صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا صلـح در افغانستان ممکن است؟

-

آیا صلـح در افغانستان ممکن است؟ نویسنده: علی مصطفی / برگردان: ضیا صادق / منبع: تی آرتی ورد

سهیل شاهین سخنگوی دفتر قطر طالبان می گوید، یکی از موسسین این گروه به جمع مذاکره کنندگان صلح میان طالبان و امریکا در دوهه پیوسته است و این سبب تشدید امیدها برای آوردن صلح شده، اما سوال های مهم ساختاری هنوز پشت صحنه وجود دارد. محمد سهیل شاهین سخنگوی طالبان و عضو هیات مذاکره کننده این گروه در دوهه با امریکایی ها گفت:« ما نمی خواهیم ساختارهای نظام کنونی را از بین ببریم، بلکه  می خواهیم در آنها اصلاحات بیاوریم».
چگونه اصلاحات می خواهند به وجود آورند؟
شاهین می گوید:« ما باورمند به یک سیستم اسلامی هستیم که حقوق همه را تضمین کند که شامل تعلیم و تربیه برای دختران و حقوق زنان  هم می شود.» طالبان افغان، گروه شورشی که در گذشته متهم به نقض حقوق زنان است و محدودیت های زیادی در فضای عمومی برای آنان وضع کرده بود اما آنها حالا می گویند که روش شان را تغییر داده اند. شاهین می گوید:« ما در گفتگو های خود با طرف های در گیر حمایت کامل خود را از حقوق زنان بیان کردیم».
گروه طالبان پس از ۱۷ سال جنگ با امریکایی ها و نیروهای افغان، گفته می شود این گروه تقریبا روی ۶۵ درصد از تمام ولسوالی های افغانستان کنترول دارد. بنابرین، رشد فزاینده گروه طالبان با توجه به خستگی واشنگتن از جنگ هماهنگ شده است.
امریکا در سال ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کرد و گروه طالبان را از شمار زیادی از شهرهای این کشور خارج کرد، در عوض قدرت را به دست نیروهای سپرد که توسط امریکایی ها حمایت می شدند. اما با گذشت زمان طالبان بار دیگر قدرت گرفتند. این گروه توانست برای جنگ خود برضد امریکایی ها یک روایت بسازد و به آن مشروعیت ببخشد و آن عبارت از مبارزه افغان در مقابل اشغال خارجی ها در این کشور بود.
دولت کابل که توسط رییس جمهور غنی رهبری می شود این روایت گروه طالبان را قبول ندارد و طالبان را یک گروه نا مشروع می داند که قصد دارد قدرت را ذریعه نوک تفنگ به چنگ آورد. در حاشیه مذاکرات صلح امریکایی ها  با طالبان در دوهه من از سخنگوی دفتر قطر طالبان محمد سهیل شاهین این سوال را مطرح کردم که آیا او دولت افغانستان را به عنوان یک دولت مشروع می پذیرد، وی با جوابی سرد در پاسخ گفت که آنها اگر این دولت را مشروع می دانستند پس چرا با آنها می جنگیدند وی گفت: «اگر ما آنها را مشروع می دانستیم پس چرا با آنها می جنگیدیم؟ این یک دولت اشغال شده است و از مردم نمایندگی نمی کند. ما از مردم نمایندگی می کنیم. به همین دلیل با امریکایی ها گفتگو می کنیم»
دولت افغانستان شامل گفتگوهای دور پنجم با طالبان نیست زیرا این گروه از پذیرش دولت افغانستان برای اشتراک در این مذاکرات خود داری کردند. آقای شاهین می گوید:« امریکایی ها تاکید دارند که ما به جنگ پایان دهیم و ما نیز با مقام های مختلف افغانستان دیدار داشته ایم از جمله حامد کرزی رییس جمهور اسبق افغانستان».
ضمیر کابلوف نماینده روسیه در افغانستان می گوید که صلح در این کشور زمانی امکان پذیر است که افغان ها بین خود شان مذاکره کنند. وی می گوید:« ما به این عقیده نیستیم که توافق صلح افغانستان توسط روسیه یا امریکا صورت گیرد، بل ما به این نظر هستیم که توافق صلح در افغانستان و یافتن یک راه حل توسط خود افغان ها صورت گیرد». وی می گوید:«  مذاکرات مستقیم می تواند فرایندی را ایجاد کند که منجر به آوردن صلح در افغانستان شود.»
علی رغم گفته های که وجود داشت، ایالات متحده امریکا تصمیم گرفت تا به صورت مستقیم با طالبان گفتگو کند. رییس جمهور ترامپ در تویتر خود گفت:« دولت وی با گروه های مختلف افغان به شمول طالبان گفتگوهای سازنده ای را راه اندازی کرده است.»
در صورتی که ما در مذاکرات پیشرفت داشته باشیم، قادر خواهیم بود حضور نیروهای خود را در این کشور کاهش دهیم و بر مبارزه برضد تروریسم تمرکز نماییم. ما نمی دانیم که آیا به توافق خواهیم رسید، اما پس از دو دهه جنگ زمان برای صلح به حد اقل رسیده است و از طرف دیگر، آن گروه اگر می خواهد کاری انجام دهد حالا وقت آن است.»
در حالی که فرصت برای امریکا در حال پایان یافتن است، طالبان می گویند که آنها برای رسیدن به هدف خود صبور هستند. آخرین گفتگوهای صلح میان امریکا و فرماندهان ارشد طالبان به رهبری ملا غنی برادر، از یک هفته به این سو جریان دارد. اشتراک ملا غنی برادر، در مذاکرات صلح که در دوحه جریان دارد. نیروی تازه ای برای مذاکرات صلح را بخشیده است.
شاهین سخنگوی دفتر قطر طالبان می گوید:« شامل شدن ملا برادر در مذاکرات صلح تفاوت بزرگی را ایجاد کرده است، زیرا او نه تنها به عنوان یکی از موسسین طالبان به حساب می آید؛ بلکه به عنوان یک نیروی معنوی در این گروه مطرح است.»
ملا برادر در ماه اکتوبر پس از هشت سال اسارت در پاکستان رها گردید، وی اکنون در گفتگوهای دوحه با زلمی خلیلزاد فرستاده ویژه ایالات متحده امریکا برای گفتگوهای صلح در پنجمین دور این گفتگوها اشتراک ورزیده است. آقای خلیلزاد گفت که گفتگوهای صلح یک « لحظه تاریخی» برای افغانستان بود، زیرا یک فرد « با صلاحیت گروه طالبان» که شامل ملا برادر می شود در این گفتگوها اشتراک دارند. شاهین سخنگوی دفتر قطر طالبان گفت:« برای ما خروج سربازان امریکایی از افغانستان در راس اولویت های ما قرار دارد و امریکایی ها  تضمین می خواهند که از خاک افغانستان بر ضد منافع امریکا و متحدین این کشور استفاده نخواهند شد.»
تنش ها میان هند و پاکستان تهدیدی برای گفتگوهای دوحه
تنش های جاری میان هند و پاکستان بر سر منطقه مورد منازعه کشمیر می تواند تهدیدی برای چارچوبی مذاکرات صلح میان طالبان با امریکا باشد که از مدتی به این سو، ۲۵۰۰ کیلومتر دور تر در دوحه پایتخت قطر شکل گرفته است. شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان به همتای امریکایی اش مایک پامپیو هشدار داده که تنش میان هند و پاکستان می تواند گفتگوهای صلح با طالبان را متاثر سازد.
شاهین به تی آر تی ورد گفت:« در صورتی که میان دو کشور هند و پاکستان  جنگ صورت بگیرد تمام منطقه از آن متاثر خواهد شد. در صورتی که طالبان و امریکا می توانند پس از ۱۷ سال جنگ با هم گفتگو و مذاکره کنند بنا براین هند و پاکستان نیز می توانند.» هند، دولت افغانستان و امریکا اغلب حمایت های دولت پاکستان از گروه طالبان را دلیل موفقیت های اخیر این گروه قلمداد کرده اند.
آیا طالبان ابزار دست پاکستان است؟
زمانی که این پرسش از سخنگوی دفتر طالبان در قطر پرسیده شد، وی قبل از اینکه پاسخ دهد نفس عمیقی کشید و گفت:« اینها دروغ و ادعاهای میان خالی است. پاکستان اولویت های خودش را دارد. ما ابزار دست پاکستان و یا کسی دیگری نیستیم.

دیدگاه شما