صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چرا ترکیه مبارزه را به سوریه منتقل کرد؟

-

 چرا ترکیه مبارزه را به سوریه منتقل کرد؟

تفسیر عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه در مطبوعات آمریکا به صورت حمله‏ ای علیه کرد‏ها، تضعیف کننده مبارزه با بقایای داعش (و یا به اصطلاح دولت اسلامی) و آسیب زننده به قابل اعتماد بودن آمریکا نزد متحدین این کشور ؛ باعث تاسف است. می‏بایست سوء تفاهم‏ها را برطرف کنم زیرا اتحاد 67 ساله‏ ترکیه با آمریکا در ناتو گذرا، تاکتیکی و یا قابل بحث نیست.
ترکیه این عملیات را با هدف تامین امنیت ملی خود از طریق از میان برداشتن خطری که تروریست‏ها در مناطق مرزی ایجاد نموده اند آغاز کرده است. این عملیات، سوری‏هایی را که در آن مناطق زندگی می‏کنند از زورگویی گروهک‏های تروریستی نجات داده و تهدید موجود بر علیه تمامیت ارضی و وحدت سیاسی سوریه را از بین خواهد برد. این دو تحول، بازگشت امن و داوطلبانه‏ی سوریه‏ای‏هایی را که از خانه و کاشانه خود محروم و آواره شده‏اند تسهیل خواهد کرد.
ترکیه هیچگاه در مرزهای خود وجود کریدوری تحت کنترل یک گروهک تروریستی را نپذیرفت. ما بارها  از جمله در مجمع عمومی سازمان ملل ایجاد منطقه امن را پیشنهاد کردیم. از آمریکا خواستیم تا دست از حمایت مالی تروریست‏ها بردارد.
در حالی که ماهیت غیر قابل تفکیک  PYD/YPG که هسته اصلی نیروهای دموکراتیک سوریه را تشکیل می-دهند از گروهک تروریستی PKK در ترکیه که از سوی ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و ناتو به عنوان گروهک تروریستی شناخته شده، از سوی مقامات آمریکایی از جمله یک وزیر دفاع پذیرفته شده، اما بروکراسی امنیتی امریکا موفق به قطع ارتباط خود با گروهی که به اختصار PYD/YPG نامیده می‏شود، نشد.
مخاطبین آمریکایی ما چنین اظهار کردند که گویا در مورد ضرورت خروج این نیرو‏ها از مناطق همجوار مرز‏های ما قانع شده اند و ما حتی بر روی تقویم این رویداد نیز توافق کردیم.
دیدارهای نظامی اخیر در ماه آگست با تعهد متقابل در مورد ایجاد یک منطقه‏ امن که  PYD/YPGاز آن خارج خواهند شد به پایان رسید. لیکن ایالات متحده آمریکا نتوانست این توافق را به نتیجه برساند و در ما گمان قوی مبنی بر اینکه در حال کسب وقت برای  هرچه مستحکمتر نمودن جایگاه گروهک تروریستی در سوریه می‏باشد، برانگیخت.
PYD/YPG شاید بتواند خود را به صورت گروه مبارز با داعش به جهانیان بشناساند، ولیکن در عین حال تدارک مواد منفجره برای PKK از سوی این گروهک با حفر تونل‏هایی در خاک ترکیه نیز یک واقعیت است. عناصر این گروهک، داعشی های آزاد شده از زندان را به سمت ترکیه هدایت کرده اند. در نوامبر 2017   بی‏بی‏سی خبری منتشر کرده ‏بود مبنی بر اینکه در اثنای عملیات ائتلاف برای آزادسازی رقه، نیرو‏های دموکراتیک سوریه به منظور فراری دادن صدها تروریست داعش به طور پنهانی توافق کرده اند.
باید کار را شروع می کردیم. برخی  در مورد امنیت جمعیت کرد‏ سوریه ابراز نگرانی کردند. مایلم تکرار و تأکید کنم که مبارزه ترکیه علیه کرد‏ها نمی باشد. مبارزه ما علیه تروریست‏هاست. القای وضعیت به صورت «ترک‏ها علیه کرد‏ها» با سوء نیت و اشتباه می‏باشد. کرد‏ها دشمن ما نیستند.
هدف ما، سازمانی تروریستی است که PKK و PYD/YPG آن را به اتفاق پیش می برند و در مناطق تحت کنترل خود کودک سرباز‏ها را مسلح کرده، مخالفین را سرکوب نموده، بافت جمعیتی را تغییر داده و به اجبار  سربازگیری کرده است.
کرد‏ها، اعراب، مسیحیان و سایر کسانی که زیر یوغ  PYD/YPG رنج می کشند، هنگامی که آزادی خود را به دست آورند در وضعیت بهتری قرار خواهند گرفت. «شورای جهانی آرامیان» بارها بر این نکته تاکید دارد.
پیش از شروع این عملیات، تمامی گام ها در راستای به حداقل رساندن خطرات علیه غیر نظامیان و پیشگیری از ایجاد یک بحران انسانی را برداشتیم.
طی چند سال گذشته ترکیه تعداد قابل توجهی از آوارگان شمال شرق سوریه اعم از عرب ها، کردها و ترکمن ها را پناه داده است.
بسیاری از این پناهندگان شامل بیش از 300 هزار کرد از سوی تروریست ها از خانه و کاشانه خود رانده شده اند.
ما در ترکیه برای آنان امنیت، سرپناه و منبع درآمد فراهم کردیم. نان و خوراک مان را با آن‏ها تقسیم کردیم و زمینه استفاده آنان را از خدمات عمومی فراهم آوردیم. ترکیه در زمینه کمک های انسانی سخاوتمندترین کشور در دنیا و در سطح جهانی و میزبان بیشترین تعداد پناهنده می باشد.
ترکیه در سه سال اخیر الگوی قابل اعتمادی تشکیل داده است. عملیاتی که ترکیه در شمالغرب سوریه اعم از عملیات در جرابلس و اطراف آن در سال های 2017-2016 و عملیات در عفرین در سال 2018 انجام داده است منطقه وسیعی را از تروریست ها پاک کرده است. پس از این عملیات‏ها جوامعی که به سبب وجود تروریست‏ها متضرر گردیده بودند زندگی خود را در صلح و با بهره بری از یک مدیریت منظم آغاز نمودند. 365 هزار پناهنده به خانه هایشان در شمالغرب سوریه بازگشته اند.
خدمات عمومی فراهم شده شامل تأسیس مدارس برای بیش از 230 هزار دانش آموز نیز می باشد. 6 بیمارستان دارای 55 آمبولانس در مناطق آزاد شده در شمالغرب سوریه، زمینه اشتغال بیش از دو هزار پرسنل سوریه ای و ترک را فراهم نموده است. تعداد بسیاری تأسیسات فرهنگی- تفریحی و تاسیسات ورزشی اعم از یک زمین فوتبال احداث گردیده است. کارگاه ها بهینه سازی شده و به منظور تسهیل تجارت یک دروازه مرزی است. با حمایت های مالی، کشاورزی و دامپروری باز شده است.
عملیات‏های قبلی ترکیه را با ویرانی هایی که ائتلاف در رقه به بار آورده است مقایسه کنید؛ آنگاه مشاهده خواهید نمود که عملیات مبارزه با تروریسم را چقدر به دقت مدیریت کرده ایم. تجربه های کسب شده از این عملیات‏ها کمک خواهد نمود که این بار کارها را بهتر پیش ببریم.                 
PKK و PYD/YPG با این ادعا که بدون آن‏ها مبارزه با داعش توان خود را از دست می دهد، از جامعه جهانی باج خواهی می کنند، در حالی که مبارزه با این تروریست های وحشی به ویژه تا زمانی که متحدان مان تا آخر مقاومت نموده و به همکاری خود با ترکیه ادامه دهند،هرگز دچار ضعف و شکست نخواهد شد. ما تنها ملتی هستیم که خود علیه داعش وارد میدان جنگ شده است.
مبارزه با داعش و سایر گروهک های تروریستی با همیاری و همکاری همگان ادامه خواهد یافت. برخی از کشورهای اروپایی در خصوص صدور مجوز برای استرداد هموطنان به داعش پیوسته شان کمی بی میلی نشان      داده اند. لکن، آرزوی حل مشکل نمی تواند یک سیاست باشد. آن‏ها نیز می بایست باری را که سهم خودشان است به دوش بکشند.
ما به عنوان ترکیه معتقدیم زمینه بازگشت پناهندگان سوری به خانه هایشان و فراهم نمودن محیطی را که داعش و سایر گروهک های تروریستی نتوانند مجدداً ظهور نمایند، آماده می سازیم.  بر این موضوع واقف هستم که بازگشت پناهندگان سوری به صورت امن و داوطلبانه به خانه هایشان می بایست به دقت برنامه ریزی و مدیریت شود. این روند باید مطابق با قوانین بین المللی و با همکاری سازمان های ذیربط سازمان ملل متحد پیش برده شود. سوریه از بافت قومیتی متنوعی برخوردار است و تا زمان دستیابی بحران سوریه به یک راه حل سیاسی، لازم است مجالس محلی قابل اجراء و مبتنی بر نمایندگی تشکیل شود.   
متعاقب آخرین عملیاتمان در مبارزه با تروریسم، در مناطقی که کردها در اکثریت قرار دارند، ترکیه به منظور منعکس نمودن بافت جمعیتی، تشکیل مجالس مدیریتی محلی را که اکثریت آن را کردها تشکیل می دهند تسریع نموده است.
سوریه‏ای ها دیگر می خواهند به خانه هایشان بازگردند. بیش از حد سختی کشیدند. ما برای کمک به ایجاد شرایط صلح آمیز جهت بازگشت میلیون ها پناهنده به خانه هایشان ابتکارعمل انجام می دهیم. 
برخلاف درک های اشتباه حاکم، عملیاتمان به تمرکز بر ابعاد انسانی مسئله، حفظ یکپارچگی کشور و تقویت روند سیاسی یاری خواهد نمود.

منبع: روزنامه نیویورک تایمز

دیدگاه شما