صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

«روحیهء شانگهای» کمک به صلح در افغانستـان

-

«روحیهء شانگهای» کمک به صلح در افغانستـان

قرار است ماه آینده نشست سران سازمان همکاری شانگهای در چینگداو کشور چین برگزار گردد، در این نشست رؤسای کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از جمله افغانستان و کشورهای ناظر در این مراسم با اشتیاق شرکت خواهند کرد. این مراسم به دلیل 18 ساله شدن (جشن بلوغ)  اعضای شامل در سازمان همکاری شانگهای و شمولیت کشورهای هند و پاکستان برای اولین بار در این نشست، از جمله مهم ترین و باارزش ترین دیپلماسی در حال اجرای کشور چین در سال روان است.
در حال حاضر آسیا به طور کلی دارای ثبات امنیتی میباشد، اما تمام کشورها با دغدغه های بی پایان تروریسم، افراط گرایی، جدایی طلبی، قاچاق مواد مخدر، تهدید جنایات سازمان یافته بین المللی، تک صدایی (یک جانبه گرایی)، حمایت گرایی و پوپولیسم روبرو اند. این ها سبب ایجاد سوالی میگردد، آیا به انزواگرایی همسایگان برگردیم یا اجازه بدهیم گروه های مخالف در میان حوزهء ما ایجاد گردد و یا هم دست به دست هم داده در مقابل این مشکلات ایستاده گی نماییم؟
برقراری صلح در افغانستان و بازسازی چهارراه های اقتصادی جدید، سیاست افغانستان با کشورهای همسایه وعملکرد جامعه بین الملل در قبال مشکلات افغانستان، مستقیما با امنیت و رفاه تمام مردم افغانستان مرتبط است. این دوباره سبب ایجاد سوال میگردد، آیا افغانستان از نفرین تاریخ رهایی خواهد یافت و بازهم میدان جنگ قدرت های جهان نخواهد شد یا به بندر همکاری کشورها مبدل خواهد شد؟
سازمان همکاری شانگهای با تاریخچه و دستاوردهای خود، مرجع مثبت برای حل مشکلات افغانستان فراهم کرده است. به زودی با برگزاری نشست چینگداو همکاری های فراوان برای برقراری صلح در افغانستان فراهم خواهد شد.
در قدم اول، پایه و اساس سازمان همکاری های شانگهای»روحیه شانگهای»، اعتماد متقابل، منافع مشترک، برابری، احترام به تمدن های مختلف و تعقیب توسعه مشترک میباشد. اعمال این روحیه بالای خود و دیگران با در نظرداشت ارزش های سنتی کشور های آسیا و منافع مشترک، پرستیز و ویژگی این سازمان را میسازد. سازمان همکاری های شانگهای نه تنها زنجیر اعضای این سازمان میباشد بلکه برای حل مشکلات جامعه بین الملل و افغانستان اهداف واقعی دارد، برعلاوه به طور فعالانه برای ایجاد روابط بین المللی با انجمن سرنوشت انسان ها تلاش میکند.
در قدم دوم، اصول دوستی و همکاری همیشگی سازمان همکاری های شانگهای احترام استقلال حاکم بر کشورهای عضو سازمان و کشورهای ناظر، احترام به قلمرو و شهروندان حمایت چندین جانبهء کشور ها در شرایط به وجود آمدن مشکلات حاد، مخالفت با دخالت ها در سیاست داخلی، مخالفت با دخالت در تحریم های یک جانبه به عنوان وسیلهء برای اعمال فشار سیاسی و اقتصادی بر کشور های مستقل، مخالفت بی درنگ با استفاده از زور به عنوان تهدید . سازمان همکاری شانگهای و کشور چین برای حل مشکلات حاد از راه های صلح آمیز، قانونی و سازنده استفاده میکند. بنابراین، به شمول افغانستان کشورهای شامل در سازمان هنگام برگزاری نشست ها احساس برابری، راحتی، حاکمیت و امنیت بیشتر بدست می آورند.
در قدم سوم، سازمان همکاری های شانگهای توجه زیادی به امور افغانستان میکند به همین دلیل بیانیه و طرح اقدام برای مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمان یافته را صادر کرد. همچنان در سال 2009 جلسهء ویژه برای مشکلات افغانستان دایر نمود و برای بار دوم دفتر ارتباطات و جلسهء در سطح وزارت خارجه را راه اندازی کرد. سازمان همکاری شانگهای همیشه حامی دولت و مردم افغانستان برای دستیابی به صلح واقعی و تلاش برای مبارزه با تروریسم میباشد. این سازمان درخواست همکاریهای بیشتر جامعه بین المللی را تحت رهبری سازمان ملل متحد برای حل مشکلات سیاسی افغانستان میدهد. افغانستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای میباشد، چین همواره خواهان شرکت بیشتر افغانستان در چارچوب فعالیت های مرتبط این سازمان میباشد و امیدوار است که به زودی افغانستان به شکل فعالانه به حیث عضو رسمی این سازمان معرفی گردد. سازمان همکاری شانگهای نه تنها راه های روابط افغانستان و کشورهای خارجی را گسترش میدهد، بلکه همکاری های عملی افغانستان با کشور های همسایه را روی پلت فورم مناسب تقویت خواهد کرد.
در قدم چهارم، سازمان همکاری شانگهای اعتماد و قدرت مبارزه با تروریسم را در هر نقطه افغانستان افزایش میدهد. از زمان ایجاد سازمان همکاری شانگهای به این طرف، حفظ ثبات امنیتی منطقه و مبارزه جدی با «ترکستان شرقی» وغیره « سه نیرو» از اولویت های این سازمان میباشد. در زمینه مبارزه با تروریسم سازمان همکاری شانگهای نه تنها دارای مدارک و اسناد معتبر است بلکه فعالیت های حقیقی  زیاد را انجام داده است، شامل: جمع آوری اطلاعات، اجرأت قانونی با همکاری قضایی، برگزاری تمرینات منظم مبارزه با تروریسم برای اعضای سازمان، هماهنگی اقدامات برای از بین بردن منابع مالی و کانال های تأمین مواد تروریسم، کنترول مرزهای متاثر و تحقیق مشترک در مورد جنایات تروریستی بین المللی را نیز انجام میدهد. بیانیهء منتشر شدهء آستانه در ماه ششم سال گذشته بر اهمیت مبارزه با تروریسم و تقویت تلاش بر مقابله با افراطی های جامعه که نظیر تروریسم است به خصوص جوانان افراطی، پیشگیری تبعیض در دین، نژاد، ایدیولوژی و افراط گرایی سیاسی، تاکید کرده است.
در قدم پنجم، سازمان همکاری شانگهای برای شرکت افغانستان در همکاری های مشترک منطقه فرصت مناسب فراهم کرده است. در سال های نزدیک، همکاری کشورهای عضو در سازمان همکاری شانگهای در پیشرفت پروژه استراتیژیکی»یک کمربند و یک راه»، بلند بردن ظرفیت تولیدی، ایجاد راه های حمل و نقل، منابع انرژی کیماوی، کشاورزی و دامداری، تبادل فرهنگی و حفظ محیط زیست نتایج پرباری به دست خواهد داشت.
سازمان همکاری شانگهای به تدریج تسهیلات سازمانی را برای همکاری اقتصادی منطقه و ارتقای تسهیلات تجارتی و سرمایه گزاری ایجاد میکند، همچنان در توسعه زیر ساخت های حمل و نقل از جمله راه آهن عمل خواهد کرد.
با امضای توافق نامه تسهیل حمل و نقل بین المللی توسط کشورهای عضو در سازمان همکاری شانگهای دروازه ایجاد خط حمل و نقل بیش از 9300 کیلو متر را تا 2020 به روی خود باز کردند. برعلاوه شمولیت کشورهای دیگر را در آینده استقبال خواهیم کرد. مطالعات و تحقیق در مورد نحو استفاده ازین خط حمل و نقل، افغانستان را به زنجیرهء صنعتی با ارزش و حمل و نقل در سطح منطقه مبدل خواهد کرد. افغانستان یکبار دیگر به مرکز حمل و نقل منطقه و ممثل راه ابریشم قدیم مبدل خواهد شد.
نشست چینگداو با میزبانی کشور چین دارای محتویات جامع و مشارکت گستردهء برجستگان، یک رویداد بزرگ تاریخی را رقم خواهد زد. قدرت رهبری و هماهنگی چین سهم مشارکت افغانستان را مهم خواهد دانست.

دیدگاه شما