صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بازنگاهی به رویدادهای افغانستان در یک ماه گذشته و پیامدهای آن

-

بازنگاهی به رویدادهای افغانستان در یک ماه گذشته و پیامدهای آن

رویدادهای امنیتی
ماه ثور امسال در افغانستان در حالی آغاز شد که یک انفجار مرگبار در بخش غرب کابل، حدودا 69 کشته و 120 زخمی برجای گذاشت. این حادثه در یک مرکز ثبت نام رأی دهی برای انتخابات پارلمانی پیش رو، اتفاق افتاد که مسؤلیت آن را گروه داعش به عهده گرفت. این حمله که شرکتکنندگان پروسه انتخابات را مورد هدف قرارداده بود، باعث کمرنگ شدن اشتراک مردم برای ثبت نام رأی دهی گردید. از این رو ضرورت دارد که حکومت وحدت ملی برای ایجاد انگیزه دوباره مردم، به تأمین امنیت پروسه انتخابات توجه جدی نماید.
حمله بر مرکز توزیع تذکره جهت ثبت نام رأی دهی در غرب کابل با واکنشهای تند شهروندان کشور مواجه گردید. این امر باعث شد که رییس جمهور افغانستان برای تأمین امنیت شهروندان غرب کابل یک حوزه امنیتی مستقل را در نظر بگیرد که این حوزه هم اکنون در غرب کابل به فعالیت خود آغاز کرده است.
علاوه بر عملیات مرگبار غرب کابل، در روز دوشنبه 10 ثور، پس از یک انفجار کوچک در منطقه شش درک کابل، پس از حضور خبرنگاران در محل حادثه، یک انفجار قدرتمند دیگری نیز رخ داد که باعث کشته و زخمی شدن، شمار زیادی از خبرنگاران گردید. این حادثه مورد نکوهش جامعه جهانی نیز قرار گرفت و در افغانستان روز دهم اردیبهشت را روز خونین رسانههای افغانستان نام نهاده اند که هر سال در این روز از کشته شدههای رسانههای کشور بزرگداشت بعمل خواهد آمد.
از آنجا که عملیات خونین انتحاری بر خبرنگاران را نیز داعش برعهده گرفت، در افکار عمومی افغانستان این تلقی پدید آمده است که ممکنست داعش در افغانستان یک پدیدهی استخباراتی ساختگی باشد که پاکستان و دیگر کشور های حامی تروریستان، برای راه اندازی عملیاتهای خاص و ایجاد جنگهای فرقهی در افغانستان از آن استفاده نمایند. داعش تاکنون بیشتر جامعه تشیع افغانستان را مورد خونبارترین حملات انتحاری قرارداده؛ اما تاکنون وحدت و همگرایی شیعه و سنی در افغانستان مستحکم و پا برجا باقی مانده است.
در ماه ثور امسال، علاوه بر مرکز افغانستان، ولایاتهای دور دست این کشور نیز شاهد ناآرامیهای پراکنده بود که حملۀ اخیر طالبان بر مرکز شهر فراه در صدر اخبار داخلی این کشور قرار گرفت.
حمله افراد طالبان حوالی ساعت یک بامداد روز سهشنبه ۲۵ ماه ثور در شهر فراه آغاز شد که با آغاز حملات سنگین نیروهای کمکی از مرکز، طالبان سرانجام با تحمل تلفات سنگین دوباره از شهر فرار کردند. اما آنچه که قابل توجه رسانهها قرار گرفت تلفات صورت گرفته و خسارات به وجود آمده نبود بلکه چگونگی برنامه ریزی این حمله سنگین در شهر فراه بود.
وزیر دفاع افغانستان که همراه با وزیر داخله، رئیس امنیت ملی و فرمانده نیروهای خارجی مستقر در افغانستان، به فراه رفته بود، اذعان داشت که جنگ در این ولایت، از سوی همسایههای افغانستان برنامه ریزی شده است. فرمانده نیروهای خارجی نیز بر دست داشتن ایران در تجهیز طالبان در جنگ فراه تصریح کرد. شهر فراه از شهرهای استراتژیک افغانستان در همسایگی با ایران و درنزدیکی با پاکستان قرار دارد. فراه برای افغانستان بعنوان دروازه ورودی به بندر چابهار میباشد، به نظر میرسد که ادامۀ ناآرامیها دراین شهر، اگر کنترل نشود در رابطۀ تجاری و سیاسی افغانستان و ایران خدشه وارد خواهد ساخت.
به خاطر ادامۀ حملات طالبان و ناآرامیهای مرکز و ولایات افغانستان، نمایندگان مردم در پارلمان افغانستان، سرانجام معصوم استانکزی رئیس عمومی امنیت ملی را استیضاح کردند. اما رئیس عمومی امنیت ملی این بار نیز مانند گذشته رد صلاحیت نگردید و به کرسی خود بازگشت.
همزمان با واکنش پارلمان افغانستان، وزارت کشور افغانستان نیز در اقدام دیگر، فرماندهان پلیس 14 ولایت این کشور را تبدیل کرد. وزیر داخله افغانستان آوردن شفافیت بیشتر در پلیس، گزارش دهی درست و حساب دهی فعال را از جمله عوامل اساسی این تبدیلی عنوان کرد. در یک اقدام دیگر اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، ژنرال مراد مراد معاون ارشد امنیتی وزارت داخله افغانستان را از وظیفه اش برکنار کرد و رئیس گارد امنیتی ریاست جمهوری را به جای او گماشت.
نشر خبر برکناری این ژنرال با تجربۀ افغانستان، با واکنشهای مختلف در شبکههای اجتماعی رو به رو شد. آقای مراد در روز خداحافظی اش، وضعیت پلیس را در افغانستان از لحاظ اکمالات و تجهیزات بسیار اسف بار خواند.
قابل ذکر است که پلیس افغانستان جدا از کمبود امکانات و معاشات، از اختلافات عمده در سطح رهبری و فرماندهان پلیس نیز رنجبر می برد. گفته میشود که علت برکناری جنرال مراد نیز ریشه دراختلافات هیأت رهبری پلیس داشته است. این درحالی است که به دلیل جنگهای تحمیل شده بر افغانستان، پلیس این کشور علاوه بر وظیفه عمومیاش که تأمین نظم عمومی است عملا درکنار ارتش افغانستان در میدانهای جنگ مشغول نبرد میباشند.
رویدادهای سیاسی
آغاز روند توزیع تذکره الکترونیکی، دوباره جنجالهای سیاسی حکومت افغانستان را در صدر اخبار قرار داد. روند توزیع تذکره الکترونیکی روز پنجشنبه، 13 ماه ثور با گرفتن تذکره الکترونیکی توسط رئیس جمهور غنی، سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری، رؤسای مجلس نمایندگان و شماری دیگر از مقامات عالی رتبه دولتی، آغاز شد. اما عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه کشور در مراسم آغاز روند توزیع تذکره الکترونیکی حضورنیافت و لحظات بعد از آغاز این روند، در یک کنفرانس خبری مخالفت خود را با آغاز روند توزیع شناسنامه الکترونیکی اعلام کرد.
روند توزیع تذکره الکترونیکی در حالی در افغانستان آغاز شده که در سطح رهبری حکومت وحدت ملی درباره آن توافق وجود ندارد و باعث تنشهای سیاسی در سطح اقوام افغانستان گردیده است. اختلافات اساسی درپروسه تذکره الکترونیکی، ناشی از عدم توافق نخبگان قومی افغانستان در مورد چگونگی ذکر هویت ملی در این تذکرهها میباشد. ریاست اجرائیه افغانستان که پنجاه درصد سهم حکومت وحدت ملی را از آن خود میداند، بر توقف این پروسه تأکید دارد. اما رئیس جمهور میگوید که او حکومت داری خوب و تأمین امنیت شهروندان را بیشتر دراولویت قرار میدهد و تذکره الکترونیک در تطبیق این اولویت ها او را کمک میکند.
رییس جمهوراشرف غنی که اخیرا در نشست فوقالعادۀ سران سازمان همکاری کشورهای اسلامی با محوریت موضوع فسلطین درترکیه حضور یافته بود تأکید کرد که وضعیت افغانستان بدتر از فلسطین است.
اختلافات رهبران سیاسی در افغانستان در این اواخیر افزایش یافته است. علاوه بر ریاست اجرائیه کشور، معاون اول رئیس جمهور نیز مدت بیش از یکسال است که بر اثر اختلافات سیاسی اش با رئیس جمهور، هم اکنون درترکیه به سر میبرد.
اختلافات سیاسی و قومی نسبت به گذشته به طور بی سابقه رشد کرده است. اما تیم ریاست جمهوری افغانستان مدعی است که برای سیستم سازی و ایجاد یک حکومت نظام مند، ناگزیر است که دست رهبران سیاسی و قومی را از مدیریت تخصصی کشور کوتاه سازد.
اختلافات سیاسی به وجود آمده ریشه در رقابتهای نخبگان قومی نیز دارد که هرکدام با تزریق انگیزههای قومی، به دنبال کسب امتیازهای قومی و گروهی شان میباشند. بنا براین وضعیت اکنون کشور، به انسجام اجتماعی و سیاسی بیشتر ضرورت دارد ولی در این زمینه هیچ کاری صورت نگرفته است.

دیدگاه شما