صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پیام‌های اخلاقی حضور تیم‌های انتخاباتی در انتخابات ریاست جمهوری

-

 پیام‌های اخلاقی حضور  تیم‌های انتخاباتی در انتخابات  ریاست جمهوری

یکی از ارزشهای اساسی که در قانون اساسی مورد توجه قرار گرفته است ایجاد و تأسیس نهادهای  انتخاباتی است که جهت برگزاری و اجرای پروسه های بزرگ ملی هم چون؛ انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات شورای ملی، انتخابات شوراهای ولایتی، انتخابات شوراهای ولسوالیها و انتخابات شاروالیها منظور شده است. روشن است که بنیاد گذاری نهاد انتخابات، از اساسیترین بنیادهای دموکراسی و رکن اساسی نظام سیاسی است که درکشورهای مردم سالار مورد توجه واقع گردیده و به رسمیت شناخته شده است.
نهاد انتخاباتی عالیترین تمهید دموکراتیک میباشد که اراده شهروندان را در تمثیل قدرت عمومی و اقتدار مشروع ملی مساعدت نموده و زمینههای حضور شهروندان را در ساختارهای دولت و نهادهای حکومتی مهیا میکند. به همین دلیل از دست آوردهای اساسی مبارزات مردم افغانستان، تأسیس نظام دموکراتیک سیاسی و به رسمیت شناختن نهادهای انتخاباتی است که در قانون اساسی ما گنجانده شده و مورد توجه جدی قرار گرفته است. به نظر میرسد که این دست آورد دست آورد کمی نبوده و از حیاتی ترین حقوق اساسی شهروندی است که براساس آن، مهم ترین انتخابات چون ریاست جمهوری، شورای ملی و شوراهای ولایتی برگزار شده است. این مهم تا حدود بسیار زیادی اراده سیاسی شهروندان کشور را در تمثیل قدرت مشروع حاکمیتی تمثیل نموده و در نتیجه به چرخش قدرت سیاسی درکشور انجامیده است.
بربنیاد تأسیس نهاد انتخاباتی است که چهارمین دور انتخابات ریاست جمهوری در مراحل اولیه فرارسی قرار گرفته و تیمهای انتخاباتی با چینشهای مشارکت یافته ملی در عرصه انتخاباتی اعلام موجودیت نموده است. شکلگیری تیمهای انتخاباتی با تأمین حضور حد اکثری شهروندان کشور در قالب چهره های متنفذ قومی و ملی به صورت توأم و مشترک، رنگ و جذابیت پروسه انتخابات را رنگین و رنگینتر ارایه نموده است. به باور من، این تکت بندیها که برآیند مستقیم نهاد انتخاباتی است، دو پیام بسیار روشن را ارایه میکند که هردو از نیازمندیهای اساسی جامعه امروز ما محسوب میشود.
پیام اول و مستقیم آن پیام سیاسی است که شهروندان کشور حضور خویش را در چهرههای افراد و شخصیتهای ملی، قومی، زبانی و مذهبی شامل در تیمهای انتخاباتی تمثیل یافته میبیند و براساس آن انتظار دارد که تصامیم حکومتی بعد از پیروزی نامزدان تیم رهبری کننده ریاست جمهوری نیز با همین پایه، وسیع، ملی و فراگیر اتخاذ گردیده و عرصههای متفاوت توسعه، انکشاف، رفاه و توزیع عادلانه فرصت های ملی را به صورت عادلانه و برابر، تحت تأثیر قرار دهد.
اما مهمترین پیام تکت بندیهای انتخاباتی که به مثابه برآیند اصلی نظام انتخاباتی کشور محسوب میگردد، پیام اخلاقی است که در تمامی لحظههای حضور و فعالیت پیروزمندان  انتخابات، رنگ نباخته و پای بندی لازم به این پیام مهم محور اصلی فعالیتهای آینده آنان را تشکیل دهد. چنانچه که در اصل تکت بندی انتخاباتی وسواسها و احتیاط ورزیهای جدی صورت میگیرد که تیم رهبری کننده ریاست جمهوری از پایههای وسیع قومی، زبانی، مذهبی و ملی برخوردار باشد، لازم است که همین شیوه نگرش، احتیاط و تلاش در تمامی لایه های مدیریتی حکومت به عنوان منشور تعهد ملی به رسمیت شناحته شده و حضور وسیع و همه جانبه تمامی اقشار شهروندی کشور را در تصامیم و ساختارهای ملی رعایت نموده و تناسب جمعیتی کشور در تمامی نهادهای اجتماعی و سیاسی رعایت گردد. شاید مهم ترین برآیند نظام انتخاباتی همین نکته اخلاقی باشد که ضروری است مورد صیانت جدی و لازم قرار گرفته و تیم پیروز ریاست جمهوری تعهد نماید که مشارکت ملی را در تمامی قلمروهای حکومت تحت اداره شان تأمین نموده و هیچ عمل منافی با آن را مرتکب نشوند. ما باورمندیم، تا رویکرد سیاست، مدیریت و رهبری نهادهای دولتی اخلاقی، انسانی، همه شمول و عادلانه صورت نگیرد، پیمایش راههای توسعه، رفاه، امنیت و پیشرفت کشور آرزوی بیش باقی نخواهد ماند.

دیدگاه شما