صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چرا اکنون؛ چین گفتگوهای سه جانبه چین- پاکستان- افغانستان را راه اندازی کرده است؟

-

چرا اکنون؛ چین گفتگوهای سه جانبه چین- پاکستان- افغانستان را راه اندازی کرده است؟

در16 ماه دسامبر جاری پکن، میزبان گفتگوهای سه جانبه چین- افغانستان- پاکستان بود. وانگ یی وزیر خارجه چین، صلاح الدین ربانی وزیر خارجه افغانستان و خواجه آصف وزیر خارجه پاکستان در این نشست اشتراک کرده بودند. سه کشور متذکره، در ماه جون گذشته موافقت کردند میکانسیم گفتگوهای سه جانبه را در راستای تقویت همکاری های سه جانبه در بخش های سیاسی، اقتصادی و امنیتی راه اندازی کنند. قرار است در سال 2018 میلادی، افغانستان میزبان دور دوم این نشست باشد.
وانگ یی، وزیر خارجه چین در یک کنفرانس خبری بعد از این نشست اعلام کرد:" افغانستان و پاکستان موافقت کرده اند ارتباطات دو جانبه هرچه زودتر گسترش داده، همجواری مسالمت آمیز و اعتقاد به پیدا کردن یک راه حل برای نگرانی ها دو طرفه را از طریق گفتگوهای جامع و مشوره پیدا کنند." آقای وانگ گفت:" این، پیشرفت مهمی است که در جریان این نشست حاصل گردید."
حد اقل از دیدگاه پکن، توافق همکاریهای اقتصادی در رابطه به دهلیز اقتصادی چین- پاکستان خود به عنوان نقطه عطفی در چارچوب ابتکاری یک کمربند - یک راه چین می باشد که این نیز یکی دیگر از دست آورد های مهم می باشد که از داخل این نشست حاصل می شود. وزیرخارجه چین گفت: پاکستان و چین در حال برنامه ریزی توسعه دهلیز اقتصادی چین- پاکستان به افغانستان می باشند. آقای وانگ علاوه کرد:" در درازمدت، ما این دهلیز را به افغانستان و سپس بر اساس یک زمانبندی معین، دهلیز اقتصادی چین-پاکستان را به آسیای مرکزی و به دهلیز اقتصادی آسیای غربی متصل خواهیم کرد."
پکن به گونه مکرر مدعی شده، دهلیز اقتصادی چین- پاکستان به طول 3 هزار کیلومتر، که از ایالت کاشغر چین شروع شده و به بندر گوادر در پاکستان خاتمه می یابد در آینده " کمر بند اقتصادی جاده ابریشم را به شمال و در قرن 21 ، به جاده ابریشم دریایی در جنوب وصل خواهد کرد" چین در چارچوب نقشه ابتکاری یک کمربند- یک راه، میلیارد ها دالر را روی ساختمان سازی، راه اندازی شبکه های خط آهن، پایپ لاین و کابل های نوری در امتداد این دهلیز سرمایه گذاری خواهد کرد.
از طرف دیگر، هند که توسط ایالات متحده امریکا حمایت می شود، در گذشته با راه اندازی دهلیز اقتصادی چین- پاکستان که از قلمرو مورد مناقشه این کشور می گذرد مخالفت کرده است. در نیمه ماه دسامبر، ناصر خان جنجوا، مشاور امنیت ملی پاکستان در جریان یک سیمینار در اسلام آباد، به شدت از " توطئه علیه" دهلیز اقتصادی چین- پاکستان توسط هند و امریکا انتقاد کرد. آقای وانگ نیز پس از نشست سه جانبه، یک بار دیگر تاکید کرد:" دهلیز اقتصادی چین- پاکستان کشور و یا جریان سومی را مورد هدف قرار نخواهد داد، اما وی ابراز امیدواری کرد که مفاد این دهلیز، به تمام منطقه برسد و نیروی قوی برای ادغام منطقه شود."
وی گفت:"دهلیز اقتصادی چین- پاکستان یک پروژه اقتصادی است و نباید سیاسی شود." چنانچه گفته شده، جاه طلبی چین برای متحد کردن بیشتر هردو کشور، پاکستان که از دیر زمانی به عنوان "دوست خوب" تفسیر شده و افغانستان را از طریق چنین نشستها در حوزه نفوذ خود در آورد. اکنون، چنین به نظر می رسد پاکستان و افغانستان آماده اند تا برای درازمدت در این میدان نقش بازی کنند.
بنا به گفته وزارت خارجه پاکستان، افغانستان و پاکستان" اختتامیه موفقانه نوزدهمین دور نشست کنگره حزب کمونیست چین را تبریک گفته و به گونه کامل حمایت شان را از ابتکار که توسط رییس جمهورشی جینگ پینگ، برای ساختن یک جامعه با آینده مشترک بشری اعلام کرده اند."
آقای وانگ در جریان کنفرانس مطبوعاتی گفت:" نشست ما هرگز گروه دیگری را مورد هدف قرار نداده و نه در آینده سوژه ای برای تحت تآثیر قرار دادن کشور و نیروی دیگری خواهد شد." چنانچه قبلا در ویب سایت دیپلومات ذکر گردید، در ماه اگست سال جاری، رییس جمهور دونالد ترامپ، وقت استراتژی اش در قبال افغانستان و جنوب آسیا را اعلام کرد، از پاکستان به عنوان لانه امنی برای تروریستان نام برد. در بیانیه ای که اخیرا توسط استراتژی امنیت ملی منتشر شده است، امریکا یک بار دیگر به شدت پاکستان را همراه با ( روسیه و چین ) در ارتباط به موضوعات مختلف مورد حمله و انتقاد قرار داده است.
هفته گذشته، مایک پینس، معاون رییس جمهور امریکا، در جریان دیدارش اش از افغانستان گفت که پاکستان از مدت های طولانی به این سو، لانه های امنی را برای طالبان و سایر گروه های دهشت افگن فراهم کرده است، به گفته وی " رییس جمهور ترامپ متوجه این اعمال پاکستان می باشد". با در نظرداشت این موضوعات، حمایت فعال چین از پاکستان و افغانستان در بخش های مختلف، بدون تردید نقش ایالات متحده امریکا در منطقه را به چالش خواهد کشید.
همچنین، در جریان نشست سه جانبه چین- پاکستان - افغانستان دو کشور پاکستان و چین اعلام کردند که که آنها از دولت افغانستان در راستای پیشبرد گفتگوهای صلح با طالبان حمایت می کنند.
منبع: دیپلومات

دیدگاه شما