صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چرا بعد از تهاجم آمریکا، سال ۲۰۱۹ بهترین و بد ترین سال برای افغانستان بود؟

-

چرا بعد از تهاجم آمریکا، سال ۲۰۱۹ بهترین و بد ترین سال برای افغانستان بود؟

نويسنده: شيرينه قاضي
ترجمه: ذبيح الله نقوي
منبع: الجزيره
در سال 2019 در حالي که افغانستان در طول 18 سال جنگ، از هر زماني ديگر به صلح نزديک گرديده بود، در اين سال شاهد خشونت بي سابقه نيز بود.
سال 2019 توام با اميد براي رسيدن به صلح در کشور جنگ زده افغانستان آغاز گرديد، که براي اولين بار در طول 18 سال جنگ در اين کشور اسياي جنوبي و بعد از حمله ايالات متحده به اين کشور اتفاق مي افتد.
در ماه جنوري، انتظارات از به سر انجام رسيدن توافق نامه صلح ميان طالبان و آمريکايي ها زماني بالا رفت که طرفهاي آمريکايي و طالبان در باره اصول توافق نامه صلح به توافق رسيدند.
در توافق اوليه مسائلي مانند: طالبان به جنگجويان و گروه هاي مسلح خارجي اجازه استفاده از خاک افغانستان را به عنوان پايگاه براي حمله به کشورهاي ديگر را نخواهد داد، خروج کامل نيروهاي آمريکايي و ناتو از افغانستان، گفتگوهاي بين الافغاني، آتش بس دايمي ميان گروه طالبان و ايالات متحده بيان گرديده بود.
نشست هاي نمايندگان طالبان و آمريکاييها در دوحه پايتخت قطر براي چندين ماه در مورد حملات گروهاي مسلح در سراسر افغانستان و حملاتي هوايي به رهبري ايالات متحده ادامه پيدا نمود.
دوحه در ماه جولاي ميزبان نشست دو روزه بين الافغاني بود که در آن نمايندگان گروه طالبان و مقامات افغان حضور داشتند که آن را مي توان حرکت مهمي ديگر براي رسيدن به صلح دانست. نشستي که قرار بود تلفات افراد ملکي را به صفر برساند در حالي که حتي باعث افرايش تلفات افراد شد.
عبدالولي صادق 23ساله از ولايت کنر افغانستان به الجزيره مي گويد که ما در ابتدا اميدي زيادي براي رسيدن به صلح داشتيم اما حالا به اين نتيجه رسيده ايم که صلح با موانع زيادي مواجه مي باشد.
در ماه سپتمبر زماني که همه بر اين باور بود که گفتگوهاي طالبان و آمريکا به مرحله نهايي خود رسيده است، دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريکا به صورت ناگهاني اعلام کرد که توافق با طالبان ديگر مرده است. گفته مي شود رئيس جمهور ترامپ اين کار را به خاطر افزايش خشونت ها از سوي طالبان که منجر به کشته شدن يک سرباز آمريکايي گرديد انجام داده است .در پي آن طالبان گفته اند که از اعلاميه رئيس جمهور ترامپ شوکه شدند.
انتخابات سرنوشت ساز
دو هفته پس از تصميم ترامپ مبني بر لغو مذاکرات، در 28 سپتمبر افغان ها براي انتخاب رئيس جمهور جديد به پاي صندوق هاي راي رفتند.
طالبان تهديد کرده بودند که مراکز راي دهي و صفوف راي دهندگان را هدف قرار مي دهند، اين در حالي بود که نيروهاي افغان مورد حمايت ايالات متحده حملات هوايي و زميني خود را بر طالبان افزايش دادند.
عبدالولي صادق که انتخابات را سنگ بناي صلح مي داند علي رغم تهديد طالبان به مرکز راي دهي مي رود او مي گويد که خانه من در درگيري ميان نيروهاي افغان و گروه طالبان هدف قرار گرفت، من برادر خود محمد ولي 19 ساله و ناديه خواهر 12 ساله خود را از دست دادم اما بازهم راي خواهم داد.
عبدالغني 43 موتر وان است او نيز از ولايت کنر مي باشد. عبدالغني دختر و پسر خود را بعد از اينکه خانه آنها در روز انتخابات هدف حملات سنيگين قرار گرفت از دست داد، زماني که عبدالغني براي شرکت در انتخابات به بيرون از خانه رفته بود اطفال او در خانه بودند.
عبدالغني مي گويد” ميان نيروهاي امنيتي افغان و طالبان درگيري شديدي در جريان بود اما با وجود آن من در انتخابات شرکت کردم براي اينکه ما در کشور خود به صلح برسيم و براي اطفال خود آينده خوب بسازيم”
سال ثبت رکورد تلفات
سالي که شاهد بزرگترين حرکت به سوي صلح در اين کشور بود، خشونت ها نيز در کشور افزايش پيدا نمود.
سازمان ملل متحد گفته است که ماه هاي جولاي، اگوست و سپتمبر اين سال شاهد تلفات بي سابقه افراد ملکي بوده است
طبق گزارش دفتر معاونت ملل متحد در افغانستان (يوناما) بين ماه هاي جنوري و سپتمبر افراد ملکي بيشتر از 8200 تلفات داشته که از آن جمله 2563 نفر کشته و 5676 زخمي شده اند.ماه جولاي به عنوان مرگبارترين ماه سال به ثبت رسيده است که در آن بيش از 1500 نفر کشته يا زخمي شده اند.
بر اساس گزارشي که در ماه اپريل از سوي يوناما به نشر رسيده نيروهاي افغان و آمريکايي بيشتر از گروههاي مسلح در کشور افراد ملکي را کشته اند، که از اين جمله 717 نفر به دست نيروهاي افغان و آمريکايي و 531 نفر توسط جنجگويان مخالف حکومت کشته شده اند.
گزارش ماه اکتبر يوناما نشان مي دهد که در جريان کمپاين انتخابات سپتمبر افراد ملکي نزديک به 460 نفر تلفات داشته که 85 مورد آن منجر به مرگ شده است.
اين گزارش طالبان را به خاطر وارد شدن اين تلفات به افراد ملکي مقصر مي داند بخاطري که 80 درصد تلفات وارد شده به افراد ملکي ناشي از عملکرد طالبان به خاطر ايجاد اخلال در روند راي دهي بوده است.
عبدالولي صادق حضور خارجي ها در افغانستان را دليل اصلي پايان نيافتن جنگ در کشور مي داند او همچنان به اين باور است که طالبان افرادي زيادي را کشته اند، آنان به تلاش براي رسيدن به صلح نياز دارند زيرا کشتن افراد هيچوقت به صلح نمي انجامد.
احياي دوباره مذاکرات صلح
دونالد ترامپ در روز شکرگزاري در ديدار سرزده از نيروهاي آمريکايي در افغانستان خبر از سرگيري مذاکرات صلح با طالبان را اعلام کرد.
اعلاميه 28 نومبر تنها يک هفته پس از مبادله دو گروگان غربي با سه تن از فرماندهان طالب صورت گرفت مبادله که با پادرمياني دولت آمريکا صورت گرفت.
در 4 دسمبر زلمي خليلزاد فرستاده خاص ايالات متحده در امور صلح به کابل رسيد. اين سفر سه روز قبل از نشست وي با نمايندگان طالبان در دوحه براي از سرگيري دور تازه يي از مذاکرات صورت گرفت.
دور تازه مذاکرات در دوحه بر اقداماتي متمرکز بود که مي توانست منجر به آتش بس و در نهايت پايان جنگ 18 ساله در کشور گردد.
سخنگوي وزارت خارجه آمريکا در 7 دسمبر گفته است “ ايالات متحده امروز به مذاکرات دوحه پيوست. تمرکز مذاکرات بر کاهش خشونت ها خواهد بود که اين کاهش خشونت ها منجر به گفتگوهاي بين الافغاني و آتش بس گردد”  طالبان تاکنون از رسيدن به توافق با حکومت افغانستان سر باز مي زند و حکومت افغانستان را دست نشانده آمريکا مي داند.
در 11 دسمبر گروه هاي مسلح در بيرون يک شفاخانه در نزديک پايگاه نظامي بگرام در ولايت پروان، جاي که در شمال کابل قرار دارد حملات انتحاري انجام دادند که به مرگ دو غير نظامي انجاميد.
خليلزاد با ابراز خشم  خود از اين حمله گفت مذاکرات دوحه بايد بعد از مشوره طالبان با رهبرانشان در مورد ادامه خشونت ها از سر گرفته شود.
تاخير در اعلام نتايج انتخابات
کميسيون مستقل انتخابات افغانستان، نتيجه ابتدايي انتخابات رياست جمهوري را بعد از دو ماه تاخير در 22 دسمبر اعلام کرد. کميسيون انتخابات دليل تاخير در اعلام نتيجه را مشکلات تخنيکي، بررسي ادعاهاي تقلب و اعتراض کانديداها بيان کرده است.
که در نتيجه رئيس جمهور اشرف غني براي يک دوره پنج ساله ديگر بر کرسي رياست جمهوري خواهد نشست، نتايج ابتدايي نشان مي دهد که رئيس جمهور اشرف غني 50.64 ارا را به دست آورده است.
نزديک ترين رقيب اشرف غني عبدالله عبدالله با به دست آوردن 39.52 درصد آرا از 1.9  ميليون راي در انتخاباتي که به وسيله اعتراضات و ادعاهاي تقلب آسيب ديده در جايگاه دوم قرار گرفت.
وارث غمگين 43 ساله از روستاي غني خيل ولايت ننگرهار به الجزيره گفته است؛ نمي دانم سال آينده براي ما چه با خود خواهد آورد، اما حداقل من بخاطري اقدامات براي صلح و برگزاري انتخابات در کشور خود اميدوارم.
او مي گويد با وجودي که بسياري از مردم بيگناه زندگي شان را از دست مي دهند اين دو (صلح و انتخابات) نشانه هاي خوبي است. ما به حد کافي براي ملت خود قرباني داده ايم حالا بايد شاهد برقراري صلح باشيم .

دیدگاه شما