صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تأملی بر نتیجه ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل

-

 تأملی بر نتیجه ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل

نتیجه ابتدایی انتخابات پارلمانی ولایت کابل سرانجام سه ماه بعد از برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان اعلام شد. انتخابات پارلمانی کابل در 28 میزان برگزار شد ولی به خاطر مشکلات و عدم مدیریت درست پروسه انتخابات، بسیاری از شهروندان کابل موفق نشدند رأی بدهند. از این رو کمیسیون مستقل انتخابات روز 29  میزان را نیز برای رأی گیری در کابل تمدید کرد. در این دو روز متوالی هشت صد کاندیدای پارلمانی برای نمایندگی از ولایت کابل با هم به رقابت پرداختند.
انتخابات پارلمانی کابل آن قدر با تخلف، عدم مدیریت و نارسایی همراه بود که توانایی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان را به کلی زیرسؤال قرار داد. وضعیت آشفتۀ انتخابات پارلمانی در کابل شفافیت رأی دهی و صیانت از آرای مردم و نامزدان پارلمانی را در یک حالت ابهام جدی مواجه ساخت. کمیسیون شکایات انتخاباتی پس از بررسی های لازم ناگزیر اعلام داشت که در این وضعیت آشفته هرگز نمی توان داوری های لازم و قانونی را انجام داد و به همین خاطر انتخابات پارلمانی کابل را باطل اعلام کرد و به کمیسیون مستقل انتخاباتی حکم داد که مطابق به احکام قانون انتخابات، انتخابات پارلمانی کابل را دوباره برگزارکند. این فیصله کمیسیون شکایات انتخاباتی مورد قبول کمیسیون مستقل انتخابات، حکومت افغانستان و شماری از نامزدان قرار نگرفت و سرانجام  کمیسیون مستقل انتخابات پس از سه ماه و جنجال های فراوان نتیجه مقدماتی انتخابات پارلمانی کابل را اعلام کرد.
در فهرست برندگان انتخابات ولسی جرگۀ کابل که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات نشر شده است، شماری از چهره های جدید دیده شده و برخی از چهره های منتقد حکومت در این فهرست راه نیافته اند. اجمل رحمانی، الحاج عبدالقیوم خیرخواه، فدا محمد الفت صالح، احمد جاوید جیحون، رمضان بشردوست، خان آغا رضایی، امیرگل شاهین، غلام حسین ناصری، ملا محمد خان احمدی، الله گل مجاهد، سید محمد محمدی، امان الله گذر، خان محمد وردک، قاضی میر افغان صافی، اجمل گلاب، احمد ضیا عظیمی شینوزاده، توفیق وحدت، عبیدالله کلیمزی وردک، حفیظ الله جلیلی، محمد فرهاد صدیقی، انورخان اوریاخیل، زرگی حبیبی، حبیب الرحمان سیاف، نجیب الله ناصر، فاطمه نظری، مرسل نبیزاده، شینکی کروخیل، روبینا جلالی، فوزیه ناصریار گلدرهیی، مریم سما، سلیمه نیکبین، زهره نوروزی و نظیفه ذکی برندۀ انتخابات کابل معرفی شدند. در این لیست ابتدائیه ۲۴ مرد و ۹ زن شامل می باشند.  تیپ های راه یافته بیشتر از چهره های متنفذ قومی و مردمی، تجارت پیشه و شماری هم از نمایندگان پیشین پارلمان می باشند. چهره های علمی و فرهنگی که در انتخابات های گذشته از جانب احزاب سیاسی و به حمایت و سفارش رهبران جهادی ثبت نام می کردند این بار به صورت مستقل نامزد شده بودند. اما این صنف اجتماعی این بار در کابل شانس موفقیت نیافتند. رهبران احزاب جهادی این بار همگی از صنف اکادمیک عبور کردند و به فرزندان خودشان اعتماد کردند. هرچند که فرزندان آنان نیز با اقبال مردم مواجه نشدند ولی بازهم یک سوژه قابل تأمل برای تحلیلگران اجتماعی به وجود آمد و آن اینکه واقعا دلیل گسست اعتماد میان رهبران سیاسی و نخبگان فرهنگی، رهبرزادگان و توده مردم چیست؟ این سؤال بحث جداگانه لازم دارد.
با حذف شدن نخبگان علمی و دانشگاهی، جنرالان نظامی و فرزندان رهبران سیاسی از لیست نتیجه ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل، می توان نتیجه گیری کرد که خانواده های رهبران سیاسی ونظامی و همچنین طبقه دانشگاهی و علمی کابل در پارلمان آینده کشور نماینده ندارند. متنفذین اجتماعی، طبقه تجارت پیشه و چهره های جوان و رسانه ی این بار دارای نمایندگان بیشتر می باشند. اگر تقسیم بندی را از ادبیات متداول جامعه شناختی و تحلیل اجتماعی منحرف بسازیم و براساس نقش قومیت و قبیله به اندازه گیری این پدیده اجتماعی بپردازیم باید به گونه ی دیگر روایت کنیم. براساس این روایت بسیاری از خرده اقوام ساکن در کابل این بار در پارلمان آینده کشور نماینده ندارند. سهم هزاره ها از حوزه انتخابیه کابل نسبت به گذشته بسیار کمرنگ است با این که اکثریت نامزدان دانشگاهی و تحصیل کرده در انتخابات امسال کابل را همین قوم هزاره تشکیل می دادند. هرچند که تقریبا تمامی احزاب سیاسی و نامزدان مستقلی که در نتیجه اولیه کامیاب نشده اند در نتیجه انتخابات اعتراض دارند وخواهان برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی کابل شده اند ولی حتی پس از بررسی شکایات آنان، در نتیجه نهایی چندان تغییرات قابل توجه به وجود نخواهد آمد.
با اعلام نتیجه انتخابات، اینک مسؤلیت های بعدی به عهده کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی افتاده است. براساس قانون انتخابات افغانستان، کمیسیون مستقل شکایتهای انتخاباتی صلاحیت رسیدگی به شکایات در مورد تخلفات انتخاباتی را دارد و ممکن است تصمیم آن در نتیجه نهایی تغییراتی به وجود آود.
نامزدان ناکام که در لیست اولیه نتیجه انتخابات کابل راه نیافتند  روز سه شنبه 25 جدی در یک کنفرانس خبری کمیسیونهای انتخاباتی را متهم به تقلب و فساد گستردهی انتخاباتی کردند و خواستار ابطال آرای کابل و برگزاری مجدد انتخابات این ولایت شدند. این معترضان شامل شماری از نمایندگان فعلی مجلس نمایندگان و نامزدان انتخابات پارلمانی حوزهی کابل، جامعهی مدنی و نهادهای مدنی و سیاسی می گردد.
در اعلامیهای که از سوی این معترضان به نشر رسیده آمده است: «انتخابات کابل مطابق به فیصلهی قانونی و حقوقی کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی در ۲۴ ساعت باطل اعلان گردیده و بر اساس یک میکانیزم دقیق و قانونی مجدداً انتخابات شفاف، عادلانه، سری و سراسری برگزار گردد.»
کمیسیون مستقل انتخابات  نیز پس از اعلام نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی کابل از نامزدان معترض خواست که در جریان ۴۸ ساعت باید شکایتهای شان را به کمیسیون شکایات انتخاباتی درج کنند و پس از بررسی این شکایتها، نتایج نهایی انتخابات اعلان خواهد شد. قوانین انتخاباتی افغانستان، کمیسیون شکایات انتخاباتی را بعنوان مرجع اصلی نظارت بر انتخابات تعیین کرده است. بر اساس قانون انتخابات، کمیسیون شکایات انتخاباتی صلاحیت نظارت و داوری بر مسایل انتخاباتی را بر عهده دارد.
اما عدم پیش بینی میکانیزمهای دقیق برای حل منازعات میان کمیسیون انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی، معمولا باعث اختلاف و اختلال در روند انتخابات ها می گردد. مطابق قانون انتخابات، تصمیم نهایی را در مورد نتیجه انتخابات، کمیسیون شکایات انتخاباتی میگیرد، تصدیق و اعلام نتیجه انتخابات بر عهده ی کمیسیون مستقل انتخابات است. با این رویکرد، اگر کمیسیون مستقل انتخابات، نتیجه ی انتخابات را اعلان نکند، در این صورت میکانیزم دقیقی دیگری پیش بینی نشده است.
کمیسیون مستقل رسیدگی به شکایات انتخاباتی میگوید پس از اعلان نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی ولایت کابل، این کمیسیون نزدیک به یک هزار شکایت را ثبت کرده است.

دیدگاه شما