صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

همبستگی دینی ، توسعه اقتصادی

-

همبستگی دینی ، توسعه اقتصادی

افغانستان جامعه ای دینی با اقوامی متنوع، قدمتی تاریخی و فرهنگی کهن اما اقتصادی نوپا دارد. ساختن جامعه‏اى ایده‏آل سرشار از صفا و صمیمیت، نشاط و گرمى، برادرى، اتحاد، استقلال و اقتدار، آرمانى است که همه انبیاى الهى برایش تلاش کرده‏اند و زحمات فراوانى ‏را متحمّل شده‏اند. نمونه‏اى از این جامعه ایده‏آل در عصر نبوى و به همّت رسول خدا(ص) و یاران با وفایش در مدینه تشکیل شد.
آن حضرت با تلاشهاى طاقت‏فرسا، تحمل سختیها و شکنجه‏ها، شرح صدر، اخلاقى‏ کریمانه و تبلیغ درست اسلام از مردم عصر جاهلیت، انسانهایى ساخت که در وحدت و یکدلى‏و ارزشهاى انسانى به قلّه کمال رسیدند. پیغمبر اکرم(ص) در میان آنان عقد اخوت برقرار کرد و آنان بر اساس این پیمان در عرصه‏هاى گوناگون، حماسه آفریدند. قرآن کریم در مواردى بسیار آن روح برادرى و اتحاد را به تصویر کشیده و ستوده است، از جمله همدلى ‏و برادرى انصار را نسبت به مهاجرین تبیین و از آنان به عنوان مؤمنان واقعى یاد کرده «...وَالَّذینَ اوَوْا وَ نَصَرُوا اُولئِکَ هُمُ الْمُوْمِنُونَ حَقّاً... » و اوج این همدلى و ایثارگرى را با بیان آیه شریفه «وَ یُؤْثِرُونَ عَلى اَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ کانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ»  ترسیم نموده است.
یگانگى و وحدت مسلمانان به حدى رسید که در عرصه‏هاى نبرد با دشمنان از آنان‏ سدّى آهنین و «بنیانى مرصوص» ساخت و روز به روز بر اقتدارشان افزود و به جامعه‏اى‏مستقل تبدیل کرد که مایه شگفتى جهانیان گردید. قرآن، تابلویى گویا از این جامعه ایده‏آل‏را در آخرین آیه سوره فتح به تصویر کشیده و وحدت آنان در برابر دشمنان و همدلى آنان ‏را با یکدیگر با «اَشِدَّاءُ عَلَى الْکُفَّارِ رُحَماءُ بَیْنَهُمْ» مى‏ستاید و از شگفت‏زدگى جهانیان با تمثیلى‏دل‏نشین از کتاب انجیل پرده برمى‏دارد: وَمَثَلُهُمْ فِی الْإِنجِیلِ کَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْئَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَى عَلَى سُوقِهِ یُعْجِبُ الزُّرَّاعَ‏لِیَغِیظَ بِهِمُ الْکُفَّارَ . توصیف آنان در انجیل همانند زراعتى است که جوانه‏هاى خود را خارج ساخته، سپس به‏تقویت آن پرداخته تا محکم شده و بر پاى خود ایستاده است و به قدرى نمو و رشد کرده که‏زارعان را به شگفتى وا مى‏دارد؛ این براى آن است که کافران را به خشم آورد!
رسول خدا(ص) براى حفظ این اقتدار و استقلال اسلامى و تقویت هر چه بیش‏تر اتحاد و همبستگی مسلمانان، با پیش‏بینى اختلافات و درگیری هاى پس از خود، همواره مسلمانان را به«توسعه اکبر» و مبارزه با عوامل پراکندگى فراخوانده است تا در عرصه‏هاى اجتماعى ازموضع حق نلغزند و یگانگى خویش را خدشه‏دار نسازند.
با توجه به آنچه از مفاهیم توسعه برمی آید این است که؛ برای تحقق اهداف و پیروزی حق علیه باطل، کلیه نیروها باید اتحادی یکپارچه و عزمی راسخ داشته باشند. اتحاد شرط اساسی در پیروزی است. همچنین عدالت که از دستاوردهای اساسی توسعه اقتصادی است، زمانی تحقق مییابد که آحاد مردم در پی تحقق عدالت باشند و حتی پیامبران نیز در صورت عدم همکاری امت قادر به تحقق عدالت نیستند. لذا اگر همه مردم بر تلاش و توسعه اقتصادی تاکید کنند عدالت محقق میشود.
«توسعه اقتصادی» با اهميت و جامعيتي که دارد ميتواند هدف مشترکي براي همه قشرها و گروهها شود و در جلب توجه مردم و تمام ملت براي رسيدن به آن هدف، موثر واقع شود. اسلام دین وحدت، تعامل و همبستگی بین مسلمین مخصوصاً کارگزاران است که فقط با این خصوصیت است که اسلام با قدرت و عظمت پیش میرود اما با نزاع و اختلاف است که هیبت و قدرت مسلمین ضعیف شده و نمی تواند کارایی لازم را داشته باشد.
وحدت لازمه توسعه است، به ويژه وحدت بين ارکان حکومتي يعني مجلس، دولت، قوه قضائيه و ساير دستگاه ها که بايد تلاش مضاعف داشته باشند و از مسائل اختلافي پرهيز و زمينه هايي که موجب اختلاف مي شود را برطرف کنند. اگر در مسیر توسعه توان ما متفرق باشد پيروزي ممکن نيست. لذا همه بايد دست به دست هم بدهند و تلاش کنند تا استعداد و فرصتهاي اقتصادي کشور متبلور و از سوي ديگر کاستیهايي که در حوزه اقتصادي وجود دارد رفع شود. در این راستا ذکر چند نکته ضروری میباشد:
1. اسلام به اتحاد و انسجام جامعه اسلامى بسیار اهمیت داده و مسلمانان را به آن ‏فراخوانده است.
2. جامعه نبوى نمونه‏اى از جامعه متحد و منسجم است که قرآن کریم از فضاى حاکم برآنان به «رحماء بینهم» تعبیر آورده است.
3. اختلاف و تفرقه عوامل مختلفى دارد که ناپاکى درون، دنیا دوستى، حبّ نفس والقاءات شیطانى از آن جمله است.
4. تلاش برای توسعه اقتصادی را مى‏توان یکى از عوامل وحدت ‏آفرین بر شمرد و نقش آن در وحدت ‏آفرینى را در ایجاد وحدت و یگانگى همبستگی پالیسی های توسعه اقتصادی دانست.
کسانی که به دنبال ایجاد تفرقه و اختلاف افکنی هستند اگر خودشان هم عامل بیگانه نباشد، کاری را انجام می دهند که خواسته و آرزوی بیگانه است. لذا هر مسئولی باید جايگاه خود را در گسترده توسعه اقتصادی تشخيص داده و متناسب با آن به وظيفه خود عمل کند. بنابر این آحاد ملت به ويژه متخصصان و صاحب نظران اقتصادي و همه کساني که به نحوي ميتوانند در فرهنگ سازي در جامعه موثر باشند، تبيين و تشريح اين امر مهم را وظيفه خود بدانند و با انواع بيانها و شيوهها و ابزارها حرکت مردم را در «توسعه اقتصادي» تسريع و تصحيح کنند.
همبستگی و اتحاد بین اقوام مختلف افغانستان مخصوصاً اتحاد بین مذاهب، تنها مسیر توسعه سریع افغانستان است. پالیسی های اقتصادی تنها در صورتی که اتحاد و همبستگی ملی برقرار باشد می تواند اجرا شود و موثر باشد. به عبارتی افغانستان، هرگز روی توسعه و پیشرفت اقتصادی و رفاع اقتصادی را نخواهد دید مگر آنکه همبستگی ملی و مذهبی ایجاد شود. امروز هم جامعه ما وارد صحنه جدیدی از تاریخ سیاسی خود شده است و آن دوره انتخابات ریاست جمهوری می باشد. این انتخابات محفلی برای آزمودن همبستگی ملی برای رسیدن به بلوغ مدنی، مذهبی و اقتصادی است. اگر این بلوغ ایجاد شود؛ جامعه افغانستان وارد مرحله جدیدی در تاریخ توسعه خود خواهد شد.

دیدگاه شما