مي فروشند، سلاح هايي را که من و شما پولش را پرداخت کرديم، آنها به طالبان مي فروشند. او در پايان به کنايه گفت تروريست ها زنجيره  تامين ما هستند.
در يک انترويو جنرال قيصر که خود فرزند يک ارتشي است  خيلي واضح از رهبران افغان احساس نا اميدي کرد که با سربازان شان احساس همدلي و همدردي ندارند. فرماندهان شان تيل و سلاح سربازان شان را به دشمنان شان مي فروشند. او گفت « کاش هر رهبر افغان پسر يا دختري مي داشت که در پوسته ها مي بود و هر شب قبل از خواب از خود مي پرسيد که آيا پسر يا دختر او امکانات لازم براي جنگ را دارد ؟».

دیدگاه شما