صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چرا روسیه باید با دشمن دوران جنگ سردش همکاری کند

-

چرا روسیه باید با دشمن دوران جنگ سردش همکاری کند

ساکنان روستاي دشت ارچي در شمال افغانستان از نزديک هاي رودخانه پنج جايي که مرز با تاجيکستان مشخص شده است در اواخر ماه فيبروري نيمه هاي شب صداي ناشناخته اي شنيدند. يکي از کشاورزان گفت که او نور طياره هايي که در کنار رودخانه در داخل خاک افغانستان ناحيه اي که در کنترل طالبان است را ديده است.
خبر حمله هوايي امريکا يا حمله ناگهاني عليه شورشيان در ولايت کندز خيلي سريع پخش مي شود، اما فرداي آن روز هيچ کس از چنين عملياتي معلومات نداشتند. روستاييان به اين نتيجه رسيدند که آن طياره ها مربوط به کشور قدرتمند ديگري بود که بدنبال عاملي براي فشار و نفوذ در افغانستان هستند. يکي از کشاورزان که از ما خواست او را گل آقا بناميم گفت آنها طياره هاي روسي بودند. آنجا منطقه اي است که از کنترل دولت خارج است پس سوال اين است چرا طياره ها در آنجا پايين شدند. 
چندين ماه پيوسته گزارش هايي در شمال افغانستان بدست مي رسيد که روسيه در حال افزايش حمايت هايش از طالبان است براي آنان سلاح و پول مي فرستند آنها به شبه نظامياني کمک مالي مي کنند که از سال 2001 به اين طرف در مقابل نيروهاي ايالات متحده و نيروهاي بين المللي مي جنگند.
اگر اين خبر درست باشد، نشانه بازگشت آشکار مسکو به ماجراجويي جنگ سرد در افغانستان است، در سال 1979 سربازان شوروي افغانستان را به اشغال خود در آورد تا حکومت کمونيستي در کابل را بر سر کار بيارود اما همين رهبران که حالا طالبان ناميده مي شود آنان را سخت زمينگير و از افغانستان بيرون راندند در آن زمان رييس جمهور امريکا رونالد ريگان بود که از مجاهدين  تحت عنوان نيروهاي آزادي بخش عليه شوروي حمايت مي کرد.
به گفته تحليل گران و ديپلمات هاي غربي در کابل هدف بازگشت روسيه به افغانستان جلوگيري از گسترش شبه نظاميان اسلامي و افراد وابسته با آنان به آسياي مرکزي است و علاوه بر آن مي خواهد وقتي که اداره ترامپ در پايان دادن به جنگ افغانستان با ناکامي روبرو گردد ايالات متحده را به چالش بکشد.
ترامپ هنوز در کابل سفيري را تعيين نکرده است و خيلي کم راجع به اين طولاني ترين جنگ تاريخ امريکا صحبت کرده است همچنين فرماندهان از وي خواسته است که سربازان بيشتري را به افغانستان بفرستد. يک ديپلمات غربي در کابل، به شرط ناشناس ماندن مطابق پروتکل ديپلماتيک گفت ايالات متحده فعاليتش کمتر شده حتي در افغانستان سفير ندارد در حالي که روسيه در سطح جهاني فعالتر شده است.
از وقتي که الکساندر منتيتسکي سفير روسيه در کابل در ماه دسامبر اذعان کرد که مسکو با طالبان تماس داشته است مقامات ايالات متحده و افغانستان واکنش هاي هشدار آميز نشان دادند. اوايل اين ماه جنرال جوزف واتيل رييس فرماندهي ايالات متحده به کنگره گفت روسيه از طالبان حمايت مي کرد اما او جزييات را آشکار نساخت.
روسيه حمايت تسليحاتي طالبان را رد کرد و اصرار دارد که تماس هاي آنان صرف براي کشاندن آنان به ميز مذاکره است. ضمير کابلوف نماينده ويژه ولاديمير پوتين در افغانستان گفت ادعاي کمک هاي مالي و تسليحاتي به شورشيان دروغ محض است اين ادعا ها براي توجيه شکست نظاميان و سياستمداران ايالات متحده است. ذبيح الله مجاهد سخنگوي طالبان دريافت کمک هاي نظامي و مالي از سوي روسيه را رد کرد.
اما يک مقام رياست امنيت ملي و آژانس اطلاعاتي افغان گفت ماموران اطلاعاتي روسيه براي طالبان وسيله استراتيژيک، پول، تجهيزات نظامي به شمول موشک هاي ضد طياره قديمي تهيه مي کردند. يکي از مقامات که نخواست نامي از وي برده شود چرا که صلاحيت صحبت با رسانه ها را نداشت گفت. حمايت روسيه از طالبان نقش مهمي را در پيشرفت آنان در تصرف کندز داشته است، مرکز کندز دوبار به مدت کوتاهي به دست طالبان افتاد اين شهر پنجمين شهر بزرگ افغانستان است.
اين نشانه تلاش پوتين به اعمال قدرت در سطح جهاني است در حالي که ايالات متحده در حال ضعيف شدن است. روسيه به نمايندگي از بشار اسد در جنگ سوريه مداخله نمود و مقامات اطلاعاتي ايالات متحده بر اين باوراند که پوتين يک کمپين مخفي براي دخالت در انتخابات رياست جمهوري سال 2016 به نفع ترامپ را هدايت کرده بود.
مقامات ايالات متحده روسيه را تهديدي براي دولت کابل مي دانند که تقلا مي کند سرپا بايستد، دولتي که تلفات سربازانش افزايش يافته و هر روز مناطقي را از دست مي دهد و همچنين تهديدي براي مردم افغانستان هست که هر روز تعداد کشته شدگان حملات طالبان رکوردها را شکسته است.  کاپيتان ويليام سالوين سخنگوي نيروهاي ايتلاف ناتو و ايالات متحده گفت ما مي دانيم که روسيه در افغانستان مي خواهد دست آوردهاي ايالات متحده و ناتو براي دولت افغانستان را تضعيف کند.
يک مقام افغان گفت ماموران اطلاعاتي روسيه با نمايندگان طالبان در تاجيکستان و مسکو ديدارهايي داشتند و گاهي اوقات آنها داخل خاک افغانستان در نزديکي مرز مانند کندز مي شوند. او اضافه کرد روس ها در يک جايي به عنوان ذهن خلاق و استراتيژيک براي طالبان کار مي کنند. شمال افغانستان بخصوص کندز مکان خوبي براي روسيه است چرا که دولت کابل کنترل کاملي بر اين مناطق ندارد و نزديک مرز تاجيکستان است و روسيه مي تواند با کمک متحدانش به آساني با طالبان در تماس باشند. هارون مير يکي از تحليلگران سياسي که معمولا به اين منطقه سفر مي کند گفت در شمال افغانستان فعاليت روس ها براي همگان روشن است.
او اضافه کرد روسيه همزمان با افزايش شبه نظاميان اسلامي تماس هايش را با طالبان در سال گذشته افزايش داده است. مقامات غربي و افغان بر اين باورند که بسياري از شبه نظاميان که از مناطق آسياي مرکزي هستند در برخورد نظامي پاکستان با قبايل سرحدي به سمت افغانستان آمدند و موجب ترس روسيه شده است به همين علت روسيه فعاليت هايش را بيشتر کرده است.
وحيد مژده که خود سابق يکي از مقامات طالبان بود و تا زمان حمله ايالات متحده در سال 2001 در اين سمت بود مي گويد روسيه تقريبا از يک دهه پيش با طالبان در تماس بودند و از طالبان دوبار به مسکو دعوت کردند آنها نگراني شان از حضور جنگجويان ازبک در ميان طالبان ابراز داشتند. مژده گفت طييب آغا مسئول سياسي طالبان به مسکو اطمينان داد که شبه نظاميان ازبک هيچ مشکلي را براي روسيه در آسيايي مرکزي ايجاد نخواهد کرد. حال روسيه بواسطه آن تماس ها مي خواهد به عنوان مصلح ظهور کند.
مسکو از ماه دسامبر تا بحال دو نشست چند مليتي برگزار کرده است و سومين نشست هم در اواسط آپريل برگزار شد و در اين نشست نمايندگان 12 کشور به شمول چين، پاکستان، ايران،هند و افغانستان در اين نشست اشتراک کردند.
ايالات متحده که بارها در تشويق طالبان براي گفتگوبا ناکامي مواجه شده است دراين نشست اشتراک نکرد، چرا که پيشاپيش با آنها مشورت صورت نگرفته است . همچنين ابتکار روسيه  طبق گفته هاي تحليل گران مانند وزنه سنگيني بر نفوذ ايالات متحده در افغانستان ظاهر خواهد شد.
بارنت روبين، مقام پيشين ايالات متحده در افغانستان در زمان اداره اوباما که حال معاون رياست همکارهاي بين المللي در دانشگاه نيويورک است گفت» وقتي که ما تماس هايمان را با طالبان افزايش مي داديم روسيه خيلي مشکوک مي نمود و حالا آنها با طالبان تماس دارند و ما دوست نداريم .انگيزه روسيه هرچه باشد کاري را مي کند که بايد بکند و آنها کوشش مي کنند که طالبان را به راه حل سياسي منطقه اي براي جنگ افغانستان ترغيب کند.

دیدگاه شما