صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

هند و افغانستان رابطه هزاران ساله دارند؛ بيانيه استاد سروردانش معاون دوم رئيس جمهور درمراسم هفتادمين سالروزاستقلال هندوستان

-

هند و افغانستان رابطه هزاران ساله دارند؛ بيانيه استاد سروردانش معاون دوم رئيس جمهور درمراسم هفتادمين سالروزاستقلال هندوستان

بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي  مَنپِريت وُهرا سفير کبير جمهوري هندوستان، اعضاي محترم کابينه و شوراي ملي افغانستان، سفرا و ديپلومات هاي مقيم کابل، حضار گرامي، مهمانان عاليقدر، خانم ها و آقايان! السلام عليکم و رحمت الله و برکاته.
بسيار جاي خرسندي است که امروز به نمايندگي از دولت و ملت افغانستان، در مراسم هفتادمين سالروز استقلال کشور دوست خود هندوستان در سفارت اين کشور در کابل اشتراک مي کنيم. در ابتدا روز ملي استقلال هندوستان را به دولت و ملت شريف هندوستان مخصوصا به جلالت مآب رام نات کويند رئيس جمهور و جلالت مآب نارندرا مودي صدراعظم هندوستان و به سفير کبير جمهوري هندوستان در کابل تبريک و تهنيت عرض مي کنم و اميدوارم مردم و کشور هندوستان همواره شاهد شکوفايي، رفاه و آسايش بيشتر باشند.
هندوستان سرزميني است با تمدن، فرهنگ و تاريخ کهن و دومين کشور پرجمعيت دنيا و بزرگترين دموکراسي جهان و يکي از ده کشور پيشرفته صنعتي و اقتصادي و از نگاه سياسي داراي جايگاه و تأثيرات بنيادي در تحولات منطقه اي و بين المللي. ما در افغانستان افتخار داريم که با چنين کشوري روابط بسيار دوستانه داريم. پيوندهاي بين دو مردم افغانستان و هندوستان سابقه هزاران ساله دارد. ما از دير زمان بين خود دادوستد تجارتي، فرهنگي و علمي داشته ايم و بسياري از مفاخر تاريخي و فرهنگي ما، ميراث مشترک ما را تشکيل مي دهد. خوشبختانه اين روابط در سال هاي اخير مخصوصا بعداز سقوط طالبان توسعه بيشتر يافته و حجم کمک هاي دولت هندوستان براي بازسازي افغانستان براي ما قابل توجه و قابل تقدير است. بند سلما به عنوان يک پروژه کلان ملي، به نشانه احترام و دوستي متقابل دو کشور،  بند دوستي افغانستان- هندوستان نام گرفت و همچنين ساخت تعمير جديد پارلمان افغانستان و امضاي توافقنامه سه جانبه بندر چابهار بين سه کشور هندوستان و ايران و افغانستان در ماه مي 2016 و سرمايه گذاري 500 ميليون دالري هند براي تکميل و گسترش اين بندر، نمونه هاي خوب ديگر اين همکاري ها است. بورسيه هاي تحصيلي هند براي محصلان افغانستان کمک شاياني براي ايجاد فرداي بهتر در افغانستان است و افتتاح کريدور هوايي براي صادرات توليدات افغانستان به هندوستان که در اين اواخر آغاز شده يک حرکت مثبت ديگر براي تقويت روابط تجارتي بين دو کشور است.
متأسفانه امروز مشکل تروريزم يک چالش بزرگ جهاني و منطقه اي است. حکومت افغانستان همواره از همه کشورهاي منطقه براي مبارزه جدي و همه جانبه با تروريزم در خواست کمک و همکاري داشته و صادقانه هم براي اين همکاري ها پيشقدم بوده است. هندوستان نيز کشوري است که مانند افغانستان قرباني تروريزم بوده و از اين جهت زيان هاي زيادي را متحمل شده است. با استفاده از اين فرصت، از دولت  هندوستان قدرداني مي کنيم از جهت اين که همواره در جبهه مبارزه عليه تروريزم از ما حمايت کرده است. ما از جامعه بين المللي و در رأس ايالات متحده آمريکا و اتحاديه اروپا و سازمان ناتو و سازمان ملل متحد و ساير نهادهاي بين المللي و کشورهاي دوست افغانستان نيز سپاسگذاري مي کنيم که در کنار دولت افغانستان ايستاده و در امر مبارزه با تروريزم و حمايت از سياست ها و برنامه هاي انکشافي حکومت افغانستان، همواره مردم ما را کمک کرده اند.
دولت افغانستان هرچند فعلا در يک جنگ تحميلي به سر مي برد و در خط مقدم نبرد با تروريزم و هراس افکني قرار دارد و هر روز افراد نظامي و ملکي ما قرباني تهاجمات وحشيانه تروريستي مي شوند اما در اساس، پاليسي ما مبتني بر يک سياست اقتصادمحور است و نه امنيت محور. کشورهاي منطقه مخصوصا همسايگان ما بايد به اين نکته مهم توجه کنند که سياست و پاليسي ما نبايد تنها بر محور امنيت تنظيم شود. ما کشورهاي منطقه اگر منافع ملي خود را بر مبناي همگرايي منطقه اي و منافع اقتصادي و توسعه روابط تجارتي و اقتصادي و استفاده از ظرفيت هاي کلان جغرافيايي و اقتصادي همديگر تنظيم نکنيم، ملت هاي ما همواره در فقر و محروميت به سر برده و هيچگاه نه به ثبات و امنيت پايدار دست مي يابيم و نه به توسعه و رفاه اقتصادي نايل مي شويم.  
افغانستان در گذشته از کانون هاي اصلي جاده ابريشم بوده و به عنوان قلب آسيا از نگاه ژئو استراتژيکي، آسياي شرقي، آسياي جنوبي، آسياي غربي و آسياي ميانه را به همديگر و همه اين چهار منطقه را به شرق ميانه و نهايتا به اروپا وصل مي کند. ما در افغانستان هرچند فعلا از نگاه اقتصادي با دشواري هايي مواجه هستيم، اما کشور ما خوشبختانه از يک موقعيت ژئو پوليتيک و ژئو اکونوميک بسيار مهم و از مواد خام سرشار و منابع طبيعي و زير زميني غني و بکري برخوردار است.
ما از نگاه اتصال منطقه اي و تنظيم و تطبيق پروژه هاي منطقه اي نيز در دو سال اخير گام هاي مهمي برداشته ايم که به برخي از آن ها فقط اشاره مي کنم: افتتاح پروژه کاسا 1000 با هدف انتقال 1000 مگاوات برق از قرغيزستان و تاجيکستان به پاکستان از طريق افغانستان با يک خط انتقال 1227 کيلومتري، آغاز کار پروژه انتقال گاز تاپي بين ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هندوستان، افتتاح خط آهن آقينه - آتا مراد و همچنين خط آهن بين ازبکستان و افغانستان و بين ايران و افغانستان و طرح خط آهن بين چين، قرغيزستان، تاجيکستان، افغانستان و ايران و  امضاي توافقنامه سه جانبه بندر ترانزيتي چابهار بين افغانستان، ايران و هندوستان.
در اين رابطه بايد يادآوري کنم که يکي از مشکلات اصلي در انکشاف تجارت بين دو منطقه مهم آسياي ميانه و آسياي جنوبي، مسأله فاصله است که باعث افزايش هزينه هاي ترانسپورتي مي شود. اين در حالي است که هم اکنون هند پنجمين کشور بزرگ مصرف کننده انرژي جهان است و بر اساس پيش بيني ها تا سال 2030 به سومين کشور بزرگ مصرف کننده انرژي در جهان تبديل مي شود و تقاضاي پاکستان نيز در سال هاي آينده چند برابر بيشتر خواهد شد. اما در آن سو در آسياي مرکزي، ترکمنستان و ازبکستان و تاجيکستان و قرغيزستان داراي منابع سرشار انرژي هستند.
با توجه به اين موضوع، افغانستان کوتاه ترين و ارزان ترين مسير ارتباطي و مناسب ترين کوريدورهاي انرژي بين اين دو منطقه را فراهم مي کند. طبق مطالعه صورت گرفته توسط بانک انکشاف آسيايي در سال 2005 راجع به تأثيرات اقتصادي کوريدورهاي جاده اي بين آسياي مرکزي و آسياي جنوبي از طريق افغانستان، در صورتي که 13586 کيلومتر کوريدورهاي جاده اي مورد نياز براي تجارت منطقه اي بين آسياي مرکزي و آسياي جنوبي و از جمله 3657 کيلومتر آن در داخل خاک افغانستان تکميل گردد، تجارت منطقه اي به ميزان 160 درصد و تجارت ترانزيتي در کل منطقه به ميزان 111 درصد افزايش خواهد يافت.
همانند موضوع کوريدورهاي جاده اي، افغانستان در عرصه انتقال گاز طبيعي و انتقال برق بين آسياي مرکزي و آسياي جنوبي نيز مناسبترين و بهترين مسير مي باشد. بنا بر اين افغانستان پتانسيل تبديل شدن به کانون يک بازار واحد انرژي آسياي مرکزي - آسياي جنوبي را دارا است. چنين بازاري براي هر دو منطقه تحول ساز خواهد بود و به رشد اقتصادي در کل منطقه کمک قابل توجهي خواهد کرد و به همين جهت ما از همه کشورهاي منطقه مي خواهيم که بيايد در جهت تحکيم و توسعه همگرايي منطقه اي و رشد اقتصادي منطقه، همکاري بيشتر داشته باشيم. همانگونه که هميشه اعلام داشته ايم دروازه هاي افغانستان به روي همه باز است و ما از هر نوع اقدام و طرح هاي مثبت در اين رابطه استقبال مي کنيم.
در پايان، يک بار ديگر سالگرد استقلال هندوستان را تبريک مي گويم و مي خواهم خطاب به دولت ها و ملت هاي سه کشور هندوستان، افغانستان و پاکستان بگويم که:
همانطور که سالروزهاي استقلال يا استرداد استقلال کشورهاي ما (افغانستان و پاکستان و هندوستان) به همديگر نزديک است( 14 و 15 و 19 آگست ) و اين يک اتفاق بسيار نيک و معنادار است، بياييد دلها و انديشه ها و سياست هاي خود را نيز به همديگر بيش از پيش نزديک سازيم. من روز هاي ملي استقلال پاکستان، هندوستان و افغانستان را به همه ملت هاي با هم برادر اين سه کشور از صميم قلب تبريک مي گويم. بدون شک، شادي ها و غم هاي ما در اين سه کشور به همديگر درهم تنيده است. بياييم شادي هاي مان را تقسيم کنيم و در غم ها شريک هم باشيم. ما همگي سرنوشت مشترک داريم. بياييد همه با هم در جهت خير و رستگاري مردمان خود، تلاش کنيم تا صلح و ثبات پايدار در منطقه خود ايجاد کرده و زمينه رفاه و آسايش مردم خود را فراهم نماييم.
با درود بي پايان به روان تابناک همه کساني که در راه عزت و سربلندي و آزادي و استقلال ملت ها فداکاري کردند، مخصوصا رهبر فقيد استقلال هندوستان مهاتما گاندي بزرگ و اولين صدراعظم مبارز هندوستان بعد از استقلال جواهر لعل نهرو.

پاينده باد دوستي افغانستان و هندوستان
والسلام عليکم و رحمت الله و برکاته.

دیدگاه شما